Олександр ХАЦКЕВИЧ: «У нас зараз є хороший фундамент команди»

Олександр ХАЦКЕВИЧ: «У нас зараз є хороший фундамент команди»

- Вийшла хороша, динамічна гра. Величезна подяка нашим уболівальникам, я їм сказав, що у цьому сезоні вони були кращими за нас, протягом усього сезону підтримували. І в наступному році ми маємо вийти на їхній рівень. Віримо в команду, у себе, у партнерів.

Що стосується гри, зрозуміло, що «Шахтар» - чемпіон, але й поводитися потрібно по-чемпіонськи. Провокації, симуляції, тиск на суддю не прикрашають чемпіонів. Так, вони виграли чемпіонат, і ми маємо їх із цим привітати. Казати після матчу з «Вересом», що вони брали участь у якомусь цирку, що боролися проти всіх команд... А ми що, тільки проти «Шахтаря», значить, боролися? Нехай знімуть рожеві окуляри. Треба бути об'єктивними та говорити те, що є. Потрібно приймати і перемоги, і поразки, і, перш за все, бути людьми як на футбольному полі, так і поза ним.

- Чи не прикро вам, що «Динамо» не стало чемпіоном ані з вашої вини, ані з вини гравців?

- Так, на жаль, не ми чемпіони. Є тривала турнірна дистанція, на якій ми втратили очки там, де не мали цього робити. Ці ігри ми вже розібрали. У нас був важкий період у вересні, коли втрат очок з нашого боку було занадто багато, часто грали внічию.

- Я мав на увазі незіграний матч із «Маріуполем»...

- Це вже історія, вона в минулому. На жаль, цей поєдинок ми програли не на полі, а в кабінетах.

- У цьому чемпіонаті ви тричі обіграли «Шахтар» та одного разу зіграли з «гірниками» внічию. Але при цьому не спромоглися здобути чемпіонство, втративши очки в матчах із іншими суперниками, як ви і сказали. У чому бачите головну причину, головну помилку, яка призвела до такого підсумку?

- Усі ми помиляємося. Я відповідаю за результат. Ми його в цьому сезоні не досягли. Але є і позитивні моменти. У першу чергу, це стабілізація складу. Порівняно з липнем минулого року у нас зараз практично нова команда. А стабільний склад - це стабільний результат. У нас новий воротар, три нові центральні захисники, причому Кадар починав навіть на позиції лівого захисника. Наша лінія оборони витримала багато критики, але в підсумку в цьому чемпіонаті ми пропустили менше всіх м'ячів. І це незважаючи на повністю нову лінію оборони та півзахисту.

Бесєдін починав цей сезон як четвертий нападник, а зараз це наш основний форвард. Перехід Ярмоленка теж безслідно минути не міг. Пішов капітан, лідер, який міг самотужки вирішити результат будь-якої з ігор, де ми не дорахувалися очок. Зате Циганков здорово провів другу частину сезону.

У нас зараз є хороший фундамент команди. І дуже важливо добудувати його якісними виконавцями. Не просто для конкуренції, а для посилення нашої гри. Тому в період літнього міжсезоння селекційну роботу потрібно провести максимально ефективно. Адже завдання на наступний сезон перед нами стоять найвищі.

- Але кістяк команди для майбутніх серйозних перемог у чемпіонаті України та на міжнародній арені ви вже бачите?

- Я саме й кажу, що кістяк команди є, але до цього кістяка потрібне посилення. Зараз цей кістяк складається з 12-13 футболістів. Але в сезоні стільки ігор, що необхідно мати 17-18 виконавців. В ідеалі - 20. Кожен тренер мріє про те, щоб у нього на кожну позицію було по два виконавці, які б доповнювали один одного та давали результат. Повторюся, за наявного міцного фундаменту ми маємо ефективно спрацювати на трансферному ринку.

- Які плани команди на міжсезоння?

- У хлопців уже почалася відпустка. За винятком тих, хто викликаний до національних збірних на найближчі товариські матчі. З відпустки ми виходимо 19-го червня. У «збірників» відпочинку буде трохи більше. Піварич та Кендзьора входять до розширених списків своїх збірних на чемпіонат світу. Бажаємо їм туди потрапити та затриматися якомога довше, оскільки вони представляють наш клуб. Розраховуємо, що з 22-23 червня почнемо працювати практично в повному складі.

З 19-го до 30-го червня будемо тренуватися в Києві, а потім вирушимо на двотижневий збір до Австрії. За тиждень до Суперкубка, який пройде 21-го липня, повернемося й уже тут будемо вести цілеспрямовану підготовку до матчу.

- Мораес та Мбокані вже завершили свої виступи за «Динамо»?

- У них закінчуються контракти. І Мораес, і Мбокані знали, що за умови їхньої зацікавленості виступати надалі в «Динамо» ми захочемо укласти з ними нові угоди. Вони влаштовували нас як нападники. Але, мабуть, обидва цих футболіста самостійно намагаються вирішувати свої питання. Контракти з Мораесом та Мбокані продовжуватися не будуть.

- А яка ситуація з Хачеріді?

- У нього теж закінчується контракт. І з ним ми теж не будемо підписувати нову угоду.

- Як це - ділити одне місто з прямим конкурентом - «Шахтарем»?

- Не з власної вини «Шахтар» тут перебуває. Ми маємо бути гостинними. А змагатися потрібно лише на полі. За його межами знаю, що і хлопці спілкуються між собою, і ми, тренери, вітаємося один із одним, запитуємо, як справи, словом, абсолютно нормальне спілкування. Це і є професіоналізм та повага. Але і «Шахтар» має цінувати цю повагу.

- Не можемо вас не запитати про фінал Ліги чемпіонів, який за тиждень пройде в Києві. Чи підете на цей поєдинок?

- Звичайно, такої події я не пропущу, і буду на стадіоні. Наш клуб звертався до ФФУ з проханням допомогти з придбанням квитків на фінал, але з того боку поки тиша. (Сміх у залі). Тож лише завдяки особистим знайомствам можна було дістати квитки на майбутній матч.

- Яким буде вектор селекції «Динамо» в період літнього міжсезоння?

- Робота ведеться в усіх напрямках. За останні два місяці ми визначили позиції, які потребують посилення. І вже сформовано розширений список кандидатів. Тепер із нього потрібно обрати найсильніших. А яким саме при цьому буде суто географічний вектор - неважливо. Головне, щоб до команди прийшли якісні футболісти.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер