Переможні вояжі-1986: найкращі з найкращих на турнірі «Амстердам-711»

Переможні вояжі-1986: найкращі з найкращих на турнірі «Амстердам-711»

Назва у турніру досить оригінальна - «Амстердам 711» або просто «711». Цікаво, що мерія нідерландської столиці задумала турнір, як комерційне змагання в рамках літньої підготовки команд, а участь у ньому брали найкращі клуби Європи і не тільки. Оскільки він був створений 1975-го року і був приурочений до святкування 700-річчя Амстердама, з кожним новим турніром до цифри «700» додавався ще один рік. Тож 1986-го року турнір уже був 11-м за рахунком і, відповідно, називався «711».

Згідно з турнірною сіткою, змагання проводили у два ігрових дні. «Аякс» грав із «Ботафого», а «Динамо» - з «Манчестер Юнайтед». Так було в перший день, а другий формувався вже за результатами виступів команд. Згідно з тодішнім регламентом турніру, який у сучасному футболі здасться досить дивним, у загальну турнірну таблицю вносилися результати тільки основного часу матчу. Тільки в перший ігровий день у разі нічиєї переможця визначали в серії 11-метрових, яка дозволяла сформувати пари другого дня. Тож переможець однієї пари грав із тим, хто програв в іншій парі, і навпаки. За перемогу тоді нараховувалося 2 очки, за нічию - 1 бал. До слова, у такому форматі турнір проводився з 1975 до 1992 року, після чого був відновлений за новою формулою вже з 1999 року.

У першій парі господарі турніру поступилися гостям із Південної Америки. На гол бразильця Сільвіньо голландці відповіли точним ударом Марко ван Бастена. Проте, у серії 11-метрових більш удалими виявилися саме футболісти «Ботафого» (1:1, 5:4 по пенальті).

У своєму першому матчі «Динамо» зустрічалося з «Манчестер Юнайтед». Згідно зі звітами того часу, кияни сильно провели перший тайм і відкрили рахунок завдяки голу Ігоря Бєланова (який того року отримав Золотий м'яч). У другій половині зустрічі «біло-сині» помітно зменшили оберти і, як наслідок, пропустили від Клейтона Блекмора. Переможець і цієї пари також визначався в серії 11-метрових. Англійці свої удари виконали значно краще за футболістів «Динамо». Щоправда, з яким рахунком на користь «МЮ» закінчилася серія пенальті - питання спірне, адже різні джерела вказують на різні цифри - 4:1 або 4:2. Відомо лише, що свій удар реалізував Дем'яненко, а не реалізували Михайличенко і Євтушенко. Але на загальну ситуацію в таблиці й загалом це ніяк не вплинуло, адже, нагадаємо, зараховувалися результати основного часу.

8 серпня 1986. 1-й ігровий день. Амстердам. Олімпійський стадіон. 27 500 глядачів

«Динамо» - «Манчестер Юнайтед» - 1: 1 (1:0) (1:4 або 2:4, по пенальті).

«Динамо»: Чанов, Каратаєв (Євтушенко, 70), Євсєєв, Кузнєцов, Дем'яненко, Рац, Яремчук (Михайличенко, 60), Баль, Заваров, Бєланов, Блохін.

«Манчестер Юнайтед»: Тернер, Сівебак (Блекмор), Албістон, Уайтсайд (Т.Гібсон), Макграт, Моран, Страчан, Даксбері, Степлтон, Дейвенпорт, Ольсен (К.Гібсон).

Голи: Бєланов (24) - Блекмор (61).

Тож у другий ігровий день зустрічалися «Динамо» і «Ботафого», а також «Аякс» і «МЮ». Цікаво, що в турнірній таблиці показники всіх команд були абсолютно однаковими - суцільні одиниці.

У другому матчі «біло-сині» підтвердили статус одного з найсильніших клубів Європи того часу, не залишивши каменя на камені від бразильського клубу. І якщо в першому таймі цифри на табло залишалися рівними, то в другій половині зустрічі динамівці буквально «загнали» свого суперника.

10 серпня. 2-й ігровий день. Амстердам. Олімпійський стадіон. 19 000 глядачів

«Динамо» - «Ботафого» - 6:0 (0:0)

«Динамо»: Михайлов, Каратаєв, Михайличенко, Кузнєцов, Дем'яненко, Рац, Яремчук, Баль, Заваров, Бєланов (Щербаков, 73), Блохін (Євтушенко, 82).

«Ботафого»: Луїс Карлос, Жілберто, Марино (Освальдо), Лейза, Вагнер, Адемір, Алемао, Луїзіньйо (Едсон), Елсіньо, Сільвіньо (Берг), Антоніо Карлос.

Голи: Бєланов (50, 58), Блохін (60), Заваров (68), Щербаков (79), Рац (88).

У паралельному матчі «Аякс» мінімально здолав «Манчестер Юнайтед» і зрівнявся за очками з «Динамо» - в обох клубів було по 3 бали. Різниця забитих і пропущених у киян була значно кращою, і це дозволило «біло-синім» виграти турнір.

Ігор Бєланов, до слова, тоді отримав звання найкращого бомбардира, забивши тричі.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер