Україна з чотирма динамівцями у складі перемагає Францію!

Україна з чотирма динамівцями у складі перемагає Францію!

Випускник динамівської академії Роман Зозуля відкрив рахунок після години гри, а наприкінці матчу заробив пенальті, який реалізував динамівець Андрій Ярмоленко.

Що не кажіть, а наставник українців Михайло Фоменко вміє дивувати. Ось і у грі з «трикольоровими», всупереч очікуванням та прогнозам, він не став дотримуватися захисної тактики, а з перших хвилин запропонував Дідьє Дешаму позмагатися в пресингу. Стартові хвилини господарі, яких підганяли трибуни, дуже активно накривали кожного із суперників, але перший удар по воротах завдали не вони.

Олів'є Жиру на п'ятій хвилині після флангового навісу з правого флангу у виконанні Лоїка Ремі виграв позиційну боротьбу в Євгена Хачеріді та пробив головою прямо в руки Андрію П'ятову – особливо небезпечним цей удар не був.

Куди гостріше відповіли синьо-жовті. Діючи здебільшого через правий фланг, де відзначався активністю Ярмоленко, партнери вже незабаром вивели хавбека київського «Динамо» на ударну позицію. Він пробив в улюбленій манері, щоправда, дещо перекрутивши м'яча, але змусив похвилюватися Уго Льоріса.

У стартовій третині тайму команди, які обрали на гру ідентичні тактичні схеми 4-3-3, так і обмінювалися випадами. Ближче до середини 45-хвилинки гості стали більш наполегливими в атаці, вже вони більше володіли м'ячем та намагалися розіграти його до вірного. Цей тиск, втім, не призвів до очевидних загроз володінням П'ятова, зате біля воріт Льоріса теж було спокійно.

А ось кінцівку тайму знову краще провели українці. Поступово розбігався, відволікаючи на себе відразу по кілька опікунів, Євген Коноплянка, якого почали відразу забезпечувати м'ячами. Він був ближчим за інших до голу. Причому двічі! Спочатку після навісу з правого флангу він пробивав зльоту метрів із 14-ти з лівого кута штрафного майданчика, і якби не Матьє Дебюші, хто знає, на що все перетворилося б для Франції.

Хвилин за п'ять до свистка на перерву пас Коноплянці «на гол» зробив Едмар, від лицьової лінії простріливши на Євгена, – й у цьому епізоді після прицільного пострілу в нижній кут гостей уже врятував Лоран Кошельни, який встигнув вибити м'яча на кутовий. Зате не зміг врятувати захисник лондонського «Арсенала» свою команду на 61-й хвилині, коли Роман Зозуля виграв у нього боротьбу та відкрив рахунок.

До цього французи не на жарт притиснули збірну України, практично позбавивши її м'яча. І хоча ударів по воротах П'ятова й раніше не спостерігалося, оборона господарів, де впевнено діяв у парі з Кучером Хачеріді, працювала на повну.

Їхня атака, звичайно, теж показувала зуби, як у моменті з фірмовим соло та завершальним ударом Коноплянки – тут уже Льорісу довелося демонструвати майстерність. Але на 61-й хвилині не врятував й Уго, хоча до сітки м'яч закотився після того, як рука воротаря доторкнулася до сфери.

Гол, до слова, став наслідком командного «включення» України з перехопленням Тараса Степаненка та результативною передачею Едмара. Але й головний герой епізоду Зозуля довів, що він – таки таранний форвард із почуттям голу. Роман потім ще неодноразово вигравав силову боротьбу у двох центральних захисників «трикольорових», а одного разу ледь не втік на побачення із Льорісом.

В інший час, що залишився до фінального свистка, Франція багато й небезпечно атакувала, турбуючи П'ятова прицільними ударами з-за меж штрафного майданчика. Підібратися ближче до його володінь захисники не дозволяли. На 82-й хвилині гіперактивного Зозулю збив у штрафному майданчику Кошельни, й арбітр вказав на 11-метрову позначку. Ярмоленко пробив потужно, Льоріс дотягнувся до м'яча, але зупинити його не зміг – 2:0!

Після цього українці не скинули обертів, і до того ж почали раз за разом проводити гострі контратаки, чому неабиякою мірою посприяв вихід на 76-й хвилині замість Едмара динамівця Романа Безуса.

Міг відзначитися й Олег Гусєв, який вийшов на заміну на 90-й хвилині.

У результаті – красивий та впевнений тріумф команди Михайла Фоменка – 2:0!

Суха перемога робить Україну фаворитом у парі з Францією. Матч-відповідь відбудеться у вівторок на «Сен-Дені», але там уже не зможуть зіграти захисники Кошельни та Олександр Кучер – наприкінці київської зустрічі обидва заробили по червоній картці.

www.fcdynamo.kiev.ua за матеріалами www.uefa.com

* фото А.Лукацького, В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер