Юрій Сьомін: «Ми виграли найважливіше змагання»

Юрій Сьомін: «Ми виграли найважливіше змагання»

«Динамо» – «Шахтар» – 1:0. Післяматчева прес-конференція

Юрій СЬОМІН, головний тренер «Динамо»:

- Напевно, сьогодні можна підбити підсумки моєї 1,5-річної роботи з командою. Всі завдання, які ставилися президентом, ми поетапно виконували. Якщо ви пам’ятаєте, в січні, коли ми починали роботу, ми були на четвертому місці, відставали від «Дніпра» на 6-7 очок, але здобули друге місце. Далі стояло завдання вийти в груповий турнір Ліги чемпіонів, з чим ми впоралися. Непогано грали на міжнародній арені, подекуди від нас відвертався успіх, але в команди була хороша репутація – як у Лізі чемпіонів, так і в Кубку УЄФА. Ми стали чемпіонами, а в команді поступово відбувалося багато змін – на мій погляд, зміни на краще.

Сьогодні настав день, коли я маю всім вам сказати велике спасибі: президенту, який був однодумцем в усіх питаннях; Резо Чохонелідзе; всім хлопцям; тренерському складу. Ми повернули до Києва чемпіонське звання. Також велике спасибі вболівальникам. З 1 червня я переходжу працювати до свого також рідного клубу – «Локомотива», в якому я працював 20 років. Бажаю Валерію Газзаєву продовжити і примножити успіхи київського «Динамо», а ми залишаємося близькими друзями. Дуже вдячний футболістам, які навіть у нічого не вирішуючому матчі грали на 100% своїх сил. Всі вони сприймали тренувальну програму, яка їм пропонувалася, і в цей період я як тренер був по-справжньому щасливий.

- Юрію Павловичу, з ваших вуст хотілося б почути головну причину рішення піти з «Динамо»…

- Як я вже сказав, головна причина – я йду до себе додому, в команду, якій віддав 20 років. Напевно, якби була якась інша команда, звичайно, цей перехід не відбувся б. Ще раз хотів би виказати подяку президенту за те, що він із розумінням поставився до мого прохання відпустити мене до себе додому. От і все (посміхається).

- Чим вам запам’яталися 1,5 роки перебування в Києві, якщо не брати до уваги футбольні питання?

- За цей період мене оточували чудові люди і я практично не бачив негативу. Ось це найголовніше.

- Чи була якась рекомендація з вашого боку з приводу заміщення Валерієм Газзаєвим посади головного тренера в «Динамо»?

- Я тільки можу радити, а рішення все одно приймає президент клубу. Про Валерія Газзаєва я можу сказати тільки найприємніше. В «Динамо» приходить великий професіонал й амбітна людина, яка вигравала Кубок УЄФА, а також неодноразово чемпіонати і Кубки Росії. Гадаю, київське «Динамо» на правильному шляху.

У цей момент до конференц-залу було внесено букет від Фан-клубу «Динамо», призначений головному тренеру. Під аплодисменти присутніх журналістів Юрій Павлович прийняв квіти і продовжив спілкування з представниками ЗМІ.

- Сьогодні вам вдалося перемогти «Шахтар», але два головних матчі – півфінали Кубка УЄФА й України – ви програли. Що ви зараз відчуваєте більше – задоволення чи розчарування?

- В усьому світі змагання номер один – це національний чемпіонат. Плюс Ліга чемпіонів. Найважливіше змагання ми виграли. Вітаємо «Шахтар», що їм вдалося виграти Кубок УЄФА. Це престиж України. Якщо бути професійним й об’єктивним, у травні нам не вистачило ресурсів – проти «Шахтаря» ми грали без чотирьох-п’яти основних футболістів.

* * *

Мирча ЛУЧЕСКУ, головний тренер «Шахтаря»:

- Перш за все, хотів би відзначити, що цей рік був дуже хорошим для всього українського футболу. Хочу привітати «Динамо» з чемпіонством. Вони на нього заслужили – напевно, хотіли більше за нас його виграти. Всі українські команди показали себе з найкращого боку на міжнародній арені, підвищили свій рейтинг. Добре, що з’явилася третя команда, яка чинить опір нам і добре виступає в Європі, - це харківський «Металіст». Гадаю, своїми результатами Україна показала, що готова приймати фінальну частину чемпіонату Європи в 2012 році, оскільки без позитивних результатів все організовувати набагато складніше, інфраструктуру зокрема. Хотілося б і наступного року підтвердити нинішні результати в єврокубках. Але найголовніше – ми маємо заповнювати всі стадіони по Україні, незалежно від того, хто з ким грає.

Хочу всіх привітати із закінченням сезону. Всім бажаю приємного відпочинку. Будемо сподіватися, що новий сезон ми розпочнемо так само добре, як закінчили цей. Що ж до сьогоднішньої гри… Напевно, тренерам обох команд складно було мотивувати футболістів на сьогоднішню гру. «Динамо» вже давно здобуло чемпіонство, ми ж не зовсім оговталися від виграшу Кубка УЄФА і думками, напевно, були у фіналі Кубка України. Напевно, більш заслуженою була б перемога однієї з команд в результаті хороших атакувальних дій. Ми ж пропустили після помилок Раца і Чигринського, які слідували одна за одною.

Хотілося б сказати і про Сьоміна. Україна втрачає дуже хорошого тренера. Я побажаю всього найкращого Газзаєву. Сподіватимемося, що суперництво між нами продовжиться, і від цього виграє весь український футбол.

Дивіться фотогалерею матчу

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер