«Баварія» ділиться досвідом із «Динамо» і не тільки...

«Баварія» ділиться досвідом із «Динамо» і не тільки...

Команда в минулому сезоні виграла всі три найбільших турніри, в яких брала участь – чемпіонат та Кубок Німеччини, а також Лігу чемпіонів УЄФА. У медіа сфері найтитулованіший клуб Німеччини також виступає лідером на європейському континенті, а можливо й у світі, будучи зразковим із точки зору побудови системи взаємовідносин між клубними структурами, футболістами, тренерським штабом та вболівальниками.

Керівника офіційного сайту київського «Динамо» Олега Задерновського було запрошено разом зі своїми колегами з майже всіх країн Європи відвідати штаб-квартиру мюнхенської «Баварії» з метою ознайомлення з роботою медіа департаментів клубу й живого спілкування з Головним виконавчим директором (CEO) Карлом-Хайнцем Румменіге, директором із медіа та комунікацій Маркусом Хорвіком, головним тренером «Баварії» Хосепом Гвардіолою та найкращим гравцем євросезону 2012/13 Франком Рібері.

Політика відкритих дверей

Директор із медіа та комунікацій Маркус Хорвік докладно розповів про те, як «Баварії» вдалося створити систему єдиного, постійно пульсуючого зв'язку між клубом, командою та вболівальниками.

- Усі ми в клубі працюємо заради спільної ідеї – успіху «Баварії». Це стосується в рівному ступені як керівництва, адміністрації, технічного персоналу так і футболістів та тренерського штабу команди. Гравці, які виходять на поле у футболках «Баварії», є предметом пильного інтересу з боку шанувальників клубу, і для них буквально щоденне спілкування з уболівальниками через клубні ЗМІ є не менш важливим, ніж власне чудовий футбол у їхньому виконанні на футбольному газоні «Альянц Арени» та інших стадіонів, де вони виходять на поле для того, щоб захистити честь «Баварії». Ми говоримо, що для того, щоб в офісі та на стадіоні завжди було свіже повітря, двері й вікна клубу мають бути розкриті для наших уболівальників.

Вони мають повне право завжди знати, чим дихає їхня рідна команда. У цій системі дуже важливе значення мають клубні ЗМІ, що формують за допомогою керівництва клубну політику. Ми максимально відкриті, але при цьому головним майданчиком усіх працівників клубу для висловлення своїх ідей, інтерв'ю є лише офіційний сайт «Баварії».

При цьому не можна допускати безконтрольності. З цією метою футболісти та працівники клубу чітко повідомлені, що лише на офіційному сайті вони можуть викладати свої думки, а якщо їм надходять пропозиції розповісти інформацію (дати інтерв'ю) іншим ЗМІ, то для цього вони мають отримати у клубі відповідний дозвіл. Таким чином, клуб має можливість правильно вибудовувати свою інформаційну діяльність. Наприклад, клубні ЗМІ підготували велике інтерв'ю з гравцем для офіційного сайту, клубного журналу або матчевої програми, знаючи, що саме цей футболіст зараз потрібен для спілкування з уболівальниками. При цьому ми не можемо дати йому в цей час дозвіл на спілкування з іншими ЗМІ, оскільки це зменшить увагу до наших матеріалів. Але цьому ж гравцю клуб із задоволенням дозволить поспілкуватися із зацікавленим виданням пізніше, в обумовлені терміни, надавши максимальний доступ та сприяння. Чи були приклади, коли футболіст знехтував цим правилом? Так, але це було дуже давно. Ним був бразилець Джованні Елбер, який заплатив до клубної каси дуже солідний штраф у 20,000 євро. Таким чином, поставивши правильно пріоритети, ми домоглися розуміння з боку інших видань, що дозволило клубу надавати вболівальникам якісну інформацію, професійно підготовлену власними клубними ЗМІ. Все це дозволило створити живий взаємозв'язок клубу та вболівальників, свідченням чому є те, що на шість сезонів уперед усі квитки на домашні матчі «Баварії» в Бундеслізі продано! Ми зараз навіть жартуємо, що для того, щоб провести чергову гру за аншлагу, нам достатньо на нашому домашньому стадіоні лише увімкнути освітлення!

Штефан Хеннеш, шеф-редактор офіційного сайту «Баварії», у свою чергу поділився досвідом роботи журналістів із нинішнім головним тренером команди Хосепом Гвардіолою та футболістами.

- Стосовно роботи ЗМІ в «Баварії» діє принцип довіри та відповідального професіоналізму. Ви знаєте, після призначення Гвардіоли головним тренером ми з ним зустрілися, й він повідомив, що ми можемо знімати всі тренування «Баварії» в повному обсязі. Я був дуже радий, але й одночасно здивований, оскільки раніше нам дозволялося працювати на кожному тренувальному занятті 15-20 хвилин. При цьому Гвардіола сказав, що він довіряє клубним ЗМІ й у них мають бути матеріали про команду в повному обсязі, включаючи виліт, приліт, розміщення в готелі, всі види передматчевих та післяматчевих інтерв'ю, а ось відповідальність за те, як ці матеріали будуть розміщені на сайті, їхню якість несе керівник офіційного сайту. До речі, тренування команди чотири дні на тиждень є відкритими й для простих уболівальників, яким для їхнього відвідування необхідно лише попередньо записатися.

Хочу сказати, що в нас жодного разу не виникло жодних проблем, і ми, розвиваючи політику відкритих дверей, даємо всеосяжну інформацію про життя клубу, яка підтримується керівництвом, а вболівальникам надаємо можливість знати про всі процеси з першоджерела. Чи є в Німеччині сайти, що копіюють інформацію з офіційного сайту? Раніше вони були, а зараз уже таких немає. Ми не проти, щоб уболівальники на некомерційній основі створювали свої співтовариства, що підтримують «Баварію» в тому числі й в Інтернеті. Наголошую – некомерційні. Як тільки на таких сайтах з'являється реклама, вони перестають бути простими об'єднаннями, а починають заробляти на імені клубу, перекручуючи інформацію й не несучи при цьому жодної відповідальності. Такі сайти ми не лише не підтримуємо, але й припиняємо їхню діяльність через наші юридичні служби.

Зірковий півзахисник «Баварії» Франк Рібері розповів, як він ставиться до клубної інформаційній політиці й чи не обтяжує його постійний інтерес до його персони:

- Ви знаєте, навіть маленька річ може мати величезне значення, якщо люди хочуть спілкуватися. Якщо я відмовлю людині у спілкуванні, то це може зробити його нещасним, а це, в свою чергу, може зробити нещасним і мене. Гравці мають поважати себе та інших, особливо інтереси клубу, який вони захищають.

Пряме спілкування з уболівальниками «Баварії» або через журналістів клубу для мене має велике значення, адже вони цікавляться мною не просто так, а тому що я частина їхньої улюбленої команди. Я насолоджуюся футболом, коли глядачі скандують моє ім'я. Коли я отримую м'яча, вони чекають чогось особливого, і я не маю права їх підвести.

Головний тренер «Баварії» Хосеп Гвардіола повідомив про те, що вболівальники клубу відіграють важливу роль в успіхах команди:

- Я в Мюнхені лише кілька місяців, але впевнений, що прийняв правильне рішення очолити «Баварію». Тут приголомшлива атмосфера, створена вболівальниками. Моє головне завдання – допомогти гравцям розкрити їхні найкращі ігрові якості. Я не люблю тренерів, які змушують команду грати під свою диктовку.

Я тренер, який дає футболістам свободу думки на полі. Те ж стосується й висвітлення життя команди клубними ЗМІ. Я їм довіряю, а вони, в свою чергу, довіряють мені. Це саме те, що працює на користь уболівальникам та клубу в сучасних умовах.

Олег Задерновський

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер