Віктор ЯРОМЕНКО: «Газон «Олімпійського» повністю готовий до футболу»

Віктор ЯРОМЕНКО: «Газон «Олімпійського» повністю готовий до футболу»

- За тиждень до матчу газон готовий приймати абсолютно будь-який матч, – розпочав Віктор. – Але оскільки в нашому розпорядженні є ще трохи часу, ми будемо намагатися зробити його ще кращим.

- Коли, власне, ви «заморозили» поле та як воно перезимувало?

- Все пройшло дуже добре. Але для того, щоб воно нормально перезимувало, його потрібно підготувати до цього восени. Протягом двох тижнів після останнього матчу «Динамо» ми працювали з полем. Зима була складною через різкі перепади температури, але, як бачите, все пройшло добре. До речі, газон ми не накривали. Він був просто під снігом, який є найкращим захисним покриттям для трави.

- Як давно над трав'яним покриттям «Олімпійського» працює освітлювальна установка? Які її функції?

- Вона працює з понеділка, оскільки тільки минулого тижня ми «розморозили» поле та випустили з-під снігу. Розміри установки не можуть охопити все поле за один раз, тому ми «висвітлюємо» його частково. З її допомогою плануємо обробити газон двічі. На це потрібно 10 днів.

Установка дає 24 одиниці фар, у той час як саме сонце – 26-27. Як ви розумієте, це обладнання фактично замінює нам небесне тіло, адже стадіон у нас критий та взимку сонця практично немає.

- Як швидко зростає трава під впливом цієї установки?

- Скажімо так, безпосередньо зростання трави практично відсутнє. Але те, що вона підтримується в потрібному стані – факт. Під цими лампами температура повітря збільшується на 3-4 градуси, але найважливіше, що починається природний процес фотосинтезу, який просто необхідний для підтримки поля в хорошому стані.

- Коли ми прийшли, ви працювали – ходили по полю з приладом та щось вимірювали...

- Моя щоденна робота – стежити за станом газону. У зимовий період найважливішим показником є температура поверхні поля та грунту. На даний момент працює підігрів, оскільки температура повітря близька до нуля. Завдяки системі підігріву температура грунту в нас – 15 градусів, що дозволяє підтримувати поле в хорошому стані.

- Напевно ще напередодні матчу ви будете стригти поле. Чи є якісь особливі вимоги з боку «Динамо» щодо висоти трави?

- Гадаю, зі свого боку, футбольний клуб «Динамо» чудово розуміє, що зараз ще зима. Раніше вимогою клубу було, щоб трава була якомога нижчою. Тоді футболістам набагато легше демонструвати свої технічні якості. До матчу з «Бордо» ми будемо відпускати траву до 28 міліметрів. Такої ж висоти була трава й під час поєдинків Євро-2012.

Існують також стадіони, де траву відпускають не вище двох міліметрів. Все залежить від вимог футбольного клубу. Тим не менше, кожен агроном намагається виростити траву якомога вищою, адже чим вище покриття, тим воно більш захищене. Але якщо ми можемо виконувати вимоги «Динамо» – значить, ми працюємо правильно.

- Як вважаєте, якби за тиждень до матчу на «Олімпійський» завітали представники УЄФА, то вони би дозволили проводити матч?

- Безумовно! Упевнений, їхня оцінка газону була б максимальною.

- Що буде з полем після гри з «Бордо»?

- Так само будуть працювати лампи й система підігріву. Якщо будуть сильні морози, то поле буде накриватися спеціальним покриттям, але знову «заморожувати» газон ми не будемо.

- Чи правда, що стороння людина не може зайти на поле, а футболісти перед матчем дезінфікують свої бутси?

- Про футболістів я не знаю, а от сторонні сюди не потрапляють – факт. Із моменту відкриття арени й досі поле ще жодного разу не хворіло, що є великою рідкістю. Я намагаюся пускати сюди якомога менше людей, щоб не занести інфекцію. До прикладу, в цей час року особливо поширена снігова пліснява. Дякувати Богу, у нас на стадіоні її немає.

Я працюю на «Олімпійському» з моменту відкриття арени після реконструкції. Починав під керівництвом іноземних фахівців, але в 2012-му році став головним агрономом стадіону. За цей час була проведена весняна частина та осіння частини чемпіонатів України, матчі єврокубків. Також можу з упевненістю говорити, що поле «Олімпійського» було найкращим серед усіх арен Євро-2012! Якось за 11 днів ми провели два матчі та два концерти. І все одно поле залишалося й залишається в ідеальному стані. Вважаю, після всього цього моїм словам можна вірити.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер