Історія одного розгрому

Історія одного розгрому

У грудні 1984-го року "Динамо" вирушило в гості до представника Серії А "Фіорентини". У рамках роботи Товариства дружби "Італія - ​​СРСР" була організована велика програма для спортсменів, зокрема й для київської футбольної команди.

Сторони збиралися провести два матчі, але в підсумку через технічні проблем обмежилися одним. Кияни приїхали до Флоренції після важкого сезону-1984, коли команда посіла 10-е місце та не демонструвала очікуваної гри. Але терпіння й системність роботи тренерського штабу Валерія Лобановського зробили свою справу - уже в наступному сезоні "Динамо" набрало неймовірну ходу.

Окремі штрихи майбутньої чемпіонської команди відчула на собі і "Фіорентина". Флорентійці грали без трьох виконавців основи, зокрема без легендарного Сократеса, але "Динамо" того холодного вечора 9 грудня робило на полі все, що хотіло.

***

Гості грамотно побудували гру проти постійних спроб "фіалок" зловити динамівців на створенні штучного офсайду. Високі швидкості та своєчасні передачі врозріз постійно ставили оборону "Фіо" в глухий кут.

Грою "Динамо" диригував Олег Блохін. Рівень його футбольного інтелекту помітно виділявся навіть на рівні таких майстрів, як Джентіле, Оріалі та Пассарелла. Динамівський форвард сам забив двічі й асистував Олегу Кузнецову, точно навісивши з кутової позначки.

У коментарі для радянської преси асистент Валерія Лобановського Анатолій Пузач зазначив: "Скажу відверто, рахунок у цій грі міг бути навіть більш вражаючим. Адже наші форварди і півзахисники кілька разів виходили сам-на-сам із воротарем італійців Конті, але хибили. У цьому матчі явно не на висоті були захисники, незважаючи на те, що їх очолив чемпіон світу Джентіле. Діяли вони технічно, жорстко, але явно зловживали індивідуальною грою, без взаємної підстраховки. А спробам зривати атаки "Динамо" за допомогою штучного офсайду наші хлопці раз-по-раз успішно протиставляли швидкісний маневр, швидкі рейди з глибини".

Одну з важливих ролей у перемозі зіграв і нинішній асистент головного тренера "Динамо" Вадим Євтушенко. На його рахунку гол на 54-й хвилині, який остаточно зняв усі питання про переможця матчу.

Нинішній наставник "Динамо" Олексій Михайличенко також узяв участь у тому матчі, вийшовши на заміну на 82-й хвилині.

***

Товариський матч

9 грудня, 1984

"Фіорентина" (Флоренція) - "Динамо" (Київ) 0:5

4,000 глядачів

Голи: Кузнецов 4, Блохін 14, 86, Євтушенко 54, Пін 72 (у свої ворота)

"Фіорентина": Конті - Джентіле, Кароббі (Моц 46; Оліварі 73), Оріалі, Пін (Паскуччі, 73), Пассарелла, Бортолацці, Даніеле Массаро (Монеллі, 46), Чекконі, Якіні (Лабарті, 46), Печчі (Оккіпінті, 46)

"Динамо": Михайлов - Безсонов, Євсєєв, Кузнецов, Дем'яненко - Рац, Олефіренко (Каратаєв, 82), Баль (Буряк, 67), Хлус (Михайличенко, 82) - Євтушенко, Блохін

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер