CПЕЦІАЛЬНИЙ РЕПОРТАЖ. НСК «Олімпійський». Частина I. БЕЗПЕКА

CПЕЦІАЛЬНИЙ РЕПОРТАЖ. НСК «Олімпійський». Частина I. БЕЗПЕКА

Сьогодні офіційний клубний сайт починає цілу низку матеріалів про те, яким чином ведеться підготовка до цього поєдинку загалом та Службою безпеки стадіону зокрема.

1-а частина присвячена безпеці та роботі стюардів, про що розповів директор із питань зовнішніх зв'язків Державного підприємства «Національний спортивний комплекс «Олімпійський» Віктор Анісімов.

- Керівництво НСК ще до винесення рішення від УЄФА готувалося до матчу «Динамо» – «Манчестер Сіті» із глядачами? Була віра в позитивне рішення?

- Ми постійно моніторили інформацію. УЄФА кілька разів переносив дату винесення остаточного рішення. Також перебували в постійному контакті з клубом «Динамо». Ми готували одночасно два варіанти – робота без глядачів та з глядачами. І були готові на сто відсотків. Звісно, всі сподівалися на позитивне рішення, оскільки без глядачів втрачається атмосфера матчу. Хоча стадіону матч без глядачів проводити простіше, тому що в такому випадку докладається набагато менше заходів та зусиль з точки зору безпеки. Ми з великою радістю сприйняли рішення УЄФА, хоча чітко усвідомлюємо, що це карт-бланш, це дуже великий кредит довіри до клубу, до стадіону, до всієї Україні. Якщо ми не виправдаємо цю довіру, це буде сильний удар по всьому українському футболу.

- До того, як було прийнято рішення, УЄФА контактував із представниками стадіону?

- По-перше, УЄФА з нами контактував у процесі розслідування того злощасного інциденту. Всю необхідну інформацію ми надавали в повному обсязі та з усіма поясненнями. Крім того, УЄФА постійно моніторить стадіон на предмет стану футбольного поля. Щотижня ми відправляємо звіти, підкріплені фото- та відеоматеріалами, про стан газону. Будь-який стадіон, задіяний у матчах УЄФА або який навіть розглядається як альтернативний майданчик для проведення ігор, у період проведення Ліги чемпіонів та Ліги Європи перебуває під постійним контролем. Наш стадіон за рішенням УЄФА може бути визначений нейтральним майданчиком для проведення матчу будь-яких команд.

- Чи відбулися якісь зміни в системі відбору та роботи стюардів за останній час?

- Цього року ми трохи скорегували віковий ценз по набору стюардів. У нас зараз оголошено новий набір і найближчим часом почнеться навчання нового додаткового складу стюардів. Є певний кістяк стюардів, які працюють із нами ще з 2012 року та працювали ще під час Євро-2012, але є об'єктивні обставини для зміни певного складу. Дуже великий контингент стюардів – це студенти старших курсів. Серед них є й іногородні студенти, звичайно, хтось залишає місто, хтось змінює роботу. Крім того, ми свого часу контактували зі службою зайнятості, відбирали людей, які отримували разову роботу стюардом. Звісно, коли потім людина знаходить роботу, у неї може вже не бути можливості працювати стюардом.

- Чи існує кар'єрне зростання у стюардів?

- Так. Людина починає роботу простим стюардом. Потім вона може бути призначеною старшим стюардом, стюардом із безпеки.

- Якими мають бути дії стюардів та Служби безпеки при виникненні бійки на трибуні?

- У такому випадку відразу йде автоматичне оповіщення служби безпеки по рації. Крім того, існує контрол-рум, у якому представники Служби безпеки відстежують події на трибунах за допомогою камер відеоспостереження.

- Чи входить до кола обов'язків простого стюарда запобігання бійці в разі її виникнення?

- Так. Але не силовими методами. Перш за все, основна мета стюардів – вирішення будь-якого конфлікту мирним шляхом. Тому в нас жорсткий відбір серед бажаючих працювати на стадіоні. Всі вони проходять спеціальні психологічні тести, тому що не кожен зможе працювати з неадекватними людьми.

- Скільки часу має йти на виявлення та усунення конфліктної ситуації, що виникла на трибунах? Чи існують якісь норми зі швидкості реагування?

- Відомий усім конфлікт, що виник під час матчу «Динамо» – «Челсі», було усунуто протягом однієї хвилини. За цей час представники служби безпеки вже дісталися до епіцентру конфлікту.

- До кого має звернутися людина, яка стала свідком бійки на трибуні чи іншого порушення громадського порядку?

- Найпростіше – звернутися до найближчого стюарда. На території стадіону в період проведення матчу є підпункт міліції. У разі виявлення правопорушення, порушника приводять до кімнати міліції, й там складаються всі документи з правопорушення.

Робота стюардів полягає в контакті з глядачами. Стюарди мають приймати та реагувати на всі скарги, прохання, зауваження від глядачів. Якщо стюард може сам вирішити питання, він вирішує його безпосередньо на місці. Якщо необхідна допомога, існує ціла логістична система, згідно з якою здійснюється реагування.

- У минулому сезоні було кілька випадків масового вибігання вболівальників на поле... Стюарди та Служба безпеки безсилі цьому запобігти?

- Це були два унікальні випадки, які були пов'язані з певними подіями, які приголомшили всю футбольну громадськість. Перший – це вихід «Дніпра» до фіналу Ліги Європи, чого мало хто очікував і що призвело до величезного сплеску позитивних емоцій. Другий – це чемпіонство «Динамо», також довгоочікуване для київських уболівальників.

Суть у наступному. Згідно статистики та норм правоохоронних органів, для того, щоб затримати одного чоловіка, який перебуває у такому пориві, потрібно як мінімум четверо. Коли на поле вибігло відразу як мінімум дві тисячі осіб, хоча насправді їх було набагато більше, для миттєвого утримання такого натовпу нам знадобилося би вісім тисяч стюардів.

Те ж саме, якщо задатися питанням поставити збільшену кількість стюардів біля найбільш активних та схильних до бурхливої поведінки секторів. Сектор вміщує ті ж дві тисячі осіб. Ми ніяк не зможемо поставити вісім тисяч стюардів перед сектором для того, щоб, у разі потреби, стримувати подібний конфлікт.

Найбільш правильний шлях у цій ситуації – це робота з уболівальниками. Цивілізований шлях. Навіть якщо, грубо кажучи, виставити біля кожної людини по одному стюарду, це не дасть гарантії, що не станеться якийсь конфліктний випадок.

Найважливіше правило при проведенні будь-якого заходу – не має бути завдано шкоди жодному його відвідувачу, глядачу. Людина прийшла на стадіон повністю живою-здоровою, й такою ж має звідси піти після матчу. Службою безпеки стадіону опрацьовувалися всі можливі ситуації, які можуть статися під час матчів. У тому числі й масовий вихід уболівальників на поле. Єдиною правильною нашою реакцією на цю ситуацію було не допустити масової бійки, тобто конфлікту між службами безпеки та глядачами. Це призвело би до набагато більш страшних наслідків, ніж той, що люди вибігли на поле. Причому вибігли вже після фінального свистка арбітра.

Коли перші емоції, хвиля захоплення у вболівальників минула, вони «спустили пар», стюарди, ставши ланцюжком, як це прийнято всіма нормами реагування на подібні випадки, безконфліктно вивели всіх уболівальників із поля. Ті повернулися на свої місця. Так, було завдано великої шкоди полю, майну державного підприємства, але найголовніше – не постраждала жодна людина! Тобто задачу було вирішено на всі сто відсотків.

- Яким чином до забезпечення порядку на стадіоні буде залучено поліцію?

- Я би поки не коментував це питання. З точки зору стадіону, ми зацікавлені в можливості участі правоохоронних органів у забезпеченні безпеки в чаші стадіону. Як показує практика, саме присутність поліції більшість людей уже як мінімум дисциплінує. Однак у ЗМІ вже пройшла інформація, що поліція не буде працювати в чаші стадіону, а тільки за його межами.

Думаю, що ситуація пов'язана з тим, що в нашій країні триває реформа системи правоохоронних органів, міліція ще не перетворилася на поліцію, у зв'язку з чим виникає певний дуалізм. На сьогоднішній день існує кілька варіацій можливої взаємодії з правоохоронними органами. Найближчим часом відбудеться нарада з питань безпеки на стадіоні, на якій будуть присутні представники УЄФА, Київської міської державної адміністрації, правоохоронних органів, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Служби безпеки стадіону, Служби безпеки «Динамо». Будуть відпрацьовані механізми взаємодії всіх служб, проведені необхідні навчання та тренінги.

Згідно з чинним законодавством, правоохоронні органи не мають права за своїм рішенням заходити до чаші стадіону. Але їх можуть залучати до забезпечення безпеки під час проведення футбольних матчів. Свого часу Міністерством внутрішніх справ було ініційовано питання про внесення змін до законодавства, що регулює організацію футбольних матчів. Спільно з Федерацією футболу було розроблено проект законів. Також його допрацювало Міністерство молоді та спорту. Готові законопроекти пішли до Верховної Ради, але на сьогоднішній день жодних рішень із цього питання не було прийнято.

Спілкувався Ігор Бондаренко

Фото Володимир Раснер

Свої коментарі на цю тему ви можете висловити на офіційних клубних сторінках у Facebook, Twitter, ВКонтакте та Google+

Copyright © 2016 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер