Тайє ТАЙВО: «Навесні необхідно гідно виступити в Лізі Європи та чемпіонаті України»

Тайє ТАЙВО: «Навесні необхідно гідно виступити в Лізі Європи та чемпіонаті України»

Маючи досвід виступів у чемпіонатах Франції, Англії та Італії, гравець вважає переїзд в Україну новим етапом своєї кар'єри, про що і розповідає в цьому передноворічному інтерв'ю:

- Від перебування в Києві та виступів у «Динамо» отримую величезне задоволення. Це хороший клуб, де створені всі умови для футболістів. У команді є декілька моїх співвітчизників, і це допомагає мені почувати себе в Україні комфортно.

- Свого часу, провівши лише рік у вищій лізі чемпіонату Нігерії, ви переїхали до Франції. Як це сталося?

- Представники «Марселя» вийшли на мене після того, як я вдало виступив у складі молодіжної збірної Нігерії на чемпіонаті світу. Це був хороший шанс. Я зрозумів, що переїзд до Європи може позитивно вплинути як на мою кар'єру, так і на життя в цілому.

- Зараз ким себе більше почуваєте - африканцем чи європейцем?

- Якщо чесно, мені складно відповісти на це питання, оскільки більше часу я проводжу саме в Європі. До Нігерії можу поїхати у відпустку. Але комфортніше почуваюся в Європі і після завершення кар'єри залишуся жити в Марселі, який встиг стати для мене рідним.

- До переходу в «Динамо» ви провели півроку на правах оренди в Англії. Чому, маючи непогану статистику виступів за «Куїнз Парк Рейнджерс» (15 матчів, 1 м'яч), ви не залишилися в цій команді?

- Насправді, я дуже хотів продовжити свої виступи за «Куїнз Парк», але не все залежало тільки від мене. Клуби не домовилися між собою, тому довелося повернутися в «Мілан».

- Чи легко було одразу влитися в стартовий склад «Динамо», адже ваш перехід відбувся вже під час сезону?

- Восени «Динамо» мало дуже щільний ігровий графік, виступаючи як в чемпіонаті, так і в Лізі чемпіонів. Але я звик до подібного, оскільки за часів виступів у Франції «Марсель», за який я грав, також виступав у трьох - чотирьох турнірах одночасно. Єдине, що для мене було проблемою в перших матчах за «Динамо» - знайти спільну мову з партнерами не на тренуваннях, а в офіційних іграх, через що ефективність моїх дій на футбольному полі не завжди була на високому рівні.

- У ході чемпіонату в «Динамо» змінився наставник. Відчуваєте довіру нового тренерського штабу команди?

- Особисто я не відчув жодних проблем. Рішення про зміну тренера приймав президент, і ми повинні його поважати. Особисто для мене важливіше було адаптуватися в команді, намагатися якомога краще виконувати завдання, які ставляться переді мною на кожен окремий матч. На жаль, ми програли кілька поєдинків, через що були дуже засмучені, але завдяки перемогам в останніх матчах моральний дух команди піднявся. Олег Блохін вимагає від нас повної самовіддачі на полі, серйозної роботи на тренуваннях, за рахунок цього до команди повинні знову прийти перемоги.

- Чи є різниця між наставництвом Юрія Сьоміна та Олега Блохіна?

- Кожен тренер по-своєму хороший фахівець, у кожного в арсеналі є своя тактика. Можу сказати, що мені комфортно працювати з Олегом Блохіним. Особливо подобається, що він може жартувати з футболістами і своїм гумором розряджає атмосферу в роздягальні.

- Тренер часто розмовляє з футболістами?

- Повноцінному спілкуванню заважає мовний бар'єр. Але зараз для динамівських іноземців введені обов'язкові заняття з мови, щоб ми краще розуміли - причому це стосується не тільки тренерських настанов і підказок, але і повсякденному житті.

- Ви виступали у трьох найсильніших лігах Європи - Франції, Італії иа Англії. Яка з них сильніша?

- Англійська Прем'єр-ліга поза конкуренцією! Кожен матч у цьому турнірі непередбачуваний, будь-яка команда, незалежно від місця в турнірній таблиці, може переграти лідера.

- Чи дуже поступається їй українська Прем'єр-ліга?

- Звичайно, різниця відчутна, але, в той же час, я б не сказав, що український чемпіонат слабкий. В Україні багато молодих команд, які намагаються відібрати очки у «Динамо». Турнірна ситуація не дає часу розслаблятися, оскільки в спину дихають конкуренти. Але, як і мої попередні клуби, «Динамо» ставить перед собою великі цілі, для досягнення яких потрібно багато працювати.

- У турнірній таблиці чемпіонату «Динамо» позаду лідера - донецького «Шахтаря». Ви вже двічі грали проти цієї команди. На ваш погляд, в чому її особливість?

- Перш за все, в стабільності. У «Шахтаря», на відміну від «Динамо», добре зіграна команда, основний склад залишається практично незмінним протягом останніх трьох - чотирьох років. До нових партнерів завжди важко звикати. Не маючи цієї проблеми, «Шахтар» поки переважає інші команди.

- За «Динамо» ви забили один м'яч у ворота «Шахтаря» в матчі на Кубок України. Чому не б'єте по воротах частіше?

- Коли я бачу, що у мене хороша ударна позиція, я намагаюся використати свій шанс і завдати удару. Але повинен думати, перш за все, про успіх команди, тому на полі намагаюся тверезо оцінити ситуацію і, якщо партнер у більш вигідній позиції, обов'язково віддам йому м'яч.

- Які враження залишилися від виступу команди в Лізі чемпіонів? Чи могли динамівці розраховувати на більше?

- Результатом в Лізі чемпіонів ніяк не можна бути задоволеним. Прикро, що в останньому матчі у Загребі ми втратили перемогу, нехай навіть вона нічого принципово для нас не змінювала. Під час відпустки буде час подумати, щоб навесні не робити колишніх помилок і виступити якнайкраще і в чемпіонаті України, і в Лізі Європи.

- За час виступів у «Марселі» вам неодноразово доводилося грати проти «Парі Сен-Жермен» в чемпіонаті Франції. У цьому році ви протистояли парижанам вже у складі «Динамо». Чи стала ця команда сильнішою?

- Мені було дуже приємно повернутися до Франції, от тільки підсумкова поразка засмутила. Що стосується ПСЖ, то я б не сказав, що вони стали сильнішими. Враховуючи великі фінансові вливання, команда змогла зібрати дуже хороших гравців, але поки у них немає цілісності гри, звідси і нестабільні результати.

- Але, в той же час, «Динамо» двічі програло ПСЖ...

- У Парижі на поразку ми заслужили, а от у Києві повинні були вигравати, оскільки мали набагато більше шансів забити, ніж суперник. Єдиний компонент, в якому нас перевершив ПСЖ - це реалізація моментів.

- На ваш погляд, чи здатні «Порту» і ПСЖ, які вийшли з нашої групи, у підсумку виграти турнір?

- Думаю, що вони до цього поки не готові. Про «Парі Сен-Жермен» я вже говорив. У «Порту», ​​на мій погляд, командна гра поставлена ​​краще, але все одно вони ще не готові конкурувати на рівних з тими ж «Барселоною» або «Манчестер Юнайтед».

- Завдання на Лігу Європи перед командою стоять максимальні?

- Кожна гра в цьому турнірі буде дуже важливою для нас. Оскільки матчі проходитимуть навиліт, слід бути особливо уважними в обороні і максимально агресивно зіграти в атаці, перш за все в домашніх матчах. Розраховуємо на вболівальників, які повинні забезпечити нам хорошу підтримку.

- Ваша орендна угода з «Динамо» триватиме до червня 2013 року. Чи маєте намір залишитися в Києві на більш тривалий період?

- Після завершення угоди я повинен повернутися в «Мілан», а потім буде видно. Зараз я гравець «Динамо» і навесні хочу гідно виступити з командою в Лізі Європи та в чемпіонаті України.

Юрій Вишневський

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер