Валерій Газзаєв: «Позначився рівень і клас наших гравців»

Валерій Газзаєв: «Позначився рівень і клас наших гравців»

«Динамо» – «Арсенал» – 3:1. Післяматчева прес-конференція

Валерій ГАЗЗАЄВ, головний тренер «Динамо»:

- Дуже важливо перемагати на завершальному етапі чемпіонату. Та й перемогти могли з набагато переконливішим результатом. Проте, я справді задоволений грою нашої команди до рахунку 3:0. Потім же велика перевага призвела до балощів. У результаті пропустили один гол. А в цілому, вважаю, все пройшло достатньо спокійно, хоча «Арсенал» бився, старався, але позначився рівень і клас наших гравців.

- Схоже, навіть програючи з рахунком 5:0 чи 6:0, тренери суперників «Динамо» все одно будуть стверджувати, що гру вбивають судді. Вам це не набридло і як реагуєте на такі твердження?


- Я не дуже хотів відповідати на таке питання, але все ж таки відповім. За останній час я стільки прочитав у ЗМІ, що в усіх смертних гріхах звинувачують «Динамо». Мені здається, деякі ЗМІ дуже ангажовано пишуть про нашу команду, і мені це не подобається. Можу вам сказати, що я, як професійний тренер, відповідаю лише за дії своєї команди. Коментувати дії будь-якої команди, на мій погляд, із точки зору тренерської етики і корпоративності не в моїх правилах. Я вважаю, що тренери, які починають звинувачувати в усьому суддів, гравців і т.д., обрали неправильний шлях, який веде до безвиході. Лише головний тренер відповідає за результат. І я, як тренер, ніколи не буду лаяти ані гравців, ані президента, ані суддів, тому що це моя робота.

Більше того, хочу сказати, що такий клуб, як «Динамо», не заслуговує подібного ставлення збоку ЗМІ. Взяти, наприклад, наш матч із «Металістом», коли вилучили гравця гостей. Такий самий епізод був у поєдинку «Ліверпуля» з «Бенфікою», коли Луїзао просто доторкнувся до обличчя Бабеля, після чого суддя вилучив португальця з поля. Що стосується положення поза грою в Ярмоленка в минулій грі, про яке писали всі, то арбітр прийняв абсолютно правильне рішення в непростій ситуації, в чому всі могли переконатися, переглянувши відео в Інтернеті. Для чого ЗМІ підіймають подібний ажіотаж? Для того, щоб зганьбити такий клуб, як «Динамо»? Він не заслуговує на це, тому що є грандом українського футболу. Мені здається, до нього потрібно ставитися більш терпляче.

Безумовно, це не вибиває нас із колії, а скоріше, навпаки, об’єднує нашу команду. Коли необ’єктивна тенденційна інформація видається у ЗМІ, звичайно, це неправильно. Але, з іншого боку, в нас молоді гравці, яким, звичайно, неприємно це читати. Проте, це професійний спорт, і ми не маємо звертати на це уваги, а займатися своєю справою. Я як тренер не раз стикався із подібною ситуацією. Навіть коли ми виграли Кубок УЄФА, казали, що в нас суперники були слабкими. Про що можна казати в такому разі? Сильна людина, сильна команда, сильна особистість завжди будуть дратувати. Напевно, сьогодні такий момент, коли нашу команду дуже поважають.

- Шевченко не зіграв сьогодні на своєму рівні, і ви його замінили відразу після другого гола...

- Річ у тому, що впродовж тижня, з урахуванням сьогоднішнього, нам доведеться зіграти три матчі. За рахунку 2:0 дали Андрію можливість відпочити. Як і Нінковичу. Напевно, це правильно.

- У той же час Мілевський відіграв матч до кінця…

- Мілевський через перебір карток і без того відпочине два матчі, тому сьогодні мав «працювати».

* * *

В’ячеслав ГРОЗНИЙ, головний тренер «Арсеналу»:

- На мій погляд, раніше ніж через півгодини після закінчення матчу тренера не варто звати на прес-конференцію. Я, наприклад, ще у грі. Я розумію, що в журналістів така робота – а раптом тренер щось ляпне, а потім використовують ці слова.

- Відповідно до регламенту, тренер зобов’язаний з’явитися на прес-конференцію не пізніше ніж через двадцять хвилин після закінчення матчу…

- Мені довелося йти на прес-конференцію вже через десять хвилин, відповідно, п’ять-сім хвилин у мене ще було в запасі. Тим паче, як коментувати це суддівське свавілля з картками, коли лише Рева і здається Богданов не отримали карток. Ще й дві червоні. Вилучайте п’ятьох у такому разі! Людину, якій розітнули брову, ще додатково й вилучили з поля! Це абсурд!

«Динамо» і без того сильніше за класом. Я вітаю «Динамо» з перемогою, але вони і без допомоги суддів можуть виграти. Вони вміють перемагати, що й доводили як на внутрішній, так і на міжнародній арені. На мій погляд, матчі за участю «Динамо» і «Шахтаря» мають судити виключно зарубіжні арбітри. Тоді, можливо, ми не будемо закінчувати з сімома-вісьмома людьми на полі. Подвійні стандарти ні до чого хорошого не призводять. «Динамо» – хороша організована команда, і моя критика спрямована не на адресу команди, а на адресу арбітражу. У «Динамо», як і в «Шахтарі», зібрані хороші гравці, важко грати як з одними, так і з іншими.

Але якби сьогодні забив Воробей, гра пішла б зовсім по-іншому. Після цього Богданов припустився дитячої помилки, віддавши м’яча Мілевському, й останній забив третій м’яч. Я це можу пояснити лише тим, що хлопці молоді. Той же Богданов, Захаревич уперше грають проти «Динамо». Для них це справді подія, звідси й помилки. Я це можу зрозуміти як тренер, але для мене дивно, що на рівному місці ми залишаємося без двох гравців на наступні матчі, стільки гравців отримали попередження! Для чого це потрібно? «Динамо» явно не потрібно, оскільки вони без того хороша команда. Боковий показує в один бік, арбітр у полі – абсолютно в інший. Такий цирк нікому не потрібний.

Я вибачаюся за те, що настільки емоційно все сприймаю. Але, повторюся, «Динамо» і «Шахтар» справді класні команди, й арбітраж матчів цих команд мають проводити досвідчені висококласні судді. А ще краще – зарубіжні арбітри, щоб ніхто нічого не міг «закинути».

Що стосується гри, то до першого м’яча практично нічого не було. В нас не проходив останній пас, та й одного разу Мазилу заліз до офсайду. Динамівці перегравали нас на своєму правому фланзі, були швидшими за нас – із Єременком і Данило впоратися було непросто. На жаль, через травму не грав сьогодні наш опорний півзахисник Грицай, а Хомін вийшов на поле з ушкодженням. Але що поробиш – у кожної команди є свої проблеми. Пропустивши перший м’яч, ми зобов’язані були відіграватися, оскільки без різниці, з яким рахунком програвати. На жаль, припустилися дитячих помилок, які така висококласна команда, як «Динамо», використала. На жаль, оскільки за рахунку 0:1 і навіть 0:2 можна ще боротися, що ми показали в матчі з «Шахтарем». Могла й тут бути подібна гра, але, як я сказав, все вирішила дитяча помилка Богданова.

Але руки в нас не опустилися, і ми забили м’яч. Навіть залишившись удев’ятьох, ми прагнули грати на зустрічних курсах. Забити в нас не вийшло, а якби все ж таки забили «Динамо» вдев’ятьох, це вже було б щось захмарне. Потрібно брати очки в усіх матчах: із «Шахтарем», «Динамо», «Карпатами» і т.д. Для нас немає різниці. Якщо думати по-іншому, навіщо виходити на поле. Не вдалося зараз узяти очки – наступного разу все буде гаразд. Це футбол. Але сьогодні, повторюся, арбітраж не відповідав статусу гри. Я не оцінюю роботу суддів – я лише висловлюю свою особисту точку зору. Суддя просто зробив все, щоб у найближчих матчах у нас нема кому було грати.

- Ви обговорюєте тему суддівства, хоча до того моменту рахунок був 3:1 на користь «Динамо»…

- А чому я не маю її обговорювати? Шершуна не мали вилучати, і він грав би в наступному матчі з «Таврією».Як тренер, я дивлюся вже в майбутнє, оскільки цей матч вже закінчився. Чому не дали картку Мілевському, який ударив Шершуна?

- Чи не думаєте ви, що великі призові, які були обіцяні Рабіновичем за перемогу над «Динамо», зіграли з вашою командою і з вами злий жарт?


- Те, що пишеться на огорожах і в брудних Інтернет-виданнях, можете залишити собі. Зі мною ніхто ні про що не говорив, і ні про які додаткові преміальні я не знаю. Це все вигадано. Футболісти грали за своє ім’я.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер