Анатолій КОЛОША: «У 1984 році на стадіоні «Динамо» було лише дві примітивні косарки»

Анатолій КОЛОША: «У 1984 році на стадіоні «Динамо» було лише дві примітивні косарки»

А ось праця лікарів, масажистів, адміністраторів і людей десятка інших професій, без яких ефективна діяльність футбольного клубу була б неможлива, часто залишається за кадром. Анатолій Колоша - заступник директора стадіону "Динамо" ім. Валерія Лобановськго, провідний пеціаліст, агроном, завдяки якому газон завжди готовий до гри, а на восьми полях найвищої якості на клубній базі у Кончі-Заспі тренуются усі динамівці: від найменших вихованців ДЮФШ до професійних футболістів. Анатолій Яковлевич працює в "Динамо" вже 34 роки, завдяки його досвіду знанням та частинки душі, які він вкладає у роботу, поле стадіону "Динамо" ім. Валерія Лобановського - одне з найкращих в Україні. 24 травня тут пройде один із найбільш топових матчів за всю історію стадіону - фінал жіночої Ліги чемпіонів УЄФА.

- Думаю, це буде найдраматичніший момент, - розповідає Анатолій Яковлевич. - 19-го травня на цьому полі відбудеться принциповий матч між "Динамо" та "Шахтарем", поле, як завжди, отримає сильний стрес, і лише через три дні воно відновиться. Думаю, до 24-го травня ми усе підготуємо, як слід, зараз ведуться завершальні роботи. Фанати одеського "Чорноморця", які кидали файери, попалили газон у деяких місцях, тож ми вирізаємо там дерн та закладаємо новий.

- Які технічні засоби ви вокористовували у своїй роботі на початку, коли тільки-но прийшли працювати?

- Коли я прийшов працювати в "Динамо" у 1984-му році, тут було дві примітивні косарки і моторолер "Мураха", на якому возили пісок та землю і розкидали вручну. Тоді усе робилось вручну. Не звертали уваги і на склад трави - як правило, у суміш входило 7-8 різних трав, тож на полі були плями кількох сортів, але на це не зважали. Крім того, у той час поля були грунтові, і грунт мав бути родючим, при цьому з'являлися черви, і під час дощу поле ставало вязким, і для того, щоб його відновити, потрібно було зробити велику роботу.

- Скільки полів тоді було у розпорядженні клубу?

- На базі у Кончі-Заспі - два поля, одне з яких "убите", а друге більш-менш берегли, одне поле на дитячій базі на Нивках і одне на стадіоні "Динамо", тобто, усього чотири газони.

- Коли почали відбуватися зміни?

- Багато змінилося з тих пір, як було створено Акціонерне товариство "Динамо." Прийшла нова команда на чолі з Григорієм Суркісом. Пам'ятаю, Григорій Михайлович нас зібрав та запитує: "Як зробити так, щоб у нас було гарне поле?" Я відповів, що потрібно купити техніку і міняти структуру усіх наших газонів.

Зараз ми маємо шість зелених полів на базі плюс два штучних, реконструйоване зелене поле на Нивках та штучний газон останнього покоління.

- Як оцінює вашу роботу керівництво?

- Усе залежить від того, як зіграє команда. Якщо вдало, значить поле гарне, якщо невдало - то й поле погане (посміхається).

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер