Рейтинг найбільш пізніх у календарному році матчів «біло-синіх»: гра з «Десною» повторить рекорд

Рейтинг найбільш пізніх у календарному році матчів «біло-синіх»: гра з «Десною» повторить рекорд

Поєдинок "Десна" - "Динамо" стане найбільш пізнім у календарному році матчем для "біло-синіх" на внутрішній арені.

15 грудня команда завершувала рік офіційним матчем лише одного разу, рівно 9 років тому. У радянські часи настільки пізно - у середині грудня - офіційні матчі проводилися вкрай рідко. У другій половині грудня гралися міжнародні товариські матчі і навіть турніри, проте зараз пригадаємо саме офіційні матчі "Динамо", які відбулися найближче до Нового року.

Переважно це єврокубкові поєдинки, хоча і матчі чемпіонату України, який проводиться на відміну від союзних змагань у форматі осінь-весна, до рейтингу потрапили.

15 грудня 2010 року.

Ліга Європи. Груповий етап. 6-й тур

Київ. Стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського. 16,873 глядачі.

«Динамо» - «Шериф» (Тирасполь, Молдова) - 0:0

Перед цим матчем у календарі ігор киян виникла значна пауза, адже попередню зустріч вони провели ще 2 грудня, і це також був матч Ліги Європи - у гостях із БАТЕ. Чемпіонат завершився ще 27 листопада домашнім матчем із "Севастополем". Олег Лужний, який по ходу сезону замінив із приставкою в.о. на посаді головного тренера Валерія Газзаєва, для підготовки до цієї гри повіз команду на тренувальний збір до Туреччини, оскільки в Україні погодні умови були несприятливими для тренувань.

Перемігши в передостанньому турі на виїзді БАТЕ, "Динамо" вже вирішило "завдання-мінімум" - забезпечило собі вихід із групи. Залишалося лише зберегти за собою перше місце в групі. Однак перемога у грі з "Шерифом" і не знадобилася - в останньому турі БАТЕ поступився на виїзді АЗ з рахунком 0:3, і "Динамо" завершило груповий раунд на першому місці.

14 грудня 2011 року.

Ліга Європи. Груповий етап. 6-й тур

Київ. Стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського. 5,000 глядачів.

«Динамо» - «Маккабі» (Тель-Авів, Ізраїль) - 3:3

Голи: Йейні (12, автогол), Гусєв (17, 80) - Веред (49), Атар (62), Даббур (75)

Вилучення: Алмейда (47), Хачеріді (56)

Перед заключним туром у "Динамо" склалася непроста ситуація в групі. Для того, аби потрапити до плей-оф, команді Юрія Сьоміна в останньому матчі групи потрібно було не тільки крупно перемагати вдома тель-авівський "Маккабі", але і сподіватися, що в іншому поєдинку квартету "Бешикташ" у Стамбулі зазнає поразки від англійського "Сток Сіті" , який уже гарантував собі місце в 1/16 фіналу. Зробити це було непросто, особливо з огляду на те, що динамівцям у цей вечір через травми не могли допомогти Андрій Шевченко, Олександр Шовковський, Огнен Вукоєвич, Тарас Михалик і Горан Попов.

Динамівці швидко відкрили рахунок у матчі, уже на 12-й хвилині. Після подачі зі штрафного у виконанні Олександра Алієва і удару головою Леандро Алмейди м'яч рикошетом від капітана ізраїльтян Йейні потрапив до сітки воріт - 1:0. За кілька хвилин Олег Гусєв забив другий м'яч. "Бешикташ" після першого тайму поступався "Сток Сіті" з рахунком 0:1, тож "Динамо" було всього у двох голах від плей-оф Ліги Європи.

Однак другий тайм усе перевернув із ніг на голову. На початку тайму динамівці залишилися вдев'ятьох: спершу за фол останньої надії (тоді ще існувала така трактовка) був вилучений Алмейда, а за десять хвилин за неспортивну поведінку "червоне світло" побачив і Хачеріді. Гості відіграли два м'ячі і навіть забили третій. Від поразки "Динамо" врятував Олег Гусєв, який оформив дубль. Утім, навіть перемога з великим рахунком не допомогла б киянам потрапити до плей-оф - "Бешикташ" після перерви відвантажив англійцям три голи і виграв із рахунком 3:1.

До слова, це був перший випадок в історії, коли "Динамо" не подолало груповий раунд Ліги Європи. Другий припав на нинішній сезон...

13 грудня 2018 року.

Ліга Європи. Груповий етап. 6-й тур

Київ. НСК «Олімпійський». 11,300 глядачів.

«Динамо» - «Яблунець» (Чехія) - 0:1

Гол: Долежал (10)

Цей матч, мабуть, ще свіжий у пам'яті вболівальників "Динамо", хоча він як раз з розряду тих, які хочеться якомога скоріше забути. Як і у випадку з "Шерифом", в турнірному плані "Динамо" від цього матчу потрібно було стільки ж і навіть менше: "біло-сині" практично забезпечили собі путівку до плей-офф ще після чотирьох турів, а в п'ятому турі гарантували собі перше місце в групі, до якої крім "Яблонця" потрапили "Астана" і "Ренн".

Крім призових від УЄФА за перемогу або нічию, додатковою мотивацією для підопічних Олександра Хацкевича служив той факт, що за історію виступів у Лізі Європи (а таких на той момент було п'ять) кияни жодного разу не долали груповий етап без поразок. Перед звітним же матчем в активі "біло-синіх" було три перемоги і дві нічиї... Однак швидкий гол гостей ускладнив "Динамо" завдання. Дебютант основної сітки Ліги Європи з Чехії явно більше прагнув здобути призові, а з ними - і першу для себе перемогу на груповому етапі. Динамівці активно провели другий тайм, однак так і не врятувалися від поразки.

13 грудня 2009 року.

Чемпіонат України. 16-й тур

Сімферополь. Стадіон «Локомотив». 13,000 глядачів.

«Таврія» - «Динамо» - 2:3

Голи: Васіл Гігіадзе (41), Лакі Ідахор (65) - Мілевський (8), Шевченко (29), Кравець (83)

До сьогоднішнього дня саме цей матч був найбільш пізнім у календарному році для "Динамо" на внутрішній арені. Відбувся він не в морозному Києві або ще більш північному Чернігові, а там, де зими більш помірні - в Криму. Щоправда, снігу у цей день вистачало і в Сімферополі, тож газон перед матчем довелося розчистити від білого покриву.

Матч видався видовищним та результативним. Вже на восьмій хвилині капітан "Динамо" Артем Мілевський замкнув навіс у воротарський майданчик від Андрія Ярмоленко, а в середині тайму легендарний Андрій Шевченко майстерно виконав штрафний удар, "поклавши" м'яч у ближню дев'ятку воріт. Однак "Таврія" і не думала здаватися. Васіл Гігіадзе до перерви і екс-динамівець Лакі Ідахор після відновили статус-кво. Перемогу команді Валерія Газзаєва приніс, вийшовши на заміну, молодий Артем Кравець, якого на порожні ворота вивів Андрій Шевченко.

 

Набагато більше матчів "Динамо" зіграло вже 12 грудня. У цей день "біло-синім" доводилося грати і в радянські часи - в Кубку УЄФА.

12 грудня 1973 року.

Кубок УЄФА. 1/8 фіналу. 2-й матч

«Штутгарт» (Штутгарт, ФРН) - «Динамо» - 3:0 (26,824 глядачів).

У першому матчі наприкінці листопада динамівці перемогли з рахунком 2:0 завдяки голам Вєрємєєва та Трошкіна, тож мали хороші шанси на вихід до чвертьфіналу, однак у Штутгарті команда Валерія Лобановського, який очолював команду менше двох місяців, зазнала прикрої поразки та вилетіла з турніру.

12 грудня 1979 року.

Кубок УЄФА. 1/8 фіналу. 2-й матч

«Динамо» - «Локомотив» (Софія, Болгарія) - 2:1 (18,000, голи у динамівців - Блохін (40), Хапсаліс (42).

Голи Олега Блохіна та Олександра Хапсаліса у першому таймі матчу-відповіді, який відбувся на стадіоні “Динамо”, забезпечували киянам потрібний результат, однак гол Дойчева на 77-й хвилині вивів до чвертьфіналу болгар, адже у першій грі вони перемогли з рахунком 1:0 і завдяки виїзному голу пройшли далі.

12 грудня 2002 року.

Кубок УЄФА. 1/16 фіналу. 2-й матч

«Динамо» - «Бешикташ» (Стамбул, Туреччина) - 0:0 (32,000).

У першій грі кияни поступилися у Стамбулі з рахунком 1:3, тож у результаті нульової нічиєї на “Олімпійському” припинили участь у турнірі. 

12 грудня 2007 року.

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 6-й тур

«Спортинг» (Лісабон, Португалія) - «Динамо» - 3:0 (19,402).

Провальний виступ у розіграші Ліги чемпіонів динамівці завершили шостою поразкою в шести матчах групи та загальною різницею м’ячів 4-19.

12 грудня 2013 року.

Ліга Європи. Груповий етап. 6-й тур

«Динамо» - «Рапід» (Відень, Австрія) - 3:1 (18,732, голи у динамівців - Ленс (22), Гусєв (28), Велозу (70).

У завершальному матчі 2013 року “Динамо” мало вирішити важливе завдання – перемогти аби посісти друге місце в групі Ліги Європи та вийти до стадії плей-оф. Незважаючи на пропущений вже на шостій хвилині м’яч, з поставленим завданням підопічні Олега Блохіна успішно впоралися, здобувши вольову перемогу.

12 грудня 2016 року.

Українська Прем'єр-ліга. 18-й тур

«Динамо» - «Шахтар» - 3:4 (21,318, голи у динамівців - Мораес (1), Рибалка (30), Бєсєдін (92).

Найбільш видовищне та результативне “українське класичне” відбулося на засніженому “Олімпійському”. На жаль, перемогу в цьому футбольному трилері святкували гості.

Ігор Бондаренко

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер