Олександр ШОВКОВСЬКИЙ: «Для того, щоб змінити світ, потрібно, в першу чергу, навчитися змінювати себе»

Олександр ШОВКОВСЬКИЙ: «Для того, щоб змінити світ, потрібно, в першу чергу, навчитися змінювати себе»

- Де ви відпочивали під час відпустки? Чи вдалося відновити сили?

- Відпочив добре, сили, думаю, відновити вдалося, тим паче, витрачено їх було не так багато. Хоча, психологічно було важко, враховуючи те, що у весняній частині минулого сезону доводилося відновлюватися після отриманої травми. Відпустку проводив в Італії, я туди їжджу щороку, це вже традиція бувати в одному й тому ж місці.

- Чи став виграш Кубка України минулого сезону моральною компенсацією за невдалий виступ у чемпіонаті?

- Ні. Це просто приємний момент, для того, щоб дивитися в майбутній сезон із оптимізмом. Враховуючи зміни, які в нас відбулися, всі розраховують, що команда з тим же настроєм та бажанням, які були в останніх матчах, розпочне новий сезон. А також примножить взаєморозуміння на полі, буде показувати той рівень гри й ті результати, яких чекають наші вболівальники.

- Чи не турбує вас, що команда вже починає підготовку до нового сезону, а досі немає зрозумілості, в якому форматі буде проходити наступний чемпіонат України?

- Наша справа маленька, й це не межа наших можливостей. Я звик турбуватися та переживати щодо того, що я можу змінити. А змінити я можу лише свій стан, можу вплинути на атмосферу в колективі, його внутрішні складові. А рішення щодо чемпіонату, його термінів, формату та місця проведення матчів нехай приймають відповідні керівники.

- Але за дискусіями щодо формату чемпіонату ви, напевно, стежите?

- Свою думку я залишу при собі. При цьому вважаю, що той формат, в якому раніше проходив чемпіонат України, ідеальний варіант для всіх нас.

- Чи принципово для вас, де грати матч за Суперкубок проти «Шахтаря»?

- Скажуть грати у Львові – будемо грати там. Скажуть у Києві – значить, у Києві. Запропонують Полтаву – поїдемо до Полтави. Головне, щоб ця гра була не заради гри, а для глядачів, для вболівальників.

- Полтаву, напевно, можна вважати фартовим містом для «Динамо»?

- На такі речі, як «фарт» чи «не фарт», я уваги не звертаю.

- Наскільки ситуація в країні заважає сконцентруватися на футболі?

- Зізнатися чесно, заважає. Тому що ти не можеш залишатися байдужим до всього того, що відбувається в тебе в домі. А моя країна – це мій дім, моя батьківщина. І коли відбуваються всі ці події на сході, безумовно, я, як і всі хлопці, переживаю, допомагаю, чим можу. Ми віримо, що найближчим часом ця ситуація зміниться на краще.

- Чи додали вам оптимізму вибори президента України?

- Поки ми закладаємо фундамент для того, щоб усе це відбулося. Сподіваюся, що люди, які зараз стоять на чолі держави, докладуть максимум зусиль, щоб відновити в Україні мир. Але, в той же час, всі ми маємо допомагати їм. Допомагати своєю роботою та ставленням. Коли говорять про розруху, я відразу згадую слова професора Преображенського: «Розруха в нас у головах». Так само й культура в нас у голові – культура спілкування, культура поведінки. Для того, щоб змінити світ, потрібно, в першу чергу, навчитися змінювати себе. Завжди потрібно починати із себе.

- Прокоментуйте продовження контракту з «Динамо».

- Це стосується лише нашого діалогу з президентом «Динамо». Але можу сказати, що я би не йшов на цю розмову, якби в мене не було попередньої розмови з тренерським штабом та головним тренером. Так було минулого року, так само сталося й цього разу. Я прийшов до головного тренера, щоб дізнатися, потрібен я чи ні. У силу своїх можливостей буду допомагати «Динамо».

- Чи стежите за матчами чемпіонату світу в Бразилії?

- Стежу в силу своїх можливостей. Із урахуванням того, що багато матчів проходять доволі пізно, не всі вдається дивитися. Плюс, поки був в Італії, також не завжди вдавалося знайти незакодовану трансляцію, лише через Інтернет. Але матч-відкриття між Бразилією та Хорватією бачив. Дуже шкодую, що не вдалося подивитися поєдинок між Іспанією та Нідерландами. Але обов'язково подивлюся цей матч. Те ж саме стосується зустрічі Німеччина – Португалія.

- Кого вважаєте фаворитами мундіалю?

- Вони залишаються колишніми. Незважаючи на поразку від голландців, Іспанія в їхньому числі. Я би однозначно не скидав би їх із рахунків. Ми пам'ятаємо, наскільки невдало голландці зіграли на Євро-2012. А, загалом, на таких змаганнях можливе все. Тому що мотивація відіграє величезну роль у футболі.

- Тренери спостерігають за чемпіонатами світу з прицілом побачити якісь тактичні новинки, селекціонери – щоб знайти підсилення для своїх клубів. А ви стежите за грою воротарів?

- Безумовно! Я взагалі ніколи не дивлюся футбол як уболівальник. Хіба що коли грає «Динамо» або збірна України. Всі інші матчі аналізуються з професійної точки зору, в контексті взаємодії гравців індивідуально, в лініях. Зрозуміло, це стосується й гри воротарів.

- І як, нинішній чемпіонат світу дає вам якусь нову інформацію?

- Так, безперечно! Я відзначаю для себе багато моментів. Якимись технічними помилками можна знехтувати, адже немає людини, яка б не помилялася. Але є організація гри, план, концепції дій голкіперів. У цьому плані тенденції, які склалися останнім часом, мене трохи дивують. Мені дивно спостерігати, які позиції у воротах займають воротарі в тих чи інших ситуаціях. Можливо, тут просто питання у психології, або статус чемпіонату світу так пригнічує правильність дій голкіперів, але моменти, які я для себе відзначив, повторюся, є.

- На першому міжсезонному зборі з командою буде працювати багато молоді. Як будете їм допомагати, підтримувати? Взагалі, як зараз себе поводить молодь – хлопці звертаються за порадами до старших, дослухаються до їхніх слів? Чи вони й самі все вже знають, і на них вплинути не можна?

- Вплинути на людину можна лише тоді, коли вона сама цього хоче. Коли їй цікаво, коли вона думає про своє майбутнє. Я, у свої неповні 40 років, чудово розумію, що ще дуже багато чого не знаю. Тому я відкритий для будь-якої інформації й абсолютно спокійно її сприймаю. Стежу за діями, роботою моїх молодих партнерів по команді, інших футболістів, у тому числі за діями молодих хлопців. Проблеми починаються тоді, коли людина починає думати, що вона все знає. Тоді вона просто зупиняється у своєму розвитку.

- Чи були випадки, коли хтось із хлопців підходив до вас за порадою?

- Це відбувається регулярно.

- Збори «Динамо» знову пройдуть в Австрії. Чи не набридло вам це місце для підготовки до сезону?

- Це питання залежить не від мене, тож я до цього ставлюся абсолютно спокійно.

- Як оцінюєте свій стан після травми? Чи готові працювати на всі 100% без обмежень?

- Гадаю, так. У всякому разі, сподіваюся на це. (Посміхається).

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

* фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер