FIFA TV про Джермейна ЛЕНСА та збірну Нідерландів (+ ВІДЕО)

FIFA TV про Джермейна ЛЕНСА та збірну Нідерландів (+ ВІДЕО)

У південноафриканському Йоганнесбурзі голландці ще раз підтвердили думку про себе, як про вмілу футбольну націю, яка незмінно поступається у вирішальному матчі.

Ар'єн Роббен: «Звичайно, це було боляче. Ми втратили можливість, якої, можливо, більше й не буде. Ми були близькими до успіху та провели чудовий турнір. Можливо, ми не грали в кожному матчі на найвищому рівні, але, безумовно, ми були єдиною командою».

Голландія відома у світі з багатьох причин. Серед них просунуте мислення. Це прямо стосується й національної футбольної команди. Незважаючи на порівняно малу кількість жителів, ця країна в Європі має велику кількість досягнень на футбольних полях та справедливо шанується в усьому світі.

Луї ван Гаал: «Інфраструктура в Нідерландах дозволяє найкращим футболістам грати один проти одного, змагаючись у вигляді піраміди, в якій велика кількість змагань.

Футбол є найпопулярнішим видом спорту в Голландії. Ми маємо більше мільйона людей, які займаються футболом, і це неймовірно!»

Рууд Гулліт: «Важливу роль в успіхах країни відіграє те, як ми працюємо з дітьми. Ми розвиваємо їхні здібності без будь-якого тиску. Ми не вимагаємо від них перемог за будь-яку ціну, а намагаємося навчити футбольній майстерності за доволі тривалий період.

Для початку ми навчаємо їх поводитися із м'ячем, не ставлячи будь-яких завдань. Ми, також враховуючи схему 4-3-3, постійно думаємо про якість пасу та комбінацій. Завдяки цьому ми й виховуємо таку велику кількість хороших гравців».

Ар'єн Роббен: «Я думаю, у нас завжди був й є свій власний стиль. Ми команда, яка хоче показувати класний футбол. Ми хочемо володіти м'ячем та диктувати супернику свої умови.

Саме на цьому наш головний тренер намагається будувати гру збірної».

Нідерланди беруть свій відлік, як держава, з 12-го століття.

Із 1170 року географічна карта країни змінювалася через повені. Більше 20% території країни перебуває нижче від рівня моря й невипадково країна називається низькою землею. Чи знаєте ви, що голландці є за середніми показниками найвищими у світі людьми.

У 15-му столітті країна почала процвітати в епоху іспанського монарха Філіпа 1-го, або Філіпа-красеня, як його називали в народі.

17-е століття стало золотим для країни завдяки художньому мистецтву. Нідерланди розташовані на плоскогір'ї. У країні в три рази більше велосипедів, ніж автомобілів.

Відомими футбольними клубами є «Аякс» (Амстердам), «Фейєноорд» та ПСВ (Ейндховен).

Перший матч у своїй історії збірна Голландії провела проти Бельгії в 1905-му році й із тих часів команда грає у своїй знаменитій формі, що дала їй неформальне прізвисько – «помаранчеві».

Ар'єн Роббен: «Я вважаю особливою честю бути покликаним під прапори національної збірної. Це також особливі матчі для вболівальників.

Це поєдинки однієї країни проти іншої, що особливо хвилює фанатів. Це призводить до «помаранчевого» «божевілля» по всій країні».

Рафаель ван дер Ваарт: «Уперед, Голландія, уперед! Не дозволяй леву бути боягузливим. Уперед, Голландія, уперед!»

Уболівальники збірної Нідерландів, можливо, є найбільш колоритними у футбольному світі. Безсумнівно, вони це продемонструють і в Бразилії.

Тако ван ден Вельде (журналіст видання Voetbal International): «На ігри збірної приходить завжди велика кількість голландських уболівальників. Не має значення, проти кого грає національна команда – Китаю або Індонезіії. Вболівальники завжди заповнять трибуни. Вони запалюють та проявляють свою пристрасть, будучи своєрідною «Помаранчевою армією». Я думаю, багато хто з них вирушать до Бразилії».

Підтримуючи команду, вболівальники допомогли своїм футболістам набрати 28 очок у відбірковій кампанії, що стало найкращим показником серед усіх учасників відбіркового турніру в Європі.

Після чотирьох перемог поспіль була й п'ята над Естонією, що дозволила збірній Нідерландів отримати повний контроль.

Рафаель ван дер Ваарт: «Проблем із виходом із групи у збірної не було. Команда грала добре. Після європейського чемпіонату в Україні та Польщі було легко грати кваліфікаційні ігри.

Так, справді, це було просто казково».

Луї ван Гаал: «Ми фокусувалися на кожному поєдинку. Коли ми зустрічалися з Румунією, то пресингували аж до 90-ї хвилини. Коли я це побачив, то зрозумів, що ми досягли значного прогресу».

Перемога в групі стала офіційною після розгрому в Амстердамі Угорщини – 8:1.

Голландцям належить сумний рекорд з участі в трьох фіналах світових чемпіонатів, і в усіх вони поступилися. Вони фінішували другими в 1974-му, 1978-му та 2010-му. Вони забили 1000-й гол в історії світових футбольних форумів завдяки реалізованому пенальті Робом Ренсенбринком у 1978-му.

Найгірший виступ прийшовся на фінальну стадію чемпіонату світу 1990-го року, коли вони не спромоглися виграти жодної гри та вибули зі змагань після поразки від одвічного суперника збірної Німеччини.

Навпаки, одним із найкращих досягнень стала перемога на ЧС-1974 над Бразилією, яка вивела команду до фіналу.

Велика команда 70-х увійшла до світового футбольного літопису, як «заводний помаранчевий апельсин».

У 30-х роках минулого століття голландці двічі брали участь у чемпіонатах, вибуваючи відразу після першого етапу.

Після 36-річної відсутності Нідерланди вчинили фурор на світовому чемпіонаті 1974-го року. Команда продемонструвала стиль гри, який надалі було названо тотальним футболом. Це була революційна новація, в якій гравець, незалежно від свого амплуа, мав пересуватися полем до звільнених зон. Подібна схема вперше була впроваджена в амстердамському «Аяксі» в 60-х.

Тако ван ден Вельде: «Ринус Міхелс був батьком-засновником «Аякса». Того, який ми знаємо зараз. Команда з успіхом грала в Кубку чемпіонів наприкінці 60-х, на початку 70-х, і Міхелс став тренером збірної в 1974-му. Саме він зробив Нідерланди силою у світовому футболі. Тоді все й почалося, й ми досі серед найкращих».

Якщо Міхелс вважався одним із найкращих тактиків у світовому футболі, то нинішній тренер збірної Луї Ван аГал має репутацію одного з найкращих тренерів свого покоління. Він удруге став головним тренером збірної, отримавши призначення після Євро-2012.

Луї ван Гаал: «Найголовнішу річ, яку я разом із гравцями привніс до голландського футболу, – бачення. Футболіст має володіти цією якістю. Чи навчилися гравці цього? Побачимо на чемпіонаті».

Рууд Гулліт: «Луї є великим тренером. Він завжди у журналістів на вустах».

Замінивши Берта Ван Маарвейка, Ван Гаал відмовився від низки ветеранів та залучив молодь. Основну ставку він зробив на середню лінію, в якій роль опорників відведено Кевину Строотману та Найджелу де Йонгу. Ар'єн Робен та Робін ван Персі заправляють в атаці, а Джермейн Ленс проявляє себе на лівому фланзі.

Ван Гаал також відмовився від схеми 4-2-3-1 Маарвейка.

Луї ван Гаал: «Найкращою для досягнення того, чого ми хочемо, є розстановка 4-4-3. Ми будемо її дотримуватися. Чому? Тому що це дає нам можливість пресингувати та будувати атаки через фланги. Я тренер, який полюбляє атаку, й я хотів би, щоб ігрове поле було максимального розміру. Нам краще вдається виступати за схемою 4-4-3, ніж 4-4-2 або іншої системи».

Робін ван Персі є капітаном команди. Він забив 11 голів у дев'яти відбіркових матчах.

Луї ван Гаал: «Ван Персі є ідеальним форвардом у моїй системі. У ній він може володіти м'ячем, опускатися вниз та висуватися вперед, забиваючи голи».

10 різних футболістів забивали за Голландію у відборі, що дає підстави вважати, що із забитими м'ячами у команди проблем не передбачається. Критики, в свою чергу, вказують на слабкі місця в обороні.

Рууд Гулліт: «Оборона це основа всієї побудови. Голландці традиційно полюбляють більше атакувати, але потрібно добре налагодити й захист».

Рафаель ван дер Ваарт: «Кожен говорить про те, що оборона ненадійна, але насправді ми пропустили лише кілька голів. Якщо команда добре збалансована та грає добре, то вам не так уже й потрібні захисники світового класу».

У Бразилії в групі у голландців з'явиться шанс реваншуватися в матчі проти Іспанії. Також суперниками команди стануть Чилі та Австралія. Таким чином, група Б для них не виглядає дуже складною. Якщо вони подолають перший етап турніру, їхня атака буде загрозою для будь-кого, з ким вони будуть зустрічатися.

Ар'єн Роббен: «Кожна команда може досягти успіху в Бразилії. Але ми все ж таки маємо бути реалістами. Є країни, які сильніші за нас, і ми маємо посилено працювати, щоб бути на рівні. Для нас чемпіонат світу 2014 є серйозним викликом».

Остання гра ЧС-2010 буде першою 13 червня у групі Б, коли голландці зіграють із чинними чемпіонами світу іспанцями. Після цього вони проведуть матч з Чилі та завершать групову фазу грою проти Австралії.

Рафаель Ван дер Ваарт: «Я думаю, буде складно, але у футболі все можливе. Ми їдемо до Бразилії за перемогою, а не для того, щоб знову стати другими. У нас хороші передчуття та впевненість у своїх силах».

Дивіться ВІДЕО FIFA TV про збірну Нідерландів World Cup team profile: The Netherlands

www.youtube.com/watch?v=BJt7Bm_xiRg

* Рафаель ван дер Ваарт пропустить ЧС-2014 через травму

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер