«Динамо»: від Дем'яненка до Блохіна

«Динамо»: від Дем'яненка до Блохіна

Почавши сезон 2006/07 головним тренером «біло-синіх», прославлений динамівський капітан Анатолій Дем'яненко навряд чи міг тоді припустити, що йому шість сезонів потому доведеться битися за очки в національній першості проти «Динамо» в якості головного тренера лучан…

У неділю у нього буде вже третій такий поєдинок, а поки ми проведемо екскурс в нещодавнє динамівське минуле, що почалося як раз із досягнення «біло-синіх» під керівництвом Дем'яненка. Цей рекорд неможливо перевершити, його можна тільки повторити…

Домашній хет-трик

Окрилені успіхом на чемпіонаті світу в Німеччині, динамівські збірники повертаються в «Динамо» і впевнено стартують в новому сезоні 2006/07.

У першому турі підопічні Анатолія Дем'яненка розгромили на своєму полі одеський «Чорноморець» – 4:1. «Динамо» дуже рівно проводить весь чемпіонат, лідируючи протягом всієї дистанції. За підсумками першого кола відрив «біло-синіх» від найближчого переслідувача, донецького «Шахтаря», становив 4 очки. У підсумку «Динамо» випередило гірників на 11 очок, не програвши за весь чемпіонат жодного матчу!

У тому сезоні динамівці зробили хет-трик на внутрішній арені, доповнивши золоті медалі чемпіонату країни перемогами в Кубку та Суперкубку України, і захистивши, таким чином, обидва трофея, які підкорилися команді Дем'яненка і роком раніше.

На цей раз у вирішальних матчах і за Кубок, і за Суперкубок України нашій команді протистояв принциповий суперник – донецький «Шахтар». Динамівці завоювали Кубок у Києві, на НСК «Олімпійському», у присутності 64-х з половиною тисяч глядачів, здобувши перемогу з рахунком 2:1. У суперкубковій битві «біло-сині» вели після першого тайму, однак «помаранчево-чорні» зуміли зробити так, що доля трофею визначалася в післяматчевій лотереї. У ній більше пощастило динамівцям, які, як і рік тому, завоювали третій за значимістю трофей у країні.

Сезон в єврокубках став для «Динамо» не таким успішним. Потрапивши до однієї групи з «Ліоном», «Реалом» та «Стяуа», кияни завершили свої виступи в Лізі Чемпіонів 2006/2007 на останньому місці, набравши всього два очки.

Єврокубкова осінь наступного сезону стала ще менш врожайною. Після непереконливого старту залишає посаду головного тренера Анатолій Дем'яненко. П'ятий раз у своїй біографії біля керма «біло-синіх» стає Йожеф Сабо, проте на цей раз період перебування Йожефа Йожефовича був дуже нетривалим.

Замість нього виконуючим обов'язки головного тренера був призначений Олег Лужний, який зумів поліпшити становище «Динамо» в чемпіонаті, проте кампанія «біло-синіх» в Лізі Чемпіонів ознаменувалася повним провалом – шість поразок і нуль очок. Справедливості заради, варто відзначити, що незважаючи на всі внутрішні проблеми та тренерські перестановки, група у «Динамо» також підібралася непроста – «Манчестер Юнайтед», «Рома» та лісабонський «Спортинг».

Юрій Сьомін: по шпалах до Києва з Москви

8 грудня 2007 президент клубу Ігор Суркіс представив громадськості нового головного тренера «Динамо» – Юрія Сьоміна.

До своїх обов'язків Юрій Павлович приступив 1 січня 2008. З приходом Сьоміна з Києвом попрощалися бразильські легіонери Родріго, Клебер та Діого Рінкон, у той час як на авансцену вийшли інші виконавці: Діакате, Бетао, Бангура, Вукоєвич, Єременко. По-новому розкрилися ігрові таланти Тараса Михалика й Олександра Алієва.

Чемпіонат України сезону 2007/2008 «Динамо» завершило на другому місці, на відстані перемоги, а саме в трьох очках, від «Шахтаря». Причому в особистих зустрічах «Динамо» було сильнішим за гірників – перемога вдома і нічия в Донецьку. Однак «біло-сині» програли «Шахтарю» обидва вирішальних кубкових матча. Спочатку фінал Кубка України, що відбувся у Харкові, а потім і Суперкубок у Полтаві, де все вирішилося лише в серії післяматчевих пенальті.

Але вже наступний сезон став одним із найбільш успішних у новітній історії «Динамо». Беззаперечне чемпіонство на внутрішній арені з підсумковими 15 очками переваги над «Шахтарем». У Лізі Чемпіонів були дві розгромні перемоги в матчах кваліфікаційного раунду з московським «Спартаком» і третє місце, зайняте в рівній боротьбі за вихід до плей-офф із лондонським «Арсеналом» та «Порту». Шанси на вихід у нашої команди були, але динамівцям катастрофічно не щастило на останніх хвилинах. Зате в розіграші останнього Кубку УЄФА команда Сьоміна дійшла до півфіналу!

Суворий тренер із вусами

Влітку 2009 року Юрій Сьомін покинув «Динамо», і на пост головного тренера був призначений Валерій Газзаєв.

Валерій Георгійович заявив, що своєю головною метою в «Динамо» ставить протягом трьох років завоювання Ліги чемпіонів. Свій початок роботи в Києві російський футбольний фахівець ознаменував перемогою в Суперкубку України. Як виявилося згодом, цей трофей став єдиним для Газзаєва за час його роботи в «Динамо».

Валерій Газзаєв поміняв стиль гри «біло-синіх», намагався прищепити підопічним своє розуміння гри. Ці процеси ознаменувалися й кадровими перестановками у складі «Динамо». Було запрошено групу легіонерів, деякі з яких (Бертольйо, Андре) так і не запам'яталися своєю грою, а деякі (Горан Попов, Данило Сильва, Леандро Алмейда) різною мірою зуміли закріпитися у складі. Давав шанс проявити себе Газзаєв і молодим українцям. Саме завдяки ньому стали гравцями основного складу Євген Хачеріді та Андрій Ярмоленко.

Сезон 2009/2010 не приніс до клубної скарбнички нових завоювань. Чемпіонат України «Динамо» завершило на другому місці, відставши від команди Луческу на шість очок.

На початку наступного сезону над головним тренером згустилися хмари. Причиною тому послужили незадовільні результати і неяскрава гра в нескладній групі Ліги Європи, куди «Динамо» потрапило, програвши у кваліфікації ЛЧ. Команда забуксувала у стартових турах, а поразка від молдавського «Шерифа» переповнила чашу кипіння, і Газзаєв подав у відставку. Виконуючим обов'язки головного тренера, як і восени 2007-го, був призначений Олег Лужний. Багаторічний капітан «біло-синіх» зумів вивести команду з психологічної ями, і виступ у групі Ліги Європи динамівці завершили на першому місці.

Друге пришестя Сьоміна

1 січня 2011 відбулося повернення на тренерський місток «Динамо» Юрія Сьоміна.

Першим ділом, Юрій Павлович спробував повторити, а може навіть, і перевершити своє єврокубкове досягнення. У Лізі Європи «біло-сині» пройшли «Бешикташ» і потужний «Манчестер Сіті», але у чвертьфіналі поступилися дорогою скромній португальській «Бразі». Чемпіонат «Динамо» завершило на другому місці, відставши від лідера на сім очок, а у фіналі Кубка України поступилося «Шахтарю» в Сумах, зате взяло у нього реванш у матчі за Суперкубок у Полтаві.

Разом із Сьоміним до Києва повернувся Алієв, також був придбаний бразилець Дуду, а під час літнього міжсезоння на команду чекало нігерійське поповнення в особі півзахисника Лукмана Аруни та нападника Брауна Ідейє.

У сезоні 2011/2012 команда Юрія Павловича вилетіла з розіграшу Кубка України вже на стадії 1/8 фіналу, поступившись на своєму полі «Шахтарю».

У чемпіонаті «Динамо» знову задовольнилося сріблом. Поступившись на старті, динамівці захопили лідерство після 13-го туру і очолювали турнірну таблицю аж до 26-го туру, в якому програли своєму головному конкуренту, «Шахтарю», у скандальному матчі в Донецьку, який запам'ятався помилковим видаленням Дениса Гармаша. Команди зрівнялися за очками, але до «золотого матчу» справа не дійшла, тому що «Динамо» припустилося помилки в двох останніх турах.

Провальним був виступ команди Сьоміна в єврокубках сезону 2011/2012. Дві поразки у кваліфікації Ліги чемпіонів від казанського «Рубіна», і третє місце в не найскладнішій групі Ліги Європи («Бешикташ», «Сток Сіті» та тель-авівський "Маккабі").

Євро-2012 і його спадщина для «Динамо»

Сезон 2011/2012 швидко забувся завдяки футбольному святу, яке охопило всю Україну, і природно, не обійшло стороною і «Динамо». «Біло-сині» вже встигли випробувати реконструйований напередодні чемпіонату Європи НСК «Олімпійський», на якому згодом відбулася головна футбольна подія року. Перший матч динамівців на оновленому до найкращих світових стандартів «Олімпійському» став одним із найбільш пам'ятних моментів того сезону. «Динамо» приймало «Арсенал» і здобуло перемогу в київському дербі завдяки голу-красеню Олександра Алієва.

«Динамо» стало третім клубом після «Реала» та «Баварії» за кількостю делегованих на Євро-2012 гравців. У заявці збірної України на континентальну першість були динамівці Максим Коваль, Тарас Михалик, Євген Хачеріді, Олександр Алієв, Денис Гармаш, Андрій Ярмоленко, Артем Мілевський, Олег Гусєв та Андрій Шевченко. Крім них, київський клуб на континентальному форумі представляв гравець збірної Хорватії Огнєн Вукоєвич. По закінченні Євро-2012 склад «біло-синіх» поповнили ще два учасники єврочемпіонату – португалець Мігель Велозу та хорват Ніко Кранчар.

Крім них, до команди Сьоміна влітку прийшли інші гравці з топ-чемпіонатів – Тайє Тайво, Раффаель та Марко Рубен. Головною ж втратою «Динамо» став багаторічний лідер і капітан, легенда «біло-синіх», людина з динамівським серцем Андрій Шевченко, який після Євро оголосив про завершення професійної кар'єри. Дуже пристойно укомплектоване «Динамо» непогано почало сезон. Перемоги в п'яти стартових турах чемпіонату України, проходження двох раундів кваліфікації Ліги чемпіонів, у яких були обіграні голландський «Феєнорд» та німецька «Борусія» з Менхенгладбаха. Проте вже гра-відповідь із «Борусією» викликала дуже багато питань і нарікань.

Справжній же провал чекав на команду у вересні, коли «Динамо» у двох важливих матчах поступилося з розгромним рахунком, ПСЖ у Лізі Чемпіонів та «Шахтарю» в Кубку України, причому поразка від гірників стала першим розгромним для київського «Динамо» в національній першості.

Чаша терпіння керівництва і вболівальників переповнилася, і Сьоміна було відправлено у відставку.

Можливо, причина невдач його команди крилася в незіграності новачків, можливо, у відсутності повноцінних передсезонних зборів і у втоми гравців після Євро. Але час назад не повернеш, і друге пришестя в «Динамо» Сьоміна було зовсім не таким, як перше.

На посаду головного тренера київського «Динамо» президент клубу Ігор Суркіс запросив динамівця з багаторічним стажем, легендарного Олега Блохіна. Щоправда, повноцінний дебют на новій посаді Олега Володимировича, який ще влітку керував збірною України на Євро-2012, було відкладено у зв'язку з несподіваною хворобою, наслідком якої стала операція. «Біло-сині» під керівництвом помічників Блохіна пробилися у весняну частину єврокубків, посівши третє місце в групі Ліги чемпіонів, яку окрім ПСЖ та «Динамо» представляли «Порту» та загребське «Динамо».

До весняної частини сезону 2012/13 команда увійшла вибудуваною вже повністю на тренерських принципах Олега Блохіна. Стрілка часу почала свій новий відлік…

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер