Турнір імені Олександра Шпакова

Турнір імені Олександра Шпакова

Незвичні змагання зібрали на полі відразу три покоління гравців, які пройшли школу відомого дитячого наставника. А четвертою командою стала збірна спортивних журналістів. Забігаючи наперед, варто відзначити, що представники ЗМІ часто ні в чому не поступалися майстрам шкіряного м'яча на цьому турнірі.

Ідейним натхненником турніру стала громадська організація «Премія Олександра Шпакова», юридично зареєстрована на початку 2014-го колишніми вихованцями Сан Санича, та покликана стати на захист дитячого тренера, професія якого в нашій країні, м'яко кажучи, не найпрестижніша.

Представляти Олександра Шпакова особливо не варто: він відомий своєю багаторічною працею у школі київського «Динамо», саме він дав «путівку» до великого футболу таким відомим у футболі особистостям, як Андрій Шевченко, Ігор Жабченко, Олександр та Віктор Морози, Павло Кикоть, Ігор Костюк, В'ячеслав Кернозенко. Більшість із них зібралися на турнірі свого дитячого тренера, який уперше проводився в Києві. До слова, очікувався приїзд й Андрія Шевченка, але він надіслав свої привітання, а сам вирушив до розташування збірної Світу для підготовки до благодійного матчу 8 червня проти збірної Англії, на участь у якому погодився заздалегідь. Завдяки матчу було зібрано 4 мільйони фунтів стерлінгів, а всі гроші підуть до ЮНІСЕФ.

У турнірі дитячого тренера взяли участь випускники 1968-го, 1976-го та 1985-го р.н. Четвертою стала команда представників спортивних ЗМІ. Цікаво, що за команду журналістів виступали представник наймолодшого покоління вихованців Шпакова, гравець динамівської молодіжної команди Олексій Мілютін, а також випускник школи «Динамо» 1980-го року народження Олександр Поліщук.

Регламент турніру передбачав два півфінали, матч за 3-тє місце та фінал. У першому півфіналі на полі Національного університету біоресурсів та природокористування зійшлися команда 1968-го року та журналістів. У першому таймі молоді представники ЗМІ навіть вигравали 2:1, але в підсумку поступилися профі, яких підсилив «легіонер» Владислав Ващук, – 3:2. У паралельному матчі команда 76-го не залишила каменя на камені від команди Олександра Яценка, який був капітаном команди 1985 р.н. За підсумками втішного фіналу ЗМІ так і не вдалося втриматися під натиском Яценка та К, поступившись із рахунком 7:3. П'ять м'ячів, до слова, до активу записав чинний гравець «Олександрії» Олександр Іващенко.

Та й у фіналі інтрига протрималася недовго, вже в середині першого тайму рахунок був 3:0 на користь 37-річних, а фінальний свисток арбітра з Колегії арбітрів Федерації футболу Києва зафіксував розгром – 5:0. Із рук Сан Санича капітан команди 76-го Володимир Аникеєв отримав перехідний кубок. Отримали свої нагороди й лауреати в індивідуальних номінаціях. Найкращим бомбардиром став Олександр Іващенко, найкращий воротар Олексій Дроценко (зараз – тренер динамівської академії), найкращий гравець Микола Костенко (представник «76-х»).

Усі учасники залишилися дуже задоволеними, а взагалі цей турнір нагадав найкращі традиції зустрічей випускників: і самі футболісти були раді зустрічі з «однокашниками» та своїм наставником, й Олександр Олександрович Шпаков був радий вітати своїх хлопців. До кожного Сан Санич підходив та цікавився його життям, справами. Їм було що розповісти: й В'ячеславу Кернозенку, який донедавна працював тренером воротарів у ФК «Севастополь», і Олександру Іващенко, який забив за «Оболонь-Бровар» та ПФК «Олександрія» 12 м'ячів у минулому сезоні, й Андрію Башлаю, який, окрім виступів у першоліговому «Титані», пограв і на Всесвітній Універсіаді у складі студентської збірної України, й Ігорю Жабченку, під керівництвом якого «Гірник-Спорт» саме того дня став переможцем другої ліги.

Склад команди «Динамо-68»: Олексій Дроценко, Єгор Короткевич, Ігор Жабченко, Олександр Коломієць, Костянтин Романенко, Олександр та Віктор Морози, Павло Кикоть, Микола Поліщук, Анатолій Данін, Олександр Маслюченко, Володимир Мартинюк, Володимир Гончарук, Сергій Багрій та заявлений за цю команду Владислав Ващук.

Склад команди «Динамо-76»: Євген Сорокін, Володимир Аникеєв, Володимир Ярощук, Микола Костенко, Ігор Костюк, Віталій Усов, Олександр Левицький, Олександр Голоколосов, Максим Павченко, Богдан Баланчук, Олексій Клименко.

Склад команди «Динамо-85»: Олександр Яценко, Андрій Башлай, Антон Катомкін, Ігор Добрицький, Олексій Петров, Сергій Мельник, Дмитро Прима, Роман Костюк, Олександр Іващенко, Андрій Коляда.

«Зрозуміло, що ми й надалі будемо збиратися, й не лише в такому форматі, – сказав після матчу Ігор Жабченко, який є одним із ініціатором створення громадської організації «Премія Олександра Шпакова». – Нам справді є що згадати, чим поділитися. Адже роки, проведені під керівництвом Сан Санича, не минули даремно. Хтось став відомим бізнесменом, хтось тренером, а багато хлопців досі грають у професійному футболі, приносячи йому славу. Інтереси у всіх різні, але головне, що всі стали гідними людьми».

«Сьогодні виходив на поле лише з найкращими почуттями, – після турніру не приховував емоцій Андрій Башлай. – Це дуже приємний захід – я вдячний Сан Саничу за такий чудовий турнір. Найкращі враження від гри, від зустрічі з давніми знайомими та близькими мені людьми. Хотілося побачити їх усіх, потиснути руку Сан Саничу та побажати йому довгих років життя й усього найкращого! Це людина, яка безмежно віддана футболу. Для нас, для «Динамо», це Особистість з великої літери. І ми на його заклик пограти на такому турнірі відгукнулися з великим ентузіазмом».

«Ідея такого турніру зріла давно й дуже добре, що вдалося її втілити в життя, – сказав після матчу Ігор Костюк. – У нас була давня суперечка зі старшими хлопцями 1968-го народження й її вдалося вирішити на турнірі. Приємно, що на нашу користь вона завершилася. Думаю, тепер у старших буде стимул, щоб більше тренуватися та наступного разу реваншуватися. А якщо серйозно, то дуже приємно було зустрітися сьогодні на полі та за його межами з хлопцями, яких не бачив кілька років, поспілкуватися та згадати все те найкраще, що нам дав Олександр Олександрович свого часу. Упевнений, він пишається нами».

Джерело: shpakov.com.ua

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер