Володимир ВЕРЕМІЄВ: «Гравця повинні переглянути кілька селекціонерів, причому в поєдинках із сильними командами»

Володимир ВЕРЕМІЄВ: «Гравця повинні переглянути кілька селекціонерів, причому в поєдинках із сильними командами»

Позаду блискуча кар'єра гравця, а зараз відповідальна посада заступника спортивного директора клубу. Сьогодні Володимир Григорович, який святкує сьогодні 64 День народження, працює на благо «Динамо» й розповідає офіційному сайту про пріоритетні завдання на важливій ​​посаді, яку він наразі обіймає.

- Олексій Михайличенко пішов у першу команду допомагати Олегу Блохіну, залишивши мені певну ділянку роботи. Перш за все, це селекція. Також контроль роботи другої, молодіжної команд, групи дев'ятнадцятирічних гравців та дитячо-юнацької школи.

- Переважну більшість часу Ви приділяєте питанням селекції. Розкажіть, як проходить пошук потенційного новачка команди?


- Ініціативу проявляє тренер. Він говорить, які позиції потрібно підсилити, де підвищити конкуренцію і якою узагалі бачить команду. Під час керівництва Юрія Сьоміна ми з ним зустрічалися нечасто, мали всього дві нетривалі бесіди. Конкретних завдань отримували небагато. Ми переглядали Марко Рубена і дали йому позитивну характеристику. На жаль, він травмувався і тільки зараз повернув потрібні ігрові кондиції. Рекомендували тренеру й інші кандидатури, однак він їх не підтримав. Що стосується інших новачків «Динамо», то їх запросили з ініціативи Юрія Сьоміна, який безпосередньо звертався до Ігоря Суркіса з питаннями здійснення трансферів.

- Візьмемо приклад Марко Рубена. Скільки часу і хто з селекціонерів його переглядав?


- Не будемо акцентувати увагу на персоналіях. Наприклад, тренеру першої команди потрібен гравець певного амплуа. Спочатку ми збираємо інформацію з відкритих джерел, шукаємо відео, статистику, читаємо відгуки преси та інтерв'ю, щоб оцінити якості футболіста. Після цього селекціонери виїжджають дивитися його гру на власні очі. Це дуже важливо, адже до відеозапису матчу потрапляють лише моменти, коли футболіст перебуває з м'ячем або в безпосередній близькості біля нього. Гравця повинні переглянути кілька селекціонерів, причому бажано в поєдинках із сильними командами. Це процес тривалий, може розтягтися не на один рік. Коли ми приходимо до спільного знаменника, від селекційного відділу тренеру та президенту подається конкретна кандидатура. Іноді їх може бути кілька на одну позицію, адже не кожен із гравців захоче їхати до України, або клуби між собою не домовляться.

- За якими критеріями селекціонер оцінює потенційного новачка?

- Їх багато. Це і суто спортивні, наприклад, ігрове мислення, швидкість прийняття рішення, фізичні якості. Для гравця кожного амплуа є свій набір характеристик. Обов'язково повинні враховувати людські якості, характер. Це зробити складніше, доводиться порівнювати оцінки агентів, знайомих тренерів, читати відгуки в пресі. У нас працюють досвідчені селекціонери - Андрій Біба, Берислав Станоєвич, Віктор Кондратов, Володимир Лозинський та інші, які з великою долею ймовірності дають правильну оцінку футболісту. Також обов'язково повинні зрозуміти, в чому гравець ще може прогресувати, а в яких компонентах уже досяг свого найвищого рівня. Коли кожен зробить свій висновок, збираємося разом та підбиваємо підсумки. А потім даємо на розгляд тренеру кандидатуру цього футболіста.

- Гравцям із яких країн віддаєте перевагу та чи є закріплені за селекціонерами певні регіони пошуку?


- Такого немає, ми радимося і в залежності від обставин і зайнятості відправляємо селекціонерів до різних країн. Щодо першої частини запитання: чим ближче країна до нас, тим краще. Росія, Білорусь, Грузія, Прибалтика, Східна Європа... Жителі цих країн близькі за менталітетом, мовою. Хоча, якщо брати ту ж Росію, запросити звідти талановитого гравця не так уже й легко. Там багато багатих клубів, у кожного є свої скаути.

- Чи відчувається в Україні дефіцит місцевих талановитих гравців?

- Так, і це, перш за все, пов'язано з важким становищем футбольних шкіл у регіонах, з відсутністю масового футболу. Український ринок є для «Динамо» пріоритетним. Селекціонери дитячо-юнацької школи відстежують хлопчиків починаючи з семирічного віку. Під нашим контролем уся друга, перша та вища ліги, молодіжна першість. Через невелику кількості кваліфікованих гравців і ліміту на іноземців ціни на вітчизняних вихованців нині завищені. Хочеться вірити, що це явище тимчасове.

- За якими критеріями Ви, як один із керівників служби селекції, оцінюєте роботу підлеглих?

- Аж ніяк не за кількістю запропонованих ними кандидатур (сміється). Головне в нашій роботі - якість. На виході за рік може бути один футболіст, але, якщо він заграє в стартовому складі і буде задовольняти тренера, роботу селекціонера оцінимо позитивно.

Футбольний клуб «Динамо» (Київ) вітає Володимира Григоровича Веремієва з Днем народження. Від усієї душі бажаємо Вам і Вашим близьким міцного здоров'я, благополуччя та удачі!

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер