»Шахтар» – «Динамо» – 1:0. У гонитві за лідером

»Шахтар» – «Динамо» – 1:0. У гонитві за лідером
В атаці Алієв; фото М.Губський

Матч «Динамо» із «Шахтарем» мав дати відповідь на одне питання: чи здатний «Шахтар» повернутися на лідируючі позиції в турнірній таблиці і поборотися цього сезону із «Динамо» за чемпіонський титул. 15 очок різниці між командами ні про що не говорять, оскільки на подібні матчі й настрій особливий.

Протистояння «Динамо» і «Шахтаря» очікуються з особливим трепетом. Протягом 12 років саме ці команди незмінно розігрують між собою звання чемпіона країни. Вісім підсумкових перемог на рахунку «Динамо», чотири – в «Шахтаря». Причому перевага двох грандів українського футболу над іншими командами ніколи не викликала сумнівів – інколи вона обчислювалася десятками очок.

Цього сезону вперше за тривалий час претензії «Шахтаря» на перебування в двійці лідерів поставлено під сумнів. Після закінчення першого кола «гірники» посідають незвично низьке для себе п'яте місце. Втім, це пов'язано не тільки з поганими результатами «гірників» у чемпіонаті, але і з упевненою грою в першій частині сезону молодшого брата «Шахтаря», донецького «Металурга», а також харківського «Металіста».

«Динамо», в свою чергу, демонструє блискучі результати і має певну перевагу над опонентами. До звітного поєдинку кияни виграли 10 матчів поспіль у чемпіонаті, а на виїзді не знали гіркоти поразки впродовж більше трьох років, програвши останній раз «Шахтарю» 16 червня 2005 року. Недивно, що підопічні Юрія Сьоміна вийшли на поєдинок в ранзі фаворита, незважаючи на те, що головний тренер «Динамо» не міг розраховувати в цьому матчі на кількох ключових гравців (серед них – Михалик, Нінкович, Несмачний).

Стартові хвилини поєдинку показали, що команди не мають наміру відсиджуватися в обороні. Втім, за перші 20 хвилин суперники обмінялися по одному небезпечному моменту. Спочатку Марсело Морено не зміг належним чином пробити по воротах Богуша, знаходячись у 7-ми метрах від них, а незабаром Мілевський з кількох метрів не зміг переграти П’ятова.

Третій небезпечний момент у матчі став результативним. Брандау пішов від опіки захисника на лівому фланзі, увійшов до штрафного майданчика і відкотив м'яча під удар партнеру – Вілліану, який опинився першим на м'ячі, залишалося з кількох метрів переправити м'яча в порожні ворота.

«Динамо» не мало наміру програвати в Донецьку, тому пішло вперед відіграватися. І до перерви гості мали можливість відігратися. Одного разу Ярмоленко не реалізував вихід віч-на-віч із воротарем, а за кілька хвилин до закінчення першого тайму перспективний вихід два у два закінчився невдалим пасом Мілевського на те ж Ярмоленка.

В другій половині зустрічі «Динамо» необхідно було розкриватися і йти вперед великими силами. Моменти були в Ярмоленка, Алієва, Бангура, який вийшов на заміну, але м'яч, ніби зачарований, наполегливо не хотів залітати до сітки воріт «Шахтаря». Також гарненько довелося попрацювати Богушу, нейтралізуючи небезпечні випади господарів. Чого вартий тільки чистий вихід віч-на-віч Селезньова, коли Стас ногами зміг парирувати удар нападника. Одного разу, щоправда, Селезньову вдалося відправити м'яча до воріт «Динамо», але зроблено це було після того, як арбітр зафіксував положення «поза грою».

Незважаючи на поразку, «Динамо» продовжує очолювати турнірну таблицю прем'єр-ліги. Втім, шанс підібратися ближче до нашої команди має харківський «Металіст», матч якого з ФК «Харків» відбудеться трохи пізніше. Тепер динамівцям необхідно концентруватися на майбутньому поєдинку з лондонським «Арсеналом» (нагадаємо, що матч 16-го туру проти маріупольського «Ільічевца» перенесено на 5 грудня). Для цього в підопічних Юрія Сьоміна є півтора тижні. Сподіваємося, що тренерський штаб і самі футболісти зроблять правильні висновки з матчу із «Шахтарем» і підійдуть до матчу Ліги чемпіонів в оптимальному психологічному і фізичному стані.

Дивіться фотогалерею матчу

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер