«Динамо» Київ у рік Синього Коня. 1930 рік

«Динамо» Київ у рік Синього Коня. 1930 рік

Події

У 1930 році «Динамо», як і раніше, проводило виключно товариські матчі. Розпочавши сезон контрольними поєдинками в Одесі, динамівці незабаром повернулися до Києва, де продовжили грати на Червоному (зараз НСК «Олімпійський» – прим. ред.) стадіоні. Нинішню арену «Динамо», що носить ім'я Валерія Лобановського, тоді лише починали будувати, й відкрилася вона лише в 1933 році.

У середині року команду чекала відчутна втрата: на Далекий Схід було переведено служити заступника голови київського ПСТ «Динамо», куратора команди Сергія Барминського. Це не відразу позначилося на команді, але з часом з'явилися проблеми як у матеріальному забезпеченні гравців, так і в комплектації колективу. Водночас, головний «меценат» команди Іванов ще залишався на своїй посаді, а тренувальним процесом та іграми впевнено керував Лазар Коген.

Футболісти

У 1930 році народилися майбутні динамівці – Анатолій Матюхін (виступав за «Динамо» з 1950 до 1953 рр.) та воротар Євген Лемешко.

У 50-х роках Лемешко конкурував за місце у воротах «Динамо» з Олегом Макаровим. Свої перші матчі за основний склад обидва воротарі провели в 1950-му році, а з 1953-го до 1958-го роки лише Лемешко та Макаров захищали ворота київського «Динамо» в чемпіонаті країни. І хоча Макаров грав частіше, складно назвати Лемешка «дублером». У деякі роки (1953, 1956, 1957) він грав не менше, а то й більше за Макарова. Координований та довгорукий, він вирізнявся відмінною реакцією, точним вибором позиції у воротах та чіткими виходами з рамки. Володар Кубка СРСР (1954 р.), срібний призер чемпіонату СРСР (1952 р.).

Пам'ятні матчі

Оскільки чемпіонат країни ще не проводився, основний акцент робився на товариських матчах. Звичайно, найбільш рейтинговими були поєдинки за участю збірних. 10 червня у Ленінграді збірна Києва, у складі якої виступало дев'ять динамівців (Ідзковський, Денисов, Піонтковський (капітан), Синиця, Малхасов, Шульга, Садовський, Печений), поступилася господарям – 2:3 (два м'ячі на рахунку нападника Михайла Печеного), але 1 вересня наша команда взяла реванш, перемігши 1:0 (переможний м'яч знову на рахунку Печеного).

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер