«Бордо»: міцна суміш французького футбольного розливу

«Бордо»: міцна суміш французького футбольного розливу

Гортаючи сторінки історії

Жирондинці є одним із найбільш відомих та титулованих французьких колективів у світі! Датою заснування футбольного клубу «Бордо» вважається 1 жовтня 1881 року.

Першим кубковим тріумфом молодого клубу став Кубок воєнного часу (нині – Кубок Франції), коли в окупованій нацистами Франції у 1941-му році у фіналі «Бордо» переміг клуб «Фів» (нині – «Лілль»). А золоті медалі національної першості аквитанці приміряли на себе в 1949-му, щойно дебютувавши на вищому рівні країни! На наступні серйозні успіхи та нагороди вболівальникам довелося чекати майже 40 років...

80-ті є золотою епохою в історії «Бордо». Все почалося з приходу на тренерський місток у 1980-му відомого французького футболіста та тренера Еме Жаке.

За кілька років він зміг подолати глибоку ігрову кризу, в якій перебував «Бордо» та сформувати нову команду, яка вже в 1984-му вдруге у своїй історії виграла національне «золото». Того ж року Франція стала чемпіоном Європи, а в її складі виступали відразу п'ять гравців «Бордо» – Патрик Баттістон, Ален Жиресс, Жан Тігана, Бернар Лякомб та Тьєррі Тюссо.

Загалом же разом із «Бордо» Еме Жаке виграв три чемпіонські титули (1984, 1985, 1987), два Кубка Франції (1986, 1987) та Суперкубок Франції (1986).

Після крутого підйому в «Бордо» стався не менш значний спад. На початку 90-х у клуба виникли серйозні фінансові проблеми, через що жирондинці, за рішенням місцевої футбольної влади, понизилися у класі. Щоправда, лише через сезон «Бордо» повернувся до «еліти» з новим президентом, тренером та висококласними футболістами. Власні вихованці Біксант Лізаразю та Кристоф Дюгаррі змогли проявити себе сповна та стати гравцями рівня «топ», а в 1992-му з «Кана» прийшов молодий та талановитий Зінедін Зідан.

Найвищим досягненням «Бордо» 90-х до переходу до інших клубів вищезгаданої трійки гравців є тріумф у Кубку Інтертото-1995 та фінал Кубка УЄФА того ж року, де в двох матчах жирондинці поступилися мюнхенській «Баварії» – 0:2 та 1:3. Незважаючи на всі втрати, в 1999-му «Бордо» знову вдається стати чемпіоном країни, а в 2002-му вони виграють Кубок французької ліги.

Найуспішнішим для «Бордо» за останні роки був сезон 2008/09, коли команда оформила шосте в історії чемпіонство, випередивши на три пункти одвічного суперника «Марсель», виграла Кубок французької ліги та Суперкубок (обидва турніри – втретє в історії).

У сезонах 2009/10, 2010/11 та 2011/12 в чемпіонаті Франції «Бордо» фінішував на шостому, сьомому та п'ятому місці в турнірній таблиці відповідно.

«Динамо» та «Бордо» раніше ніколи не зустрічалися, але в 2011-му році вісім матчів за жирондинців на правах оренди провів екс-форвард киян, бразилець Андре, який так і не спромігся проявити себе в європейському футболі.

Постановник гри

Наставником «Бордо» є 53-річний французький фахівець Франсис Жийо (на фото), який змінив «Сошо» на жирондинців улітку 2011-го. До речі, за спільною роботою в «Сошо» з тренером майбутнього суперника «Динамо» в Лізі Європи чудово знайомий форвард нашої команди та новоспечений чемпіон Африки Браун Ідейє!

В якості футболіста Жийо відомий своїми виступами на позиції центрального захисника за «Ланс» (1982-1988, 1989-1993; 289 матчів, 17 голів). Також він грав у «Валансьєнні», «Страсбурзі», «Мюлузі» та «Монтобане», завершивши кар'єру в 1996-му.

Зайнятися тренерським ремеслом Франсис Жийо вирішив у 2005-му році, й не дивно, що першим клубом в його тренерській кар'єрі став якраз «Ланс», що виступав у той час у Лізі 1. Очоливши команду в середині сезону 2004/05, фінішували «криваво-золоті» на сьомому місці, а наступні два сезони навіть вище – на четвертій та п'ятій сходинці в чемпіонаті Франції відповідно. Під його керівництвом у Лізі 1 «Ланс» провів 92 матчі (+37=33-22, різниця м'ячів 119:91) та 18 матчів у Кубку УЄФА (+8=5-5, різниця м'ячів 26:22).

Наступним етапом у кар'єрі Жийо був «Сошо» (з 2 лютого 2008 до 5 червня 2011). Три сезони пішло в тренера на створення по-справжньому бойового колективу, здатного боротися за високі місця. Не в останню чергу це пов'язано й із приходом Брауна Ідейє в 2010-му. Саме в сезоні 2010/11 клуб фінішував на п'ятому місці в таблиці, а нігерієць був ключовим виконавцем у лінії атаки, взявши участь у 35 із 38 матчах та забивши 15 м'ячів. Загалом же на рахунку тренера в «Сошо» 141 матч (+48=34-59, різниця м'ячів 153:170).

У першому ж сезоні в «Бордо», куди Жийо перебрався влітку 2011-го, він зумів повторити свій успіх із «Сошо», посівши п'яте місце і завоювавши путівку до Ліги Європи. Перед матчем із «Динамо» 14 лютого на чолі «Бордо» Жійо провів 76 матчів у всіх турнірах (+33=26-17, різниця м'ячів 105:78).

Нинішня ситуація

Поки «Динамо» перебувало в Іспанії та готувалося до весняної частини сезону, «Бордо» боролося у Франції. Після 24-х турів жирондинці розташувалися на сьомому рядку в турнірній таблиці, набравши 38 пунктів, що на 13 менше, ніж у лідера ПСЖ, з яким, як ми пам'ятаємо, «Динамо» грало минулої осені.

У поточному чемпіонаті Франції на рахунку «Бордо» дев'ять перемог, 11 нічиїх та чотири поразки (менше поразок лише у ПСЖ – три). Різниця м'ячів 26:16.

У національному Кубку «Бордо» вже досяг 1/8 фіналу, здолавши в 1/32 «Шатору» (3:2), а в 1/16 «Мулен» (2:1).

Із розіграшу Кубка французької ліги жирондинці вилетіли ще у вересні, програвши в 1/8 чинному чемпіону «Монпельє» (0:1).

У Лізі Європи, куди, як ми вже казали, «Бордо» потрапив, посівши п'яте місце в минулому чемпіонаті Франції, підопічні Франсиса Жийо почали свій шлях із раунду плей-офф, де у двохматчевому протистоянні здолали опір сербської «Црвени Звєзди» – 3:2 (0:0 та 3:2).

У груповому турнірі Ліги Європи «Бордо» опинився у квартеті D, куди також потрапили англійський «Ньюкасл», португальський «Маритиму» та бельгійський «Брюгге». Здобувши чотири перемоги та по одному разу зігравши внічию та поступившись (різниця м'ячів 10:5), до плей-офф французи вийшли з першого місця.

Під час зимового трансферного вікна склад «Бордо» поповнили два нових футболісти: правий захисник Жюльєн Фобер (вільний агент) та правий вінгер Дієго Ролан («Спортинг», Уругвай). Основними втратами стали нападник Йоан Гуффран («Ньюкасл») та центральний захисник Микаель Сіані («Лаціо»). Опорний півзахисник Саліф Сане перейшов до «Нансі», а його колега за амплуа Гжегож Кручовяк – до «Реймса». Ще п'ять людей залишили клуб на правах оренди.

Серед нинішніх ключових футболістів «Бордо», перш за все, виокремлюється чех Ярослав Плашил. У свої 34 роки центральний півзахисник продовжує демонструвати високий рівень футболу, як у клубі, так і в збірній Чехії, й є справжнім лідером колективу. У цьому сезоні він провів вже 33 матчі та запам'ятався чотирма результативними пасами.

Також на провідних ролях у «Бордо» перебуває атакуючий півзахисник Людовик Обраньяк (на фото), який перейшов до табору жирондинців у січні 2012-го. Погравши в молодіжній збірній Франції, поляк за походженням захотів виступати за свою етнічну батьківщину. У нинішньому сезоні 28-річний футболіст провів 26 матчів, забив шість голів та віддав стільки ж гольових передач.

Ще одним із символів нинішнього «Бордо» є голкіпер Седрик Каррассо (у сезоні 2012/13 на його рахунку 32 матчі, 25 пропущених).

На гру з «Динамо» Франсис Жийо привіз до Києва 18 гравців:

воротарі: Каррассо, Кейта;

захисники: Маранж, Сане, Енрике, Пундже, Планю, Тремуліна, Фобер;

півзахисники: Плашил, Севе, Сертик, Бійого-Поко, Бен Хальфаллах, Обраньяк;

нападники: Белльйон, Морис-Беле, Ролан.

Залишилися вдома травмовані бразилець Маріано (правий захисник) та камерунець Ландрі Нгуемо (півзахисник оборонного плану).

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер