Динамівців та вболівальників чекає Полтава й арена «Ворскла» (+ ВІДЕО)

Динамівців та вболівальників чекає Полтава й арена «Ворскла» (+ ВІДЕО)

Пропонуємо вам здійснити подорож до місця майбутньої битви.

Від «Урожаю» до знатного генерала

Ще до зведення центральної спортивної арени в Полтаві, на місці майбутньої сучасної споруди було відкрито спортивний майданчик, де проходили матчі аматорських команд.

У 1926 році на майданчику були невеликі глядацькі трибуни. Власне стадіон, який є домівкою клубу Прем'єр-ліги «Ворскла», був побудований у 1951 році з місткістю в 7,500 глядачів, отримавши назву «Урожай».

За п'ять років, у 1956 році, його було перейменовано на «Колгоспник», а ще за сім років - «Колос». Так він називався до 1990 року, поки не отримав звичну нам зараз назву «Ворскла».

У 2008 році до офіційної назви додали ім'я видатного спортивного діяча, генерала армії, педагога, вченого, одного з родоначальників сучасного олімпійського руху - Олексія Бутовського. Відтепер арена офіційно називається стадіон «Ворскла» ім. О. Бутовського.

То більше, то менше

Із моменту свого спорудження головний полтавський стадіон регулярно піддавався реконструкціям, в результаті яких місткість арени, до певного моменту, ставала все більшою. Так, у 1957 році на стадіоні були добудовані Західна та Східна трибуни, при цьому Південну та Північну було збільшено. Загалом місткість арени досягла 17,000 глядачів.

У 60-х роках стадіон (тоді «Колос») двічі реконструювався, й уже в 1968 році міг вмістити 32,000 вболівальників. За два роки на арені з'явилося штучне освітлення.

У 90-х роках також реконструювався кілька разів. Були встановлені індивідуальні пластикові сидіння та електронне табло, проведено реконструкцію підтрибунних приміщень (роздягалень, суддівських кімнат, офісу клубу, інформаційного центру, відкрито клубний ресторан тощо), проведено косметичну реконструкцію фасаду, встановлено електропідігрів футбольного поля.

Зараз арена має 24,586 посадочних місць.

Один ярус та 34 сектори

Трибуни складаються з 34-х секторів. Загалом конструкція арени являє собою типовий зразок радянського стадіону з одноярусними трибунами, наявністю бігових доріжок та відсутністю козирка над головою.

Але все ж у трибун стадіону «Ворскла» є відмінна риса - нижній ряд практично по всьому периметру розташовується на триметровій висоті (окрім Східної трибуни, яка приземлена на один рівень із полем).

Пам'ятний як для «Динамо», так і «Шахтаря»

Влітку 2008 року стадіон був удостоєний честі прийняти матч за Суперкубок України між київським «Динамо» та донецьким «Шахтарем». Перед проведенням цієї гри на арені було проведено останню, на даний момент, реконструкція. Встановлено сучасне кольорове табло, проведено загальний ремонт трибун та приміщень.

У самому драматичному поєдинку, за яким на власні очі спостерігали 24,850 глядачів, переможця команди виявити не змогли (1:1), а в серії пенальті сильнішими виявилися «гірники» - 5:3. Особливістю зустрічі стало її обслуговування відомим німецьким головним арбітром Вольфгангом Штарком.

За три роки розіграш національного Суперкубка повернувся до Полтави. І знову в боротьбі за почесний трофей зійшлися «Динамо» та «Шахтар». Цього разу сильнішими виявилися наші футболісти, які здолали донеччан із рахунком 3:1 (див. відео).

24,750 уболівальників, які заповнили стадіон «Ворскла», стали свідками гранично безкомпромісного протистояння, під час якого головний суддя зустрічі Юрій Вакс показав 10 жовтих карток.

Де розташований

Стадіон «Ворскла» розташований у центральній частині міста. Збоку Центральної (Західної) трибуни розташований невеликий парк та знаходиться міський Будинок культури.

Із південного та східного боків стадіон оточений цілими кварталами вищих навчальних закладів: на півдні це - колишнє Зенітно-ракетне училище, на сході - Полтавська державна аграрна академія. Також фактично поруч (але з протилежного боку) знаходиться Полтавський університет споживчої кооперації.

Відстань від стадіону до самого центру міста, яким є Центральний парк (а якщо точніше - Монумент Слави на честь перемоги в Полтавській битві), становить 200-300 метрів.

Чи знаєте ви, що... Саме у Полтаві 5 липня 2011 року на полі арени «Ворскла» динамівці виграли поки свій останній у клубній історії трофей.

Стадіон «Ворскла» ім. О. Бутовского

Повна назва: Стадіон Ворскла імені Олексія Бутовського

Рік побудови: 1951

Адреса: 36000, м. Полтава, Майдан Незалежності, 16

Місткість: 24,586 глядачів

Ярусів: 1

Розмір поля: 104 x 68 метрів

Освітлення: 1 200 люкс

Дах: 1% глядацьких місць

Остання реконструкція: 2008 р.

www.fcdynamo.kiev.ua за матеріалами www.stadiums.at.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер