У школі Валерія ЛОБАНОВСЬКОГО встановлено його бюст

У школі Валерія ЛОБАНОВСЬКОГО встановлено його бюст

Його було відкрито кілька років тому з ініціативи рідних Валерія Васильовича, його однокласників та директора школи. А тепер у навчальному закладі буде ще й бюст метра футболу, зроблений під бронзу на мармуровому постаменті в людський зріст. Бюст створено за сприяння благодійного фонду адмірала Лазарева відомими скульпторами Левом та Юлієм Синькевичами. Його учні зустрічатимуть у коридорі щоранку, приходячи до школи.

Урочисте відкриття відбулося в четвер, 3-го вересня, на подвір’ї школи. Серед присутніх відомі динамівські ветерани: Володимир Мунтян, Андрій Біба, Володимир Безсонов, Володимир Трошкін, Віталій Хмельницький та інші. Спочатку ведуча урочистого заходу згадала теплими словами про Валерія Лобановського, розповіла про те, якою неординарною особистістю він був, як багато зробив для радянського, українського футболу та київського «Динамо» зокрема. Дійсно, про такі величні та непересічні постаті ми будемо пам’ятати завжди.

До присутніх із привітальним словом звернулися: перший віце-президент ФФУ Вадим Костюченко, який вручив учням школи зв’язку футбольних м’ячів, а також нагородив почесними грамотами та подарунками від Федерації футболу Жоржа Тимошенка, Бориса Шевченка та інших за активну роботу у складі ініціативної групи з вшанування пам’яті Валерія Лобановського, Голова фан-клубу «Динамо» Сергій Михайленко, голова ради акціонерів АТ «Оболонь» Сергій Блощаневич. Також серед почесних гостей – представники благодійного фонду адмірала Лазарева – президент Юрій Здорик, який разом із директором школи перерізав стрічку під час відкриття новенького постаменту, та голова правління Генрих Рейдер.

На заході були присутні замголови Голосіївської районної адміністрації, начальник управління освіти Голосіївського району міста Києва, директор школи 2005-2011 років, ініціатор та натхненниця музею Валерія Лобановського Світлана Колесникова, адміністрація та педагогічний колектив школи, ветерани футболу, однокласники та співучні Лобановського.

Актом, підписаним усіма членами комісії, Юрій Здорик урочисто передав бюст Валерія Лобановського на відповідальне зберігання в якості експонату музею, який знаходиться у приміщенні школи №319, а Андрій Романчук не менш урочисто та відповідально його прийняв, завіривши відповідний акт своїм підписом.

Андрій Романчук (директор школи № 319):

- Сьогодні ми відкрили бюст Валерія Лобановського, але подія не була пафосною. Ми пов’язуємо її з виховним процесом. Для школярів наш Лобановський – не лише великий футболіст та тренер, а ще й близький приклад для наслідування. Валерій Васильович добре навчався, на момент закінчення школи у нього була лише одна «четвірка» з російської мови, всі інші предмети знав на відмінно. Тому для наших учнів він – взірець, на який варто рівнятися не лише у футбольному, а й у повсякденному житті.

Зараз з’явилися кошти та благодійні фонди, які змогли допомогти втілити в життя задум створити бюст. Самостійно ми би не впоралися, тому хочу подякувати за допомогу благодійному фонду адмірала Лазарева. Також відкриттю посприяло акціонерне товариство «Оболонь», а також долучилася адміністрація школи.

Створення бюсту – не дуже важка робота, тому що нею займалися відомі скульптори, син та батько, чиїх робіт багато по Києву. Загалом робота тривала близько двох місяців.

Бюст знаходитиметься у чотирьохповерховій будівлі школи, а саме на першому поверсі. Кожного ранку учні, приходячи до школи, будуть зустрічатися з Лобановським.

Зараз у Київраді проходить обговорення зміни назви проспекту Червонозоряного на Лобановського, залишилися формальності. Думаю, найближчим часом це буде затверджено. Зупинку вже перейменували, школа носить ім’я Лобановського, музей є, звичайно, що тут має бути й проспект Лобановського.

Лев Синькевич (заслужений художник та скульптор України):

- Я сам – дуже великий шанувальник Лобановського, як тренера та футболіста. Хоча й не був із ним знайомий особисто. До нас із батьком – народним художником та скульптором, з яким ми разом робили бюст, звернувся благодійний фонд адмірала Лазарева, членами якого ми є, й уже не вперше займаємося бюстами видатних людей. Раніше це було пов’язано з військовими, також ставили пам’ятник на Говерлі, а тепер ми спробували щось нове – вшанували пам’ять видатної людини, про яку молодь має знати. Тож, ми зробили цей бюст. Який знаходиться всередині школи.

Тривала важка праця у творчій майстерні, адже є технічні сторони: потрібно спочатку ліпити, потім відливати матеріали. На бюсті Лобановський умовно молодий, такий, яким залишиться для більшості його шанувальників. Скульптура зроблена під бронзу, вибір матеріалу проходив, враховуючи, що він знаходитиметься у приміщенні. Бюст доволі легкий, а розмір – трохи більший, ніж розмір людини, приблизно півтори натури.

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер