У стартовій грі Marbella Cup 2013 поміряємося силами зі «сталеварами» з Галаца

У стартовій грі Marbella Cup 2013 поміряємося силами зі «сталеварами» з Галаца

Гра відбудеться в рамках традиційного в цей час року Marbella Cup, що стартує 4 лютого.

Гортаючи сторінки історії

Футбольний клуб «Оцелул» було засновано в місті Галаці в 1964 році на базі місцевого металургійного заводу. З того часу й до сьогоднішніх днів він змінив безліч назв та пройшов шлях від самих низів румунського футболу до перемоги в чемпіонаті країни! Але, щоправда, всі досягнення на найвищому рівні сталися вже в 2000-х. А до того моменту в колекції «Оцелула» були три тріумфи в третій лізі Румунії (1968, 1973, 1981) та два – у другій лізі (1986, 1991), а також перемога в Балканському Кубку (1992).

Першим по-справжньому серйозним успіхом був вихід клубу до фіналу Кубка Румунії-2004, де у фінальному матчі «сталевари» (саме так звуть гравців команди в себе на батьківщині) поступилися бухарестському «Динамо». За три роки «Оцелул» все ж виграє трофей, та ще й міжнародний! Посівши п'яте місце в чемпіонаті, майбутні суперники «Динамо» також вибороли право виступити в Кубку Інтертото. До слова, для румунських клубів це був перший досвід участі в даному турнірі, а для самого Кубка Інтертото – останній розіграш в історії. У фінальних зустрічах «Оцелул» двічі здолав турецький «Трабзонспор» та таким чином виборов путівку до Кубка УЄФА, в турнірі, в якому «Оцелул» уперше виступив у 1988-му році та спромігся виграти в туринського «Ювентуса» – 1:0!

Найбільшим успіхом «Оцелула» за всю історію існування клубу був, звичайно, нещодавній тріумф у чемпіонаті Румунії сезону 2010/11, коли представники міста Галац на чотири очки випередили «Тимішоару» та виграли золото, а разом із ним і путівку до Ліги чемпіонів ! Усе в тому ж 2011-му клуб виграв і Суперкубок Румунії.

Постановник гри

Нинішнім головним тренером «Оцелула» є місцевий фахівець Петре Григораш (на фото), який прийняв команду на початку 2013 року, змінивши на тренерському містку Віорела Танасе, який буквально провалив першу половину сезону. Але про це трохи пізніше.

Свою футбольну кар'єру нападника новий-старий наставник «Оцелула» розпочав у 1984-му році, а повісив бутси на цвях у 1999-му. За 15 років він пограв як на батьківщині, так і за її межами – в Болгарії. За цей час провів 317 матчів, забив 107 м'ячів.

Тренерським ремеслом зайнявся в 2000-му році в клубі «Фарул» з міста Констанци, де завершив свою кар'єру футболіста. Попрацювавши також у таких клубах, як «Онешті» та «Моїнешті», в 2006-му він очолив саме «Оцелул», із яким пропрацював до 2009-го.

Останнім місцем роботи Григораша був клуб «Пандурій Тиргу Жіу», із яким у сезоні 2011/12 тренер фінішував на сьомому місці в чемпіонаті Румунії.

Нинішній стан справ

Після 19 турів «Оцелул» посідає 13 рядок у турнірній таблиці. Однією з причин таких виступів у нинішньому сезоні є серйозні фінансові проблеми, що переслідували клуб улітку, але які з часом вдалося вирішити. Тим не менш, Федерація футболу країни покарала клуб зняттям двох очок. Таким чином, здобувши п'ять перемог, сім разів зігравши внічию та сім разів програвши (різниця м'ячів 23:27), в активі «сталеварів» лише 20 очок, на 27 менше, ніж у нещодавнього суперника «Динамо» бухарестського «Стяуа».

Прихід нового тренера та зимова трансферна кампанія внесли серйозні зміни до складу «Оцелула». Так, найкращий форвард та асистент команди Маріус Пена (18 матчів, 5 голів, 4 результативні передачі) перейшов до азербайджанського «Баку», а забивний аргентинський півзахисник Габриель Вігліанті (17 матчів, 5 голів) взагалі у 33 роки завершив свою кар'єру.

Тепер же ключовою фігурою «сталеварів» в атаці є 28-річний француз Брюс Інканго (13 матчів, 5 голів). Конкуренцію йому складе зимовий новачок Віктор Астаф'єв, який прийшов до «Оцелула» з друголігової ФК «Тиргу-Муреш» за 220 тисяч євро (16 матчів, 8 голів у поточному сезоні).

Також варто звернути увагу на важливу персону в півзахисті, якою є 24-річний Іорга Лауренті. Вихованець дитячої школи «Оцелула» виступає за «основу» на найвищому рівні вже більше п'яти років. У першій половині сезону 2012/13 24-річний атакуючий півзахисник, який може зіграти також на флангах, провів 20 матчів, забив чотири голи та віддав один результативний пас.

Новому тренеру та його штабу доведеться виконати ще величезний обсяг роботи, щоб сформувати новий боєздатний колектив, якому до снаги вирішувати поставлені завдання, адже під час зимового трансферного вікна до команди прийшли одразу 11 нових виконавців та ще 13 гравців повернулися до клубу з оренди! При цьому інші колективи поповнили 18 виконавців (четверо пішли в оренду).

Поєдинок між «Динамо» та «Оцелулом» 4 лютого стане першим в історії клубів, хоча є гравець, який об'єднує майбутніх суперників. Ним є Флорин Чернат, футболіст, який віддав дев'ять років київському «Динамо», є вихованцем «Оцелулу» (виступав із 1998-го до 2000-й роки, 36 матчів, 5 голів).

Початок зустрічі о 17:00.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер