ТОП-7 перемог «Динамо» з великим рахунком у Лізі чемпіонів

ТОП-7 перемог «Динамо» з великим рахунком у Лізі чемпіонів

Вівторковий розгром турецького «Бешикташа» дав привід згадати, кого ще київські динамівці перемагали в Лізі чемпіонів із перевагою у три м'ячі й більше.

ДИНАМО – БАРСЕЛОНА – 3:0

Голи: Ребров (6), Максимов (32), Калитвинцев (65).

Динамо: Шовковський, Лужний (Волосянко, 61), Калитвинцев, Головко, Ващук, Дмитрулін, Косовський, Гусін, Максимов (Михайленко, 83), Шевченко, Ребров. Тренер - Лобановський.

22 жовтня 1997 року. Київ. НСК «Олімпійський». 100 000 глядачів.

Після того, як у стартовому турі групового етапу динамівці здолали на виїзді ПСВ, а потім зіграли внічию з «Ньюкаслом», уболівальники чекали на успішну гру й проти грізної «Барселони». З поверненням до Києва Валерія Лобановського команда помітно додала в усіх компонентах, у її грі почали проглядатися чіткий почерк та впевненість. Але навряд чи хтось перед матчем із каталонцями ризикнув би припустити, що наші футболісти буквально зметуть із поля настільки грізного суперника. Це, безумовно, була сенсація, яку визначив стартовий натиск господарів та дивовижний гол Реброва з гострого кута.

***

БАРСЕЛОНА – ДИНАМО – 0:4

Голи: Шевченко (9, 32, 44, з пенальті), Ребров (79).

Динамо: Шовковський, Лужний (Волосянко, 59), Головко, Ващук, Дмитрулін, Калитвинцев (Максимов, 46), Косовський, Гусін (Михайленко, 60), Хацкевич, Ребров, Шевченко. Тренер - Лобановський.

5 листопада 1997 року. Барселона. «Ноу Камп». 86 000 глядачів.

Звичайно, за два тижні «Барса» збиралася взяти реванш. Але поєдинок на «Ноу Камп» обернувся для Байї, Феррери, Рівалдо, Луїша Фігу та інших тамтешніх зірок ще більшим шоком. Динамівці знову забили швидкий гол - цього разу рахунок відкрив Шевченко, в підсумку перетворивши перший тайм на свій бенефіс. Після його хет-трику сумнівів у результаті зустрічі вже не було. Вилучення Бархуана на початку другого тайму та серйозна помилка господарів у моменті з голом Реброва лише окреслили безпорадність підопічних Луї ван Галя того вечора. Двері для динамівців до першого їхнього плей-офу були практично відкриті.

***

ДИНАМО – БАРРІ ТАУН – 8:0

Голи: Ребров (9, 16, 37, 81), Шевченко (32, 58), Герасименко (48), Белькевич (65).

Динамо: Шовковський, Головко, Ващук, Дмитрулін, Каладзе, Калитвинцев (Герасименко, 46), Косовський (Венглинський, 67), Гусін (Белькевич, 56), Хацкевич, Шевченко, Ребров.

А це – матч кваліфікації наступного розіграшу ЛЧ. Загалом, на першій попередній стадії головного євротурніру у «Динамо» набігло багато перемог із великим рахунком. Усе ж таки суперники тут, як правило, їм випадали простіші, навіть ніж у чемпіонаті України. Але липневий матч 1998 року з «Баррі Тауном» стоїть окремо - того вечора  «Динамо» встановило абсолютний рекорд результативності на євроарені.

***

ДИНАМО – АНДЕРЛЕХТ – 4:0

Голи: Гусін (52), Шацьких (82), Деметрадзе (89, 90).

Динамо: Шовковський, Федоров (Боднар, 46), Несмачний, Головко, Ващук, Дмитрулін, Каладзе (Кузьмичов, 66), Гусін, Белькевич, Шацьких, Деметрадзе. Тренер - Лобановський.

26 вересня 2000 року. Київ. НСК «Олімпійський». 35 000 глядачів.

Та Ліга чемпіонів завершилася для киян невдало - вони посіли останнє місце у групі. Але перше коло вийшло непоганим: поразка в один м'яч від ПСВ у Голландії, домашня нічия з «Манчестер Юнайтед» та, власне, - розгром «Андерлехта», який на той час був вельми грізною командою (Стааленс, Гоор, Баседжіо, Коллер - імена у футболі авторитетні).

До речі, у тієї гри вийшов доволі цікавий сценарій. Господарі володіли ініціативою, але Шацьких, який ще носив 10-й номер, загубив кілька блискучих моментів. І якби Коллер узяв трохи нижче, виконуючи удар здалеку, підопічні Лобановського цілком могли виявитися в ролі наздоганяючих.

Розпечатати ворота де Вільде вдалося лише після перерви, коли Гусін буквально заштовхав м'яча у ворота. А остаточно питання були зняті лише на останніх хвилинах зустрічі, коли гості пропустили від Шацьких, і гра у них повністю розсипалася.

***

СПАРТАК – ДИНАМО - 1:4

Голи: Баженов (4) - Бангура (28,46), Мілевський (45, 85).

Динамо: Шовковський, Бетао, Діакате, Несмачний, Михалик, Каддурі, Вукоєвич, Алієв (Гіоане, 76), Нінкович, Бангура (Кравець, 88), Мілевський (Морозюк, 90). Тренер - Сьомін.

13 серпня 2008 року. Москва. «Лужники». 55 000 глядачів.

Немає сенсу нагадувати, наскільки принциповий суперник дістався динамівцям на шляху до групи Ліги чемпіонів-2008/2009. Перемогти спартачів було для них справою принципу, а дебют матчу, між тим, додав тривоги. Господарі швидко повели в рахунку, та й загалом переважали. Достатньо зауважити, що кияни свій перший удар по воротах завдали лише на 17-й хвилині. Але зате потім!..

Зарухався Бангура, пішла гра у Нінковича, з'явився запал у Мілевського, який зіграв, мабуть, свій найкращий матч у кар'єрі... Загалом, «Спартак» був просто знищений, а його тренер Станіслав Черчесов наступного дня після гри залишився без роботи.

***

ДИНАМО – СПАРТАК – 4:1

Голи: Алієв (4), Бангура (24), Мілевський (49, 78) - Дзюба (47).

Динамо: Богуш, Бетао, Вукоєвич, Діакате, Каддурі, Алієв (Морозюк, 81), Михалик, Нінкович (Гіоане, 72), Юссуф, Мілевський, Бангура (Кравець, 77). Тренер - Сьомін.

27 серпня 2008 року. Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 14 000 глядачів.

Повторення – мати навчання. Зрозуміло було, що «Спартаку» не відігратися після домашніх 1:4. І, напевно, «Динамо» могло діяти спокійніше, як то кажуть, за рахунком. Але чого ж стримуватися, коли гра йде?

Загалом, матч-відповідь став ще одним кошмаром для «Спартака» та його вболівальників. А у киян знову в головних героях виявився Мілевський, який оформив дубль.

До речі, той євросезон став для «Динамо» найкращим із часів Валерія Лобановського. Хоча з групи в Лізі чемпіонів «Динамо» не вийшло (у доволі щільній боротьбі пропустило вперед «Порту» та «Арсенал»), проте в Кубку УЄФА дійшло до півфіналу...

***

ДИНАМО – БЕШИКТАШ – 6:0

Голи: Бесєдін (9), Ярмоленко (30, з пенальті), Буяльський (32), Гонсалес (45+3), Сидорчук (60), Мораес (77).

Динамо: Рудько, Віда, Бурда, Антунеш, Хачеріді, Ярмоленко, Сидорчук (Корзун, 66), Рибалка, Буяльський, Гонсалес (Циганков, 69), Бесєдін (Мораес, 76).

6 грудня 2016 року. Київ. НСК «Олімпійський». 13500 глядачів.

Стамбульці прибули до Києва неймовірно мотивованими – перемога відкривала їм двері до плей-оф. Але у динамівців на цю гру були свої плани. Підсумком їхніх старань став рекорд – із таким великим рахунком у груповій стадії Ліги чемпіонів вони ще не вигравали. І хоча матч із «Бешикташем» із турнірної точки зору нічого киянам не дав, можна вважати, що ці 6:0 стануть свого роду новимвідправним пунктом для київського клубу. Мають стати.

Футбольний клуб

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер