Сторінками історії. Матч-оглядини Олега Кузнєцова

Сторінками історії. Матч-оглядини Олега Кузнєцова

Поєдинок, який мав статус товариського, виявився цікавим ще й тому, що шотландці таким незвичайним чином влаштували оглядини-презентацію одного з гравців «Динамо» для своїх уболівальників.

Зрозуміло, що мова йде про Олега Кузнецова.

Менеджер «Рейнджерс» Грем Сунесс, який мав репутацію жорсткого і безкомпромісного гравця, збирав таких же хлопців у свою команду, вже ставши головним тренером.

«На що розраховував «Рейнджерс» у грі з нами? На довгі передачі, кидки, навіси і боротьбу, боротьбу, боротьбу. А я головою грав непогано, у тих іграх постійно вигравав верхові дуелі у шотландців. Грем Сунесс підбирав таких гравців у свою команду. У ті часи фінансові умови у «Рейнджерс» було не порівняти із сьогоднішніми. Клуб міг придбати будь-якого гравця, якого хотів», - згадував Кузнецов в інтерв'ю журналу «Футбол».

У чемпіонаті СРСР-1990 динамівці претендували на «золото», і мови про від'їзд до завершення чемпіонської гонки і бути не могло. Але «Рейнджерс» настільки сильно хотів купити потужного центрбека «Динамо», що готовий був чекати.

Подивитися на майбутнього гравця своєї команди прийшло понад 21 тисячі фанатів «Рейнджерс». На поле легендарного «Айброксі» суперники вийшли в таких складах:

«Рейнджерс»: Гінзбург, Стівенс, Мунро, Гаф, Спекман, Браун, Стівен, Джонстон, Уолтерс, Маккойст, Хейтлі

«Динамо»: Чанов - Лужний, Цвейба, Кузнецов, Шматоваленко - Заєць, Ковалець, Михайличенко, Литовченко - Юран, Протасов

Динамівців з капітанською пов'язкою вивів саме Кузнєцов. І вже на другій хвилині Олег зробив подарунок обом командам: для «Динамо» це був гол, який заклав фундамент перемоги в матчі, а для «Рейнджерс» - надія на те, що в майбутньому стоппер продовжить свої гольові подвиги вже проти їх суперників.

«Особливого ​​значення рахунок, звичайно, не мав, але перед грою хлопці мене всіляко підбивали. Гена Литовченко урочисто вручив на один матч капітанську пов'язку, вся команда наполегливо просила після гри пиво виставити, якщо все вдало пройде. Що я і зробив», - згадував пізніше Олег Кузнецов.

Динамівці виграли 3:1. До голу Кузнєцова гості додали точні удари Олега Протасова і Геннадія Литовченка, на що шотландці відповіли забитим м'ячем Брауна.

Після матчу всі вирушили у своїх справах. Грем Сунесс і «Рейнджерс» - готуватися до поєдинків Кубка чемпіонів, Олег Кузнецов - у збірну СРСР на матчі проти «Торіно» і «Лечче».

Менеджер «Рейнджерс» висловив захоплення грою Кузнєцова і розчарування, що команді доведеться чекати його ще кілька місяців.

Олег Кузнєцов допоміг «Динамо» виграти рекордний 13-й титул чемпіона СРСР (20 матчів, 2 голи в чемпіонаті), після чого вирушив у Шотландію. На жаль, важка травма не дозволила йому показати все, на що був здатний легендарний захисник «біло-синіх». Уже в другому поєдинку за «Рейнджерс» Олег отримав серйозне пошкодження, через яке пропустив майже рік.

«Насправді це зовнішнє враження, що шотландський чемпіонат нецікавий, що там йде боротьба тільки між «Рейнджерс» і «Селтіком» і що на міжнародній арені шотландські клуби нічого виграти не можуть. Коли ти поринаєш у їхный футбол, швидко розумієш, яка це краса і наскільки там складно. Прохідних ігор не буває. «Рейнджерс» може вести в рахунку в два-три м'ячі, а супротивник усе одно б'ється, мчить на тебе. Ти повинен відпрацювати 90 хвилин «від» і «до», інакше глядач тебе не зрозуміє», - ділився враженнями Олег Кузнецов.

***

Незабаром після матчу на «Айброксі» півзахисник «Динамо» Олексій Михайличенко перейшов до італійської «Сампдорії», з якою виграв місцевий чемпіонат.

А через рік після того «товарняка» в Шотландії нинішній наставник «Динамо» приєднався до Олега Кузнєцова у «Рейнджерс», з яким потім ставав чемпіоном місцевої ліги 5 разів.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер