Валерій Газзаєв: «Матч буде важким, але цікавим»

«Динамо» – «Інтер». Передматчева прес-конференція

Сьогодні в конференц-залі стадіону «Динамо» ім. Валерія Лобановського відбулася традиційна передматчева прес-конференція, присвячена завтрашньому матчу між «Динамо» і міланським «Інтером». Із представниками ЗМІ поспілкувався головний тренер «Динамо» Валерій ГАЗЗАЄВ.

- В першу чергу, після календарного матчу проти «Карпат» ми надали гравцям один день відпочинку, після чого приступили до підготовки до поєдинку з «Інтером».

- Як ви поставилися до чуток про можливе проведення матчу за порожніх трибун?

- Справді, футбол за порожніх трибун – це не футбол. Ми граємо для глядачів, і підтримка вболівальників є головним емоційним тонусом гри. Ті емоції, які викликають уболівальники за хорошої гри своєї команди, допомагають футболістам проявляти свої найкращі якості.

- Які останні новини з лазарету?

- Травмованих у команді немає, готовність у всіх хлопців позамежна. І я дуже радий цьому.

- Можна більш детально щодо Юссуфа, Шовковського, Діакате…

- Юссуф готується в загальній групі, Шовковський ще не відновився. Що стосується Діакате, то у зв’язку з травмою він вже давно не тренується.

- Рік тому «Динамо» виграло в гостях у «Порту», а вдома несподівано програло. У зв’язку з цим, чи дає команді перевагу той факт, що два матчі з трьох наступних «Динамо» доведеться провести вдома?

- Ви напевно стежите за матчами Ліги чемпіонів і змогли помітити, що своє або чуже поле не грає особливої ролі. Звичайно, в рідних стінах завжди приємніше грати. У нашій групі зібрані справжні чемпіони, що й доводять результати попередніх турів. Кожна команда прагне пройти далі, і до останнього туру не буде відомо, хто все ж таки продовжить боротьбу вже у плей-оф турніру.

- Маграо готовий вийти завтра у стартовому складі?

- Всі готові, в тому числі й Маграо.

- У нас в команді три футболісти, які «висять» на жовтій картці. Чи збираєтеся ви спілкуватися зі своїми підопічними з приводу виключення неспортивної поведінки в майбутньому поєдинку?

- Звичайно, перед кожною грою ми завжди розмовляємо з гравцями. Але це матч, емоції, і завтра про це мало хто буде думати. До речі, в «Інтера» також є гравці з такими ж проблемами. Тому сьогодні складно сказати про те, хто завтра отримає жовту картку. У будь-якому ігровому епізоді, в боротьбі за м’яч можна отримати попередження.

- Після невдач в матчах проти «Шахтаря» і «Карпат» багато хто почав казати про спад у грі «Динамо». Як ви оцінюєте психологічний і фізичний стан команди?

- Справа в тому, в Донецьку ми програли вперше за чотири місяці. Але ці невдачі абсолютно не вплинули на психологічний стан футболістів. Безумовно, ми хотіли виграти і в Донецьку, і в матчі з «Карпатами», але не склалося. Ми вже розібралися, через що не вдалося виграти. А Ліга чемпіонів – це інший рівень і напруга.

- Чи не засмучені, що не вдалося виграти в Мілані?

- Якщо будемо жалкувати про те, що було вчора, нам буде складно підготуватися до завтрашнього дня. Сьогодні турнірна ситуація така, що ми зобов’язані грати виключно на перемогу, щоб вирішувати задачу виходу з групи. Всі думки гравців і тренерського штабу тільки про те, щоб завтра зіграти якнайкраще. У нашій групі склалася ситуація, що все практично починається наново, і в кожної команди є шанси вийти з групи.

- Ваша команда провела хороший матч у Мілані. Як ви вважаєте, в Києві буде такий же «Інтер», чи це буде інша команда? Чи зможе «Динамо» так само зіграти на домашньому стадіоні?

- Я гадаю, в Києві буде абсолютно інший матч – і за напругою, і за настроєм, і за наявністю деяких виконавців, які вийдуть у завтрашньому поєдинку. Завтра матч буде дуже важким, але в той же час дуже цікавим. Обидві команди будуть прагнути до перемоги. Характер, технічне виконання, тактика й функціональний стан, безумовно, позначаться на завтрашній грі. А успіх має бути на нашому боці.

- Чи не вважаєте ви, що «Інтер» трохи краще підготовлений технічно?

- Є суб’єктивна думка кожної зі сторін. Я вважаю, що наші гравці більш технічні за італійців. Напевно, по-іншому і не могло бути (оплески в залі).

- Як ви вважаєте, на даний момент команда почуває себе більш упевнено, ніж напередодні турніру?

- У порівнянні з «Інтером», у нас молодша й емоційніша команда. За винятком Андрія Шевченка, який є одним із найкращих бомбардирів Ліги чемпіонів за всю історію турніру. Його присутність у команді, вважаю, компенсує той досвід, який є в «Інтера». Природно, наш емоційний стан достатньо хороший, у футболістів багато завзяття, і в цьому відношенні ніякого комплексу чи невпевненості в нас не існує. Єдине, якщо ви подивитеся на склад «Інтеру», то середній вік команди – 29-30 років. В цьому відношенні, можливо, ми і програємо італійцям. Але перші три тури групового турніру показали, що «Динамо» готове виконати завдання виходу з групи, на мій погляд, найсильнішої в турнірі. Наскільки це вийде зробити, залежить, напевно, від Господа Бога.

- На ваш погляд, які недоліки в «Інтера»?

В.Г.: Безумовно, в кожної команди є як слабкі, так і сильні сторони. В «Інтера» чудова команда, хороший підбір гравців, кваліфікований тренер, але в команди є й слабкі сторони, втім, точно так, як і в «Динамо». Сподіваюся, завтра ми зможемо скористатися слабкостями італійців.

А.Ш.: «Інтер» – дуже врівноважена, фізично сильна команда. Ми можемо створити для них труднощі, але таємниці видавати не буду (посміхається).

- Наскільки ви визначилися зі стартовим складом?

- На 100%.

- Чи не вважаєте ви, що в останньому матчі серії «А» «Інтер» беріг сили напередодні виїзду до Києва?

- Справді, багато футболістів не грали, але завтра, гадаю, «Інтер» зіграє найсильнішим складом.

* * *

Природно, представники ЗМІ не обійшли увагою і нападника команди Андрія ШЕВЧЕНКА, який відповідав на питання й російською, й італійською без допомоги перекладача.

- Андрію, ви були учасником матчу збірної України в Дніпропетровську. Як ви ставитеся до вболівальників «ультрас»?

- Я шанобливо ставлюся до всіх уболівальників. Але тим хлопцям, які влаштовують безлади, необхідно усвідомлювати, що вони ставлять під загрозу подальше проведення матчів як клубу, так і збірної. Ці невеликі групи просто хочуть якось виокремитися, але це буде неправильно по відношенню до клубу, збірної, решти присутніх на стадіоні людей. Їм, напевно, потрібно переглянути своє відношення, а наші органи мають застосувати законні дії і просто заборонити цим уболівальникам приходити на стадіон.

- Ви можете зіграти на різних позиціях. Але все ж таки – де ви почуваєте себе найбільш комфортно?

А.Ш.: Я почуваюся добре себе на всіх позиціях. Все залежить від того, чого вимагає від мене головний тренер і ситуація на футбольному полі.

В.Г.: Андрій – достатньо універсальний гравець атаки. Сьогодні як такої позиції форварда немає – є позиція атакуючого гравця. Під час гри форвард може опинитися як у центральній зоні атаки, так і в лівій чи правій зоні. Його рухливість, майстерність і універсалізм дають можливість використовувати його на різних позиціях. І це додає колориту до нашої гри.

- На вашу думку, чому «Інтеру» в національному чемпіонаті немає рівних, а в Лізі чемпіонів команда виступає не так добре?

- Мають місце різні стратегії. Чемпіонат і Ліга чемпіонів – різні турніри і різне напруження. У Лізі необхідно готуватися безпосередньо до однієї гри, і я впевнений, що «Інтер» виглядатиме зовсім не так, як на «Сан-Сіро» два тижні тому. Втім, і ми готові до цього матчу.

- Упродовж вашої італійської кар’єри ви багато забивали у ворота «Інтера». На даний момент команду тренує Жозе Моуріньо, ваш колишній тренер у «Челсі». Ці два чинники додадуть вам мотивації в завтрашньому поєдинку?

- Немає нічого особистого, особливо проти Жозе. На кожній прес-конференції мені ставлять це питання, і я не хочу зачіпати цю тему. Що стосується «Інтера», то для мене матчі проти цієї команди завжди будуть схожі на дербі. Я радий, що ми граємо проти цієї команди в Лізі чемпіонів, адже це справді додає мені більше емоцій.

- Як ви самі оцінюєте свій фізичний стан?

- Почуваю себе чудово. Я справді отримую величезне задоволення, граючи за «Динамо». Хочу сподіватися, що завтра буде хороший матч, який принесе нам перемогу.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер