Пряма лінія з Олександром Хацкевичем

Пряма лінія з Олександром Хацкевичем

Шановні друзі! В четвер, 24 квітня, гостем редакції офіційного сайту київського "Динамо" був півоборонець Олександр Хацкевич. Упродовж години гравець збірної Білорусі в режимі он-лайн відповідав на ваші питання.

ОН-ЛАЙН З ОЛЕКСАНДРОМ ХАЦКЕВИЧЕМ:

-Чому в Лізі чемпіонів після забитого м’яча динамівці одразу віддають ініціативу та всією командою відходять в оборону?
-Це психологічний момент. Усі хочуть зберегти переможний рахунок та більше турбуються про захист власних воріт. Іноді виходить, а іноді – ні.

-Як прокоментуєш заяви Бєлика щодо закономірностей перемог “Шахтаря “над “Динамо”?
-Про це зарано говорити. Я, особисто, ніяких закономірностей в цьому не бачу.

-Як розцінюєш шанси “Динамо” на чемпіонство? Це правда, що ви залишаєте команду по закінченню чемпіонату?
-Шанси є і, головне, їх треба використати. Попереду в нас багато матчів, серед яких і поєдинок із “Шахтарем”. З приводу мого уходу з команди нічого конкретного сказати не можу. Нині я зосереджений на чемпіонаті і тільки по закінченні сезону зможу визначитись зі своїм майбутнім.

-Чи є в тебе місце, де відпочиваєш душею, де відчуваєш себе найбільш комфортно як людина, а не професійний футболіст?
-Відпочиваю душею, знаходячись зі своєю сім’єю та батьками. Окрім того, мені завжди добре спілкуючись зі своїми мінськими друзями.

-Розкажи, які вірші читає Малофеєв гравцям збірної Білорусі у роздягальні і як ти до подібних тренингів відносишся?
-Це не вірші. Він бере якійсь текст, вставляє туди свої фрази і читає гравцям. Часом буває дуже цікаво! В усякому разі, я нічого проти не маю.

-З чим пов’язуєш не потрапляння останніми роками “Динамо” до другого групового етапу Ліги чемпіонів?
-Нині в Європі дуже велика конкуренція. Для багатьох команд один вихід до Ліги є не аби яким успіхом. Ми довгий час непогано виступали в єврокубках, але згодом прийшло чимало нових гравців, яким потрібен певний час для виходу на наш колишній рівень.

-Олександре, чи згоден ти, що не маючи футбольного таланту можна досягти успіху завдяки наполегливим тренуванням?
-Навряд чи. Талант обов’язково має бути. Вважаю, непоганою пропорцію: 50% кропіткої роботи на тренуваннях і 50% таланту.

-Чи не маєш планів відкрити власний бізнес?
-Напрацювання певні вже є, але серйозно над цим не задумувався. Поки хочеться грати, а будувати глобальні плани на майбутнє поки зарано.

-Розкажи про свою сім’ю?
-Одружений, кохану звуть Ілона. Нещодавно ми відсвяткували 10 років подружнього життя. Нашому синові Владиславу 10 років, а у червні я вдруге стану батьком…

-Як часто ходиш в кіно? Які фільми подобаються?
-Нині у цьому немає потреби. На базі у конференц-залі нам змонтували справжній кінотеатр, де ми з командою полюбляємо переглядати новинки. Це велика заслуга нашого головного кіномана Андрія Гусина. З останніх фільмів, які я переглянув, виокремлю “Познайомтесь, Джо Блек” з Бредом Пітом та Енторі Хопкінсом.

-Розкажи про своє повернення до збірної Білорусі після скандального обвинувачення вас з Белькевичем у зраді…
-Ми повернулися в збірну так, ніби нічого не сталося. Для цього ми з Валіком, а також Малофеєв, вели себе відповідним чином. Хоча не приховую, неприємні спогади залишились. Питання про наше повернення до збірної вирішувалося на рівні Міністерства спорту.

-Хто, на твою думку, найкраще грає в “Динамо” на “другому поверсі”?
-Сергій Федоров. Також непогано останнім часом це виходить у Діого Ринкона.

-Твій співвітчизник Артем Милевський не радився, кольори якого прапору йому захищати?
-Він доросла людина і в стані самостійно вирішити це питання. Звичайно, турнірні перспективи і рівень організації футболу на Україні на щабель вищий за білорусів, але, переконаний, кінцеве рішення має бути за Артемом.

-Коли залишав мінське “Динамо”, в тебе були ще якісь пропозиції?
-Президент мінчан Хвостович казав, що мною цікавиться московський “Спартак” та один із клубів іспанського Прем’єро. Але до Києва поїхав мій колега та друг Валентин Белькевич, тому свій вибір зупинив саме на столиці України.

-Ти погодишся перейти в будь-який інший український чи білоруський клуб, якщо запропонують більш вигідні за динамівські умови?
-Мені незабаром виповниться 30 років – вік, коли на перший план виходять фінансові умови. Тому, навіть не дивлячись на пониження в класі, відгукнусь на подібне запрошення.

-У нас полюбляють порівнювати український та російський чемпіонати. Сім років тому ти виступав у першості Білорусі. Можеш порівняти наші першості?
-У 1997 році за рівнем вони не дуже відрізнялися. Про нинішні турніри мені казати важко, адже більше п’яти років я не бачив жодного матчу чемпіонату Білорусі.

-Яке місто на Україні, окрім Києва, тобі найбільше сподобалося?
-Українські міста переважно бачив із вікон готелів. Улітку передсезонні збори ми проводимо на морському узбережжі в Ялті. Дуже симпатчине місто.

-З ким із спортсменів, окрім футболістів, ти підтримуєш стосунки?
-Товаришую з хокеїстами Циплаковим, Романовим, Салеєм. Буває, у вільний час схрещуємо з ними ключки на льодових майданчиках. Хокей мені дуже подобається, адже ще в дитинстві я займався цим видом спорту близько року. Тепер форму підтримую на київській ковзанці “Льодинка”, по вихідних катаючись з колишнім динамівцем Віктором Леоненко.

-Ти з Белькевичем користуєшся авторитетом та популярністю на Батьківщині. Чи не запрошували вас взяти участь у передвиборчих кампаніях або агітувати за когось?
-У Білорусі “вибори проводяться, а вибору немає”. І навіть за цієї ситуації до мене з подібними пропозиціями ніхто не звертався.

-Як часто користуєшся Інтернетом?
-Дуже рідко. Буває, заходжу на деякі сайти, але до цього ближче мій син Влад, для якого у “всесвітній павутині” секретів немає.

-Розкажи про своїх батьків? Чи части з ними бачишся?
-Вони нині мешкають у Мінську. Завжди одразу, коли приїжджаю до табору збірної, заглядаю до рідної хати. Батько за професією будівельник, мати працювала на заводі. Вони мої найвірніші вболівальники.

-На Великдень гостюватимеш у них?
-Звичайно, 27-го квітня вилітаю до Мінську. Не вважаю себе віруючою людиною, але це свято мені дуже подобається.

-Наскільки з приходом Михайличенко змінилася гра команди?
-Передсезоний зимовий тренувальний процес пройшов за звичним графіком. Але тепер, по ходу чемпіонату, на полі проглядається більше імпровізації ніж раніше.

-Можеш порівняти тренерські концепції Лобановського та Малофеєва?
-Вони зовсім різні. Валерій Васильович гру будував за тактичними схемами, а у Малофеєва на перший план виходить імпровізація на футбольному полі. Хто з них був правий – покаже час.

* * *

Шановні вболівальники!

Дякую за численні питання. Сподіваюся, на більшість із них ви отримали максимально повні відповіді. Попереду нас чекають відповідальні ігри в чемпіонаті та Кубку країни, а також на Турнірі Лобановського. До зустрічі на стадіонах!

Завжди Ваш,
Олександр Хацкевич.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер