Юрій СЬОМІН: «Тепер, напевно, прийшов час перебудовуватися нам»

Юрій СЬОМІН: «Тепер, напевно, прийшов час перебудовуватися нам»

- Юрію Павловичу, у те, що «золотий матч» буде, вірите?

- На сьогоднішній момент усе в руках «Шахтаря». Але ми маємо дуже серйозно підійти до матчу з «Таврією» й завершити сезон на позитивній ноті.

- Після матчу із «Зорею» ви та гравці повністю проігнорували пресу. Зараз що ви можете сказати з приводу матчу в Луганську?

- По-перше, я був дискваліфікований, тому, напевно, інтерв'ю й не мав давати. Що стосується гравців, то їх також можна зрозуміти – вони були дуже засмучені цим результатом.

- Після матчу із «Зорею» на вашу адресу й адресу команди була велика кількість критики...

- Це природно. Критика справедлива, якщо немає результату. Є такі матчі, на які накладаються певні обставини й несподіванки. «Зоря» була дуже сильно мотивована на гру з нами, луганці при цьому дуже добре побудували свої оборонні дії. У принципі, гра проходила на одній половині поля. Інша справа, що ми не дуже багато створили гольових моментів, але все одно м'яч практично не залишив штрафний майданчик «Зорі». Напевно, всередині штрафного майданчика нам не вистачило завершального удару, не вистачило трохи агресії, але, більшою мірою, не вистачило індивідуальної майстерності. У матчах із командами, які обороняються великими силами, моментів багато не буває – їх просто потрібно реалізовувати. У нас не склалося, тому й рахунок на табло 0:0.

- Багатьох здивували ваші слова в нещодавньому інтерв'ю російському виданню про те, що претензій до гравців «Динамо» у вас немає ...

- Коли завершиться сезон, тоді й будемо пред'являти претензії, але лише всередині своєї команди, лише в роздягальні, оскільки це наші внутрішні справи. Я не прихильник того, щоб претензії виносити на суд громадськості. У цілому ж, претензії є до всіх нас. Але ... Є претензії, а є й позитивні моменти. На мій погляд, у футболі не можна гарантувати постійні перемоги. Подивіться, ми лідирували практично протягом усього чемпіонату, причому чемпіонату конкурентоспроможного. Але в якихось моментах, яких не вистачило для завершення сезону, ми маємо всі разом розібратися.

- Скажіть, який мікроклімат у команді після матчу в Луганську?

- Коли виграєш, мікроклімат завжди хороший, коли програєш – не дуже.

- Яка розмова у вас була з футболістами?

- Робоча. Звичайно, була присутня критика по гарячих слідах. От і все. Це нормальна робоча ситуація, яка присутня в будь-якій команді.

- Олександр Шовковський ціною травми (яка не дасть йому зіграти на Євро-2012) врятував команду в матчі з «Волинню», тим самим залишивши «Динамо» у чемпіонській гонці. Але в Луганську команда показала невиразну гру і практично втратила всі надії на чемпіонство...

- Те, що в матчі із «Зорею» нам не вистачало Шовковського, – це поза сумнівом. Причому, більшою мірою не як гравця, а як особистості, як капітана команди. Звичайно, в перерві він міг додати футболістам певного тонусу, у процесі гри внести певні зміни у плані психології гравців. Олександр – шанований гравець у команді, має, як капітан, право на критику. Гадаю, його емоції нам допомогли би. Хоча, у той же час, Коваль відіграв у Луганську без помилок, та й особливих моментів біля наших воріт не було. А ось особистісних якостей Шовковського не вистачало. Так само не вистачало дискваліфікованих Мілевського та Гармаша. Артем був би корисним, оскільки гра проходила в одному штрафному майданчику, а він добре грає в умовах щільного простору. Денис володіє доволі непоганим ударом із дальньої дистанції, він міг би обстрілювати ворота. Ось ці обставини загалом і не дозволили нам перемогти.

- Як ви вважаєте, у нинішньому сезоні «Динамо» показувало чемпіонський футбол?

- Це питання риторичне. Вам здається чемпіонський, іншим здається нечемпіонський. Одним не подобається, як команда грає в обороні, іншим – як в атаці. Ми пропустили менше за всіх м'ячів, виграли дуже багато ігор, добре граємо в обороні, у нас є вісім гравців національної збірної, яких підготував клуб. Повірте, своїх переваг ми можемо набрати дуже багато. А претензії можна пред'явити будь-якій команді.

- А яка ваша точка зору?

- Усе залежить від того, чи вдасться нам виграти золоті медалі. Чемпіона визначає підсумкова турнірна таблиця. Хто в ній буде першим, той і показав чемпіонську гру.

- Вас багато критикують за те, що ви ставите команді гру, нетипову для «Динамо» минулих років. Нинішня команда забиває один-два м'ячі, після чого відходить назад... Що ви можете сказати експертам та вболівальникам?

- Експерти бувають різні. До когось ми можемо прислухатися, до інших ми прислухатися не хочемо. Це йде огульна нічим не обґрунтована критика. Щоб критикувати, необхідно знати якості гравців, бачити їх у тренувальній роботі. Чесно кажучи, я би не став критикувати тренера, якщо стану коментатором, оскільки в такому разі я би не спостерігав за тижневим тренувальним циклом, не знав би функціонального стану гравця. А у нас окремі люди дозволяють собі критикувати, причому в досить жорсткій формі. Я можу сказати цим людям таку річ: я працюю два повних сезони в «Динамо». У перший раз команда стала чемпіоном, а в другий, цілком можливо, може посісти друге місце.

- Але «Динамо» (Київ) – клуб із чемпіонськими амбіціями, а третій сезон залишатися на другому місці не може радувати керівництво та вболівальників...

- Я всіх розумію, але має бути присутнім певне терпіння. Був якийсь період, що й «Шахтар» терпів, коли «Динамо» було чемпіоном. Але вони змогли перебудуватися, тепер, напевно, прийшов час перебудовуватися нам. Сьогодні, на відміну від ситуації чотири-п'ять років тому, ми маємо величезну конкуренцію в чемпіонаті Україні.

- Просто вболівальники хвилюються, щоб «Динамо» не повторило історію московського «Спартака», який уже вісім років без чемпіонства...

- Багато чого залежить від нас – як ми сприймемо сьогоднішню ситуацію, які зробимо висновки. Потрібна перебудова.

- У чому полягає ця сама перебудова?

- Перш за все, я вже казав про те, що нам не вистачає кваліфікованих виконавців, які могли би з моменту вичавити максимум. Напевно, ми маємо підібрати на окремі позиції більш кваліфікованих гравців, а хтось має залишити команду. Це нормальний процес.

- Можете сказати, на які позиції будете шукати посилення?

- Зараз зарано підбивати підсумки. Всі питання вже будуть вирішувати після останнього матчу. Судячи з турнірної таблиці, в якій у нас найменше пропущених м'ячів, меншою мірі підсилення потребує оборонна лінія. Більшою, напевно, атака.

- Чи можна сказати, що літо 2012 року буде часом великих змін у «Динамо»?

- Із приводу цього ухвалює рішення президент клубу, а не тренер.

- Але ви будете висловлювати йому свою точку зору?

- Звичайно.

- Багатьох здивувало, що після матчу із «Зорею», який залишив багато питань, ви надали команді цілих два дні вихідних. Із чим було пов'язане таке рішення?

- По-перше, два дні відпочинку отримали лише ті футболісти, які грали із «Зорею», інші ж тренувалися. По-друге, є різні періоди тренувальної роботи. Врахуйте, що зараз кінець сезону, гравці втомлені. Я порахував, що так потрібно, а інші вважають по-іншому. Але це моє рішення, і ніхто не зможе мене переконати, тому що я вважаю, що це правильно.

- Але після такої гри – безладної, беззубої ...

- Я би не сказав, що ми показали безладну гру. Так, у цьому матчі ми не домоглися результату, але якщо ви візьмете статистику поєдинку в Луганську, то побачите, що в нас була найбільша кількість передач із флангу до штрафного майданчика суперника. Кількість наших техніко-тактичних дій (ТТД) також була найбільшою у цій грі. Але не було результату, а він визначає все. Якби був результат, усі сказали б, що команда зіграла добре.

- Чи задоволені ви роботою селекційної служби? Чи задоволені ви гравцями, які прийшли вже за вашого керівництва командою, – Аруною, Ідейє та Мехмеді?

- Кожен із цих гравців виконав, зважаючи на свої можливості, хорошу роботу. Аруна, особливо на старті сезону, виглядав дуже непогано. Періодами було помітно, що він ще не повністю адаптувався. Але він ще молодий, цілком можливо, у нього все ще попереду. Що стосується Ідейє, то Браун також на певному етапі забивав вирішальні м'ячі, згадайте його голи в Харкові. Кожен із них допомагав по-своєму, тому не можна однозначно казати, що це суперпридбання, але й не можна сказати, що це придбання зі знаком мінус. Це достатньо хороші гравці, які в подальшому, гадаю, будуть грати краще.

- Просто якщо порівнювати з тим же «Металістом», то Тайсон, Хав'єр, Марлос приходять і підсилюють команду, стають її лідерами. Про новачків «Динамо» того ж сказати не можна...

- У цьому плані я погоджуюсь із вами. Новачки не стали беззаперечними лідерами, але, як я вже сказав, цілком можливо у майбутньому вони ними стануть. Їм потрібен час на адаптацію. Коли вони приїжджають сюди, їм, можливо, здається, що чемпіонат України не дуже високого рівня. Але тут не так просто грати. Звичайно, нам необхідні ще більш кваліфіковані гравці, але й інші команди прагнуть до підсилення. Присутня велика конкуренція на трансферному ринку. Хто її витримує у фінансовому плані, той і отримує більш якісних виконавців. Але, можу з упевненістю сказати, що в «Динамо» хороші гравці.

- Чи правильно ми зрозуміли ваші слова, що з тими гравцями, які у вас є в наявності на даний момент, складно конкурувати з тим же «Шахтарем» у боротьбі за чемпіонство?

- Без сумніву, непросто. Але, в той же час, ми набагато відірвалися від «Металіста», в якому, за вашими словами, виступають хороші футболісти. А з «Шахтарем» ми на рівних грали протягом усього чемпіонату, хоча всі навколо стверджують, що в Донецьку виступають найкращі гравці. Так, вони хороші, кваліфіковані, майстеровиті – цього заперечувати не можна. Але ми маємо конкурувати з ними, знаходити для цього свої резерви, якими є молоді українські гравці. Подивіться – саме «Динамо» є базовим клубом для національної збірної України! У цьому й полягають наші резерви.

- Ви сказали про те, що після завершення чемпіонату будете розмовляти з Ігорем Суркісом. Зокрема, про те, що деякі футболісти мають залишити команду. Наскільки ми розуміємо, це хлопці, які давно грають у «Динамо», і яким, можливо, не вистачає мотивації?

- Є й такі гравці, і саме від такої групи гравців і необхідно звільнятися. У той же час, обов'язково необхідна свіжа кров.

- Є така проблема, як довгострокові контракти футболістів...

- Потрібно ці проблеми й вирішувати.

- Тобто, на ваш погляд, у команді є футболісти, які вже жодним чином не допоможуть їй, не підсилять її?

- Прізвищ називати не будемо, але, звичайно, є гравці, які на сьогоднішній момент у певній мірі вичерпали себе – і за своїми фізичними кондиціями, і за мотивацією. Є досвідчені гравці, які не потрапляють до стартового складу. Вони не можуть перебувати в резерві, вони мають грати.

- Гравці, про яких ми говоримо, – не легіонери?

- А ми не поділяємо гравців на легіонерів та українців.

- Для «Динамо» цей сезон вийшов дуже важким, вболівальники будуть вважати його провальним, якщо не вдасться виграти чемпіонство. Ви погоджуєтеся із ними?

- Я би не став називати цей сезон провальним. Я вже казав, що ми виховуємо гравців, які потрапляють до національної збірної України, команда виграла Суперкубок України, посіла друге місце, яке ще потрібно було вибороти із таким відривом. Але, напевно, на сьогоднішній момент це не найкращий виступ київського «Динамо».

- Один із колишніх гравців «Динамо» розкритикував вас, сказавши, що команді необхідний тренер із психологією переможця...

- Цілком можливо, і кожна думка має право на життя. Але я вже казав, що за два повноцінних сезони на чолі «Динамо» нинішній тренер виграв перше та друге місця. От і все.

- У вболівальників є пікові точки, коли, на їхню думку, все погано, необхідні зміни в команді. Перша з них була після матчу з «Маккабі» в Лізі Європи, зараз – друга ...

- Це завжди так відбувається. Навесні, переживши невдачу в Лізі Європи, із переїздом на НСК «Олімпійський» на футбол стало ходити навіть більше людей. Напевно, своєю грою ми заслужили, щоб вболівальники приходили на стадіон.

- А які особисто ваші позиції у клубі? Чи є у вас бажання продовжувати працювати з «Динамо» й надалі?

- У мене буде зустріч із президентом клубу. Одна справа – моя думка, інша – думка президента, адже він головний власник клубу.

- У вас була з ним розмова після матчу із «Зорею»?

- У нас буде з ним зустріч найближчим часом.

- На який термін розрахований ваш контракт із «Динамо»?

- Це наші особисті питання. Ми не будемо оголошувати їх.

- Ви з тих людей, яких більше цікавлять особистісні стосунки?

- Поза сумнівами. Перш за все, мене цікавили взаємовідносини всередині клубу, а контракт – справа другорядна.

- Якщо порівнювати ваш перший прихід до «Динамо» й нинішній період, можете порівняти атмосферу всередині колективу?

- Гадаю, атмосфера досить сприятлива для того, щоб тренуватися та прогресувати. Я не бачу жодних проблем, які весь час намагаються «підігріти» журналісти. Створюється враження, що це робиться спеціально.

- Але поведінка тих же Хачеріді, Гармаша або Мілевського дає для цього привід...

- От скажіть, а до яких історій вони були втягнуті? Це чисто футбольні моменти. Гармаш намагається грати обережніше, Хачеріді та Мілевський тримають емоції при собі... Якщо ми будемо їх критикувати весь час, то вони втратять свої найкращі якості, які мають на даний момент. Не можна знищувати гравців, або, як дозволяють собі в окремих програмах, ображати. Це футболісти хорошого рівня, майбутнє київського «Динамо».

- Наскільки на вас особисто впливає те, що пишуть у пресі, показують по телебаченню?

- Жодним чином, оскільки я доволі досвідчена людина у цьому плані. Я рідко читаю газети й дивлюся футбольні передачі. Не бачу сенсу розбиратися в окремих безглуздих критичних інтерв'ю.

- Що ви можете сказати вболівальникам після всього того, що сталося?

- Перш за все, 10 травня ми зіграємо завершальний матч у нинішньому сезоні на НСК «Олімпійський» проти «Таврії». Хотілося би, щоб люди прийшли й підтримали нас, як це було в попередніх матчах. У мене від уболівальників «Динамо» найприємніші враження, ми з ними були разом, були дружні, а вони підтримували нас увесь сезон.

Текстова редакція – Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер