«Динамо» Київ у рік Синього Коня. 1990 рік

«Динамо» Київ у рік Синього Коня. 1990 рік

На черзі 1990 рік.

Події

Сезон 1990 року розпочався з виходу федерацій футболу Грузії та Литви з федерації футболу СРСР. У результаті «Динамо» (Тбілісі) та «Гурія» (Ланчхуті) не стартували в чемпіонаті, а «Жальгіріс» (Вільнюс), зігравши один матч, залишив чемпіонат уже після його початку. Таким чином, у чемпіонаті залишилося лише 13-ть команд.

Зміни у складі «Динамо» також були значними. Пішло з команди десять людей, серед них Безсонов, Михайличенко, Протасов, їм на зміну прийшли молоді футболісти. У перших шести турах, перебуваючи в пошуках своєї гри, динамівці набрали лише шість очок, після чого видали на-гора серію без поразок із 16-ти матчів. Здобувши при цьому 12-ть перемог, кияни достроково, за два тури до завершення чемпіонату, вибороли останній для себе, тринадцятий титул чемпіонів СРСР.

Ще навесні, перемігши в Москві «Локомотив» (6:1), «Динамо» виграло також останній, дев'ятий в історії Кубок СРСР. Таким чином, за кількістю виграних трофеїв у СРСР (22: 13 чемпіонств та 9 Кубків – прим. ред.) київське «Динамо» назавжди стало найкращою командою країни, яка за рік припинила своє існування.

Влітку збірна СРСР під керівництвом Валерія Лобановського невдало виступила на чемпіонаті світу в Італії, посівши у групі з Аргентиною, Камеруном та Румунією останнє місце. Пішовши у відставку відразу після повернення з Апеннін, восени Лобановський залишив і «Динамо», очоливши збірну ОАЕ. Таким чином, успіхів у чемпіонаті та розіграші Кубка Кубків, де кияни дісталися чвертьфіналу, «Динамо» здобувало вже під керівництвом тренерського дуету Анатолія Пузача та Володимира Веремієва.

Футболісти

У 1990 році народилися майбутні динамівці – Лукман Аруна (у «Динамо» з 2011-го року), Роман Безус (з 2013 р.), Юнес Беланда (з 2013 р.), Денис Гармаш.

Дебютувавши за «Динамо» в товариському матчі з італійським «Міланом» у 2007 році, присвяченому 80-річчю нашого клубу, стабільним гравцем основного складу він став лише за три роки. Перед цим у 2009 році він став чемпіоном Європи серед 19-річних, завдяки чому буквально змусив звернути на себе увагу Валерія Газзаєва, який на той момент очолював «Динамо».

За повних три сезони в основному складі Гармаш відіграв більше ста матчів у всіх турнірах у біло-синій футболці, вийшов на провідні ролі в національній збірній. Великі надії покладалися на нинішній сезон, але наприкінці липня на тренуванні Дениса спіткала травма, яка вивела його з гри до кінця року. Відновившись, футболіст сповнений сил та бажання повернутися до основного складу й своєю самовідданою грою продовжувати радувати численних шанувальників «Динамо».

Пам'ятні матчі

Два останніх «радянських» трофеї «Динамо» здобуло легко й невимушено.

Для початку 2 травня в Москві було розгромлено «Локомотив» (6:1), який вилетів за підсумками сезону 1989 року до першої ліги. Всі питання про переможця було знято ще в першому таймі, коли динамівці забили три м'ячі у ворота суперника. На початку другої половини «залізничники» спробували повернути інтригу в матч, заробивши й реалізувавши пенальті, але у відповідь отримали ще три м'ячі у свої ворота. Відзначимо хет-трик 20-річного Олега Саленка, який лише починав свій шлях у великому футболі.

Чемпіонський титул був забезпечений 7 жовтня, за два тури до завершення чемпіонату, в домашньому матчі з московським ЦСКА. Після першої половини матчу на табло горіли дві одиниці – на гол Деркача гості відповіли влучним ударом здалеку Корнєєва. Вирішальною стала двохвилинка в дебюті другого тайму, коли спочатку Юран завдяки вдалим індивідуальним діям, а незабаром знову Деркач, поціливши з 30-ти метрів у «дев'ятку», забезпечили киянам комфортну перевагу. Остаточний рахунок встановив Саленко, реалізувавши пенальті.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер