Анатолій Дем'яненко: «У матчі за Суперкубок гратиме другий склад»

Анатолій Дем'яненко: «У матчі за Суперкубок гратиме другий склад»

У конференц-залі стадіону ім. Валерія Лобановського відбулась прес-конференція головного тренера «Динамо» Анатолія Дем'яненка, на якій були підведені підсумки сезону, що минає, та оголошені плани на наступний. Відведені сорок п' ять хвилин часу наставник відповідав на запитання журналістів, а спочатку зробив заяву щодо рішення Бюро ПФЛ України про дискваліфікацію гравців «Динамо» Аїли Юссуфа та Клебера.

- Мене, як головного тренера «Динамо», обурило рішення ПФЛ. 14 червня за зверненням ФК «Шахтар»-«Динамо», ПФЛ дискваліфікувало Юссуфа та Клебера за порушення в матчі «Шахтар»- «Динамо», який відбувся 23 травня. Зауважу, що ці порушення не були зафіксовані суддею зустрічі. Здивований, чому рішення було прийняте не відразу після гри, а через цілих 23 дні! За звичай, гравця дискваліфікують через день-два після матчу. Гравці, для прикладу, могли б уже відбути цю дискваліфікацію та спокійно готуватись до наступного сезону. У той же час, аналогічне рішення не було прийняте стосовно гравця «Шахтаря» Фернандиньо, який у грі з «Карпатами» зламав футболісту Ткачуку ногу. Все це прекрасно було видно у численних телеповторах.

Я вважаю, рішення ПФЛ порушує план підготовки команди до наступного сезону. Адже команда до матчу буде готуватись без провідних гравців! А попереду важливі матчі чемпіонату, кваліфікація Ліги чемпіонів!.. Тому я прийняв рішення продовжити підготовчі збори першої команди, а в матчі за Суперкубок України виставити дублюючий склад. У ньому п'ять молодих хлопців. Нехай не ображаються, але своїм рішенням ПФЛ зриває наш план підготовки. А відповідальність за результат несу я, а не функціонери ПФЛ. Водночас буде хороша можливість провірити на ділі наших молодих гравців. Вони своєю грою повинні доводити претензії на місце в основному складі.

- Можливо, у регламенті є обмеження, які передбачають використання у матчі за Суперкубок гравців другого складу?

- Це рішення тренера, який склад виставляти на матч. В Одесу поїдуть гравці, які претендують на місце в основі.

- Якщо КДК ФФУ не затвердить рішення Бюро ПФЛ про дискваліфікацію Юссуфа та Клебера, ви виставите в Одесі головний склад?

- Ні, я вже прийняв рішення. Продовжено збори першої команди в Австрії. Попереду нас чекає дуже важкий сезон.

- Складається враження, що ПФЛ працює не на розвиток українського футболу, а на підтримку лише однієї команди. У зв'язку з цим, які заходи вживає «Динамо»?

- Сьогодні клуб надіслав до ПФЛ листа, в якому викладена вищесказана мною позиція. Важливо, щоб вони зрозуміли, що від цього постраждає вболівальник. Ненормально приймати рішення про дискваліфікацію через 23 дні після матчу.

- Чи не передбачаєте ви, що, дізнавшись про ваше рішення, тренер «Шахтаря» Мірча Луческу також в матчі за Суперкубок виставить не основний склад?

- Це проблеми клубу «Шахтар». Ми вирішуємо свої проблеми, а вони нехай займаються своїми.

- Анатолій Васильовичу, підведіть підсумки сезону. Наскільки віжок було відновити команду після провальних поразок у Лізі чемпіонів?

- Завдання, що стояли перед клубом, а саме – перемогти в чемпіонаті та Кубку України, ми виконали. Був довгий сезон, в якому були як вдалі, так і не дуже матчі. «Динамо» невдало виступило в Лізі чемпіонів і тепер, з часом, бачимо цьому пояснення. Якщо ви пам'ятаєте, до сезону команда готувалась під час Кубку світу. На останній стадії підготовки до нас приєднались гравці збірної. Ми дали їм тиждень для відпочинку. У результаті частина команди тренувалась, інша відновлювалась, здійснюючи легкі пробіжки. Плюс, велика кількість травмованих гравців. Зізнаюсь, із такою ситуацією ми зіштовхнулись вперше. Постало завдання, з якомога меншими втратами вийти з даної ситуації. Але, все рівно, в Лізі чемпіонів ми повинні були б виступати більш вдало. На жаль, це футбол. Своєю непередбачуваністю він і є прекрасний. Зараз я проаналізував ситуацію і зрозумів свої помилки. Надіюсь, у подальшому вони не повторяться.

- Але ж у матчі з «Фенербахче» команда показала хорошу гру…

- Згоден. Але це дві гри. Ми пройшли досить пристойну команду, потрапили до Ліги чемпіонів, а потім заспокоїлись. Якщо чесно, перша гра з «Стяуа» нас убила, був неймовірний шок. Із нього команда вийшла дуже важко.

- Поділіться планами. Трансферними, передсезонними…

- Зараз усі гравці основного складу у відпустці, 17 червня у матчі проти «Арсеналу» задіємо молодь. Є в команді хороші хлопці, цікаво буде провірити їх на ділі. На нашу команду звалилось величезне психологічне та фізичне навантаження. Хлопці з полегшенням здихнули лише після матчу з «Карпатами», в якому офіційно оформили чемпіонство. Ми хотіли у ювілейний рік перемогти у всіх турнірах. Велике їм за це спасибі. Знаєте, що мені сподобалось у квітні-травні місяцях? Командний дух! Відчувалось, що, виходячи на поле, хлопці були готові один за одного горло перегризти, до помагати та захищати.

Стосовно планів. Зараз команда відпочиває, 26 червня збираємось у Конча-Заспі, наступного дня заплановано медобстеження, а 28 вирушаємо на збори до Австрії. Там пробудемо до 9 липня, хоча, можливо, затримаємось додатково на день-два. 10 липня дублюючий склад зіграє за у матчі за Суперкубок країни.

По трансферам поки нічого конкретного говорити не буду. Напевне, побачите пару нових гравців хорошого рівня, У цьому напрямку робота ведеться. Не виключені і втрати. Можливо, підуть гравці, які рідко виходили в основному складі.

- Ваша думка стосовно у посиленні ліміту на легіонерів?

- Для збірної потрібно, щоб грало більше українців. У клубах же молоді українські повинні не здаватись, а постійно підвищувати рівень, тягнутись до легіонерів. Я, як українець, більше на стороні вітчизняних гравців. На збори, для прикладу, обов'язково візьму два-три молодих гравці. Нехай бачать, що за ними постійно слідкують, що на них розраховують.

- Якщо, для прикладу, вам запропонують виставити на матч виключно український склад…

- Нічого страшного, зіграємо. Головне, щоб усі ви здоровіли. Мілевський, для прикладу, лише вчора зняв гіпс. Попереду у нього пробіжки, відновлення.

- Як ви ставитесь до ідеї ліквідації турніру дублерів?

- Такий турнір потрібен. Для тих же травмованих, яким потрібна ігрова практика. Жодне тренування її не замінить.

- Вас не втомлюють постійні розмови про пошуки для «Динамо» нового тренера?


- Звичайно, я вже втомився від цього. Хоча, намагаюсь не звертати на це уваги. У мене є домовленість із президентом клубу, що я перши довідаюсь про будь-які його рішення. З Ігорем Михайловичем у мене дуже хороші стосунки. Я знайомий із ним ще із часів футбольної молодості.

- Чому в якості місця підготовки до нового сезону була обрана саме Австрія?

- Місце дуже хороше. Найголовніше, там ідеальні поля та прекрасний відновлюваний комплекс. Кілька басейнів, сауна, сольові ванни… Це дуже важливо, враховуючи великі навантаження на тренуваннях.

- Ви б хотіли в кваліфікації Ліги чемпіонів потрапити на московський «Спартак»?


- Я би хотів потрапити до групового турніру Ліги чемпіонів. А грати можна з будь-яким суперником. Якщо ми хочемо іти далі, обігравати потрібно будь-якого суперника. А, головне, вірити в себе та команду. На рахунок суперника, нехає попадеться «Спартак».

- Вперше в історії уболівальники команди були нагороджені медалями. Чия це ідея?

- Велике спасибі нашим уболівальникам, дякую їм від імені хлопців, від імені клубу. Ми бачили вас на всіх наших матчах. Це заслуга президента Ігоря Суркіса, усього керівництва клубу. Сподіваємось, що з кожною грою на стадіоні вас буде все більше та більше. Ми ж своєю грою намагатимемось виправдати ваші надії. Окрема подяка Вадиму Костюченку, який займається роботою з фан-клубом. (Після матчу з «Карпатами» Ігор Суркіс та Вадим Костюченко подарували золоті нагороди чемпіонів України фан-сектору – прим. авт.)

- Чому у пік трансферного періоду жодних конкретних кандидатур клуб не називає?

- Зачекайте, не слід поспішати. Не можна заздалегідь нічого оголошувати. Якщо говорити про нашу селекційну службу, то її роботою я задоволений.

- Газета «Команда» визначає символічну збірну за всю історію «Динамо». Назвіть хоча б кілька гравців, без якої ви її не уявляєте.

- Дуже важке запитання, багато гравців заслуговують до неї потрапити. Можу назвати 50-60 гравців. Блохін, Шевченко, Бібі, Мунтян… Цей перелік можна продовжувати і продовжувати.

- Чи сподобався вам матч на честь ювілею Рената Басаєва?
- Він був чудово організований, усе пройшло на високому рівні. Приїхало багато великих гравців, у збірній світу, збірній Радянського Союзу. Проте, на матч у Лужниках прийшло лише сім тисяч глядачів. За це прикро. Не знаю, з чим це пов'язано. Можливо, потрібно було провести матч на меншому стадіоні. У Києві цей мат зібрав би повні трибуни! У Москві до цих пір згадують зустріч ветеранів «Динамо» та «Спартака», коли на НСК «Олімпійський» прийшло 83 тисячі глядачів.

- Ваша думка щодо постійних обурень тренера «Шахтаря» в адресу суддів і т.п.


- Неетично говорити про колегу. Життя все розставить на свої місця. Бог суддя.

- Одна із версій невдалої гри в Лізі чемпіонів – форсування підготовки до кваліфікаційного раунду. Ви з цим згідні?

- Не можу сказати, що м и форсували підготовку. Вийшов дисбаланс підготовки гравців збірної та решти хлопців. Ті футболісти, які повністю пройшли перед сезонну підготовку, виглядали нормально. Звичайно, корекція плану підготовки буде. Введемо щось нове. Але глобальних перемін не буде.

- Де ви проведете відпустку?

- Відпочивати не буду. Багато роботи.

P.S. Перед початком прес-коференції президент Федерації футболу міста Києва Ігор Кочетов зазначив успіхи гравців та тренерів «Динамо» та вручив Анатолію Дем’яненку медаль «95 років київському футболу» та прем’єрний екземпляр першого тому книги «Київський футбол на грані часів».


www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер