Валерій Газзаєв: «У таких іграх народжується справжня команда»

«Динамо» – «Шахтар» – 3:0. Післяматчева прес-конференція

Валерій ГАЗЗАЄВ, головний тренер «Динамо»:


- Незважаючи на рахунок, гра вийшла дуже важкою. Зустрічалися дві найкращі команди України. Була присутня напруга, особливо враховуючи не зовсім хороший психологічний стан гравців – і прикрий програш «Інтеру», і поразка національної збірної України. Два попередніх дні в більшій мірі довелося присвятити, перш за все, психологічному відновленню гравців. В цілому, був негативний фон, але, на щастя, гравці мобілізувалися і сьогодні продемонстрували дуже хорошу гру. Ми гостро контратакували і досягли важливої перемоги в стратегії турнірної боротьби.

- Бетао, коли готувався вже вийти на поле в перерві, мав замінити Ярмоленка?

- Ні, я збирався замінити Михалика, оскільки Тарас не дуже добре себе почував у перерві. Потім йому стало краще, і він сказав, що, на щастя, може грати. Михалик – справжній воїн і чоловік.

- Наскільки позначився на команді негативний фон напередодні матчу з «Шахтарем»?

- Після матчу Україна – Греція минуло лише два дні. Ніяких тренувальних занять, окрім 20-хвилинних відновлювальних заходів, нічого не було. Ми акцентували основну увагу на психологічному відновленні гравців, щоб вони посміхалися, адже життя на цьому не закінчується. Звичайно, усім хотілося брати участь на чемпіонаті світу, і був для цього шанс, але тепер гравці мали проникнутися відповідальністю за результат матчу з «Шахтарем». Звичайно, вони переймалися, але нам вдалося їх заспокоїти, і сьогодні футболісти продемонстрували свої надзвичайно професійні якості, стійкий психологічний стан і характер. У таких іграх і народжується справжня команда, але одночасно йде і формування цієї самої команди. Нам же необхідно вирішувати задачі, які поставив президент.

На жаль, у матчі за збірну травмувався Хачеріді і ми його втратили до кінця року, «Шахтар» із тієї ж причини не зміг випустити сьогодні Кучера. Упродовж тривалого турніру бувають подібні проблеми, бувають картки, вилучення, небажані травми. Проте, сьогодні команди продемонстрували шанобливе ставлення один до одного, і ми побачили дуже хороший матч.

- Чому сьогодні не грав Гусєв?

- Буквально позавчора Олег нездужав і взагалі не готувався до гри. Проте, гадаю, до поєдинку в Казані він буде готовий.

- Це не перша велика перемога у вашій тренерській кар’єрі. Що відчуває тренер після подібних перемог?

- Безумовно, я дуже задоволений результатом. Але бувають і такі матчі, як з «Інтером» – абсолютно протилежний стан душі. Зараз, звичайно, відчуваю радість, особливо враховуючи те, що це дуже важлива перемога – як у психологічному, так і в стратегічному плані. А щасливий я буду, коли виграємо національну першість (посміхається).

* * *

Мірча ЛУЧЕСКУ, головний тренер «Шахтаря»:

- Хотілося б у першу чергу вибачитися перед нашими вболівальниками за таку гру, яку ми продемонстрували сьогодні. Якщо чесно, то мені соромно. Не бачив, щоб моя команда виглядала настільки потворно, а «Динамо» заслуговує на поздоровлення за сьогоднішню гру. У перші 15 хвилин ми мали перевагу, а надалі динамівці використали дурні помилки наших центральних захисників. Команда виглядала добре, і головне, щоб надійно грав захист, і здійснювався швидкий вихід з оборони. На жаль, цього компоненту в нас сьогодні не було.

Перший гол на совісті Іщенка, до другого м'яча призвела надмірна розслабленність Ракицького. Тільки вчора в розмові з президентом пролунало, що напевно послідують помилки у цього молодого захисника – Ринат Леонідович як передчував... Це все ігрові моменти, які додали впевненості футболістам «Динамо». Забивши нам, вони зіграли у свою улюблену гру на контратаках – в цьому компоненті кияни справді сильні. І я дуже здивований, що не було жодної реакції від наших гравців. За великим рахунком, із нашого складу навіть виокремити нема кого. Відповідальність за результат беру на себе, оскільки я ухвалюю рішення, кого ставити до складу на гру. Але, ще раз повторюю, що чекав від своїх підопічних зовсім іншої гри.

Також хотів би відзначити якісне суддівство у сьогоднішньому матчі. Арбітр тримав нитки гри у своїх руках, і судив те, що бачив, нічого не вигадуючи. Фол на Срна заслуговував на пенальті, а ось епізод із падінням Ярмоленка необхідно дивитися – якщо гравець симулював, то необхідно було виносити попередження. В іншому ж арбітр відпрацював так, як мають судити подібні ігри. Виправдань на сьогоднішній день у нас немає. У нас, у принципі, було 18 днів на підготовку до цієї гри. Незважаючи на те, що в матчі з греками брали участь більше динамівців, на матч з нами вони знайшли супермотивацію, яку і продемонстрували. У таких матчах на перший план виходить не функціональний стан, а в першу чергу мотивація і бажання – в чому, власне, вони і перевершили нас сьогодні. У плані мотивації наші футболісти не піднялися до рівня гравців «Динамо», що в першу чергу призвело до поразки.

Попереду в «Динамо» важка гра в Лізі чемпіонів. Оскільки ми всі переймаємося за рейтинг країни, хотілося б побажати «Динамо» вдалої гри в Казані проти «Рубіна».

- У «Шахтарі» забиває велика група гравців. Але вже більше півроку грає лише один нападник – Луїс Адріано. Зовсім загубився Агахова, Гладкий далекий від того рівня, який він демонстрував у ФК «Харків»... Що ви думаєте про це?

- Ми якраз обговорювали це питання в роздягальні. Нам доведеться замислитися, чи залишати Гладкого в команді під час зимової паузи в чемпіонаті. Таке враження, що він зовсім не думає про гру і його думки знаходяться десь далеко. Якщо гравці, які прийшли до «Шахтаря», протягом року не доводять, що відповідають рівню цієї команди, то їм потрібно змінювати команду. Шансів у нього було дуже багато, довіри також... Можливо, зараз шанс отримає Фомін, який доволі непогано проявив себе останнім часом.

Позначилася відсутність Ілсіньо, який не тренувався в загальній групі останні кілька днів. Ані Жадсон, ані Фернандіньо не продемонстрували своїх найкращих якостей. Зараз можна припустити, що якби на полі був Кучер, ми би побачили краще взаєморозуміння центральних захисників, а перехід з оборони до атаки здійснювався нашими гравцями швидше. Сьогодні ж «Динамо» сповна скористалося з наших помилок в обороні. Ви поставили питання про Гладкого, а я те ж саме можу сказати і про Іщенка. Микола помилився в матчі з «Тимішоарою» – ми не потрапили до Ліги чемпіонів, помилився сьогодні – програли важливу гру чемпіонату. На такому рівні неприпустимі подібні дурні помилки.

- Чи можна сказати, що в цьому чемпіонаті у «Шахтаря» з'явився комплекс чужого поля? Адже ви не змогли виграти на виїзді у «Металіста», «Ворскли», «Закарпаття», зараз у «Динамо»…

- Це проблема, яку ми аналізуємо. Однозначно, буду розбиратися, проводити бесіди з гравцями. Не хотілося б, щоб наші гравці концентрували увагу винятково на матчах на міжнародній арені, щоб «засвітитися» і здійснити трансфер до європейського клубу. Хотілося б, щоб вони доводили свій професіоналізм у матчах національного чемпіонату. Якщо в решті матчів ми могли знайти якесь виправдання, то по матчу з «Динамо» ніяких виправдань бути не може. Зазвичай у футболі, особливо в таких матчах, перемагає та команда, яка виграє більше єдиноборств. «Динамо» нас перевершило, тим самим довівши, що більше хотіло перемоги. Проблема, якої ви торкнулися, справді існує.

- Ви не могли не помітити реакцію стадіону на гру Даріо Срна. Скажіть, подібний імідж футболіста, який до того ж є капітаном команди, не ганьбить репутацію «Шахтаря»?

- Не можна сказати, що він падав просто так і катався від болю. На ньому також було й багато фолів. Ваше питання не дуже відповідає тому, що відбувається на полі. Ми будуємо свою гру в основному через правий фланг, де грає Срна. Він гравець, який виграє свої єдиноборства за рахунок потужності і швидкості. Природно, дуже часто він йде у зіткнення. Іноді це призводить до того, що його справді збивають, іноді, можливо, ні. Не можна казати про те, що нам має бути соромно, оскільки він симулянт. У будь-якій грі на ньому справді багато фолів. Якщо ви хочете згадати епізод з пенальті, то він був очевидний – тут не має бути ніяких суперечок. Можливо, було б краще, щоб цього пенальті не було, і гра склалася би для нас зовсім по-іншому. Але зараз про це казати складно. У перші хвилини гра нам давалася легко, і ми подумали, що перемога сама прийде до нас до рук. Цього не сталося.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер