Переможні вояжі-1988: почали з Каліфорнії

Переможні вояжі-1988: почали з Каліфорнії

Тодішній "Кельн" був однією з найсильніших команд бундесліги. Після невдалого сезону 1986/1987 "Козли" різко додали і лише кілька образливих нічиїх відділили їх від чемпіонського титулу вже в наступному чемпіонаті. На момент зустрічі з "Динамо" "Кельн" був одним із лідерів чемпіонату ФРН (у підсумку кельнці програють менше всіх у сезоні - 4 матчі), а в їхньому складі був цілих ряд гравців європейського рівня - Бодо Іллгнер, Томас Аллофс, Юрген Колер, Флеммінг Поульсен, П'єр Літтбарскі, Томас Хесслер, Тоні Вудкок, очолював команду амбітний і прогресивний фахівець Крістоф Даум.

Проти динамівців Даум виставив практично найсильніший склад. Німці явно розраховували на більше, ніж отримали в результаті. У першому таймі команди залишили глядачів без голів - це був досить жорсткий і завзятий поєдинок, який тягнув на статус офіційного за самовіддачею і бажанням.

Але після перерви динамівці "переїхали" сильного опонента. На 54-й хвилині відмінний пас урозріз Кузнєцова знайшов на лінії штрафного "Кельна" Заварова і динамівський плеймейкер завдав сильного удару над голкіпером. Іллгнер встиг викинути руку, але лише після того, як м'яч уже влетів до сітки.

За дві хвилини Іллгнер відбив перед собою м'яч після дальнього удару Дем'яненка, а першим на добиванні був Безсонов - 2:0 і гра практично зроблена. Німці спробували відповісти, але динамівці контролювали хід зустрічі і в кінці матчу забили третій гол - після невдалого відбору м'яча у Безсонова першим зорієнтувався у штрафному суперника Рац, який без проблем пробив із 10-ти метрів.

"Кельн" - "Динамо" 0:3

Голи: Заваров 54, Безсонов 56, Рац 87

Стартові склади команд

"Кельн": Іллгнер, Хенербах, Колер, Гільхен, Гьортц, Ольсен, Літтбарскі, Енгельс, Хесслер, Томас Аллофс, Поульсен

"Динамо": Чанов, Безсонов, Балтача, Кузнецов, Дем'яненко, Рац, Яковенко, Литовченко, Шматоваленко, Заваров, Протасов

На заміни у "Динамо" виходили Горілий, Баль і Яремчук

***

У вирішальному матчі "Динамо" зійшлося з французьким "Бордо" - ініціатором цього турніру. У своєму першому матчі підопічні Еме Жаке (майбутній головний тренер збірної Франції на тріумфальному чемпіонаті світу-1998) обіграли мексиканську "Гвадалахару" 2:1, а це значило, що киян влаштовувала нічия (перемога в турнірі за різницею м'ячів).

Французи більше атакували, що було цілком логічно. Динамівську команду тричі виручив Віктор Чанов, але і біля воріт "Бордо" виникали моменти.

У другому таймі "Бордо" став грати агресивніше, і на 72-й хвилині Туре завдав сильного і влучного удару низом прямо в кут - відчайдушний стрибок Чанова не допоміг.

Підопічні Жаке були в лічених секундах від перемоги в турнірі, але динамівці грамотно використали стандартне положення. Цікаво, що в телевізійній трансляції цей момент так і не показали: на 89-й хвилині американські телевізійники захопилися показами повтором порушення правил на гравці "Динамо" біля бокової лінії, а поки йшли повтори Заваров навісив зі штрафного і Кузнецов точно пробив головою метрів з 12-ти - 1:1!

У заключну хвилину з гаком "Бордо" вже нічого не міг зробити, і "Динамо" завоювало головний приз.

"Бордо" - "Динамо" 1:1

Голи: Туре 72 - Кузнецов 89

"Бордо": Дропсі, Тувенель, Рош, Пін, Зоран Вуйович (Лассань, 9), Жирар (Фаржон, 60), Тігана, Біжота, Феррері, Златко Вуйович, Туре

"Динамо": Чанов, Безсонов, Балтача, Кузнецов, Дем'яненко, Рац, Яковенко (Шматоваленко, 74), Горілий (Яремчук, 46), Литовченко, Заваров, Протасов

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер