Проект «Футбол і закон»: що треба знати під час виїзду до Швейцарії

Проект «Футбол і закон»: що треба знати під час виїзду до Швейцарії

У першому матеріалі пропонуємо інформацію, яка може бути корисною для вболівальників під час виїзду на матч «Янг Бойз» – «Динамо». 02.11.2017. Ліга Европи УЄФА.

Швейцарія - багато в чому незвичайна країна, наприклад, в ній де-юре немає столиці. Але по ряду ознак нею вважається Берн - відносно невелике, затишне місто, що розташоване в долині річки Ааре. Де і відбудеться знаковий матч.

Якою мовою спілкуються?

Швейцарія — одна з небагатьох європейських країн, які послідовно підтримують багатомовність.

Офіційні мови Швейцарії — німецька, французька, італійська і ретороманська (похідна від латинської). 64% населення вважають своєю рідною мовою німецьку, 19% — французьку, 8% — італійську і 1% — ретороманську.

Як дістатися?

Берн знаходиться майже в центрі Швейцарії, тож добиратися до нього дуже просто. Місто надійно зв'язане з іншими великими центрами мережею автомобільних і залізничних доріг. Крім того, тут є свій міжнародний аеропорт. З Києва можна дістатись автобусом прямим рейсом та літаком, проте з пересадками.

Громадський транспорт у Швейцарії відрізняється від інших країн тим, що все дійсно розписано точно і функціонує як годинник. Розклад на автобуси розписаний так, щоб він збігався з розкладом електричок. Квитки можна придбати на вокзалі в касі, або у квиткових автоматах, або у водія відразу при вході в автобус. Один квиток можна використовувати на поїзд, автобус і пароплав. Тобто існує один квиток на всі види транспорту.

Скільки грошей треба мати при собі, щоб в’їхати до Швейцарії?

Швейцарія запитує 27 євро для студентів і 91 євро на день для всіх інших, тобто 100 швейцарських франків. Якщо вас запрошує приватна особа, попросіть його попередньо підписати декларацію про відповідальність за вас, яка включатиме всі витрати в межах 27 300 євро або 30 000 швейцарських франків. Гарантом може виступити не лише громадянин Швейцарії, але і громадянин Ліхтенштейну.

Які документи потрібно мати?

В’їжджати до ЄС без візи буде дозволено виключно тим, хто має біометричний паспорт.

При цьому власники "стандартних" паспортів і надалі мають право отримати візу у звичайному порядку.

Якщо необхідна правова консультація, навіть у режимі он-лайн її можна отримати за допомогою сайту Я МАЮ ПРАВО! http://pravo.minjust.gov.ua. Це – правопросвітницький проект, покликаний сформувати нову правову свідомість шляхом інформування громадян про їхні права та механізми їхнього захисту. У режимі оф-лайн звертайтесь у місцеві консульства.

Консульский відділ Посольства України в Швейцарській Конфедерації

Керівник:

Колганов Денис Олександрович
Другий секретар з консульських питань

Адреса:

Embassy of Ukraine Feldeggweg 5 CH-3005 Bern. Переглянути на мапі

Телефон:

+41 31 352 23 16

Факс:

+41 31 351 64 16

Ел. пошта:

[email protected]

Графік роботи:

Прийом громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства:

Понеділок, середа, п’ятниця

9.00 – 11.00 – подання заяв на оформлення документів, консультації з консульської проблематики

11.30 – 12.30 – видача оформлених документів, консультації з консульської проблематики

 
   
   

 

Кому дозволений в’їзд у ЄС?

В прикордонному кодексі ЄС є п'ять вимог, які поширюються як на "візових", так і на "безвізових" іноземців. В’їзд до країн ЄС дозволений тим громадянам, які:

-         мають на руках документ для перетину кордону (закордонний паспорт, проїзний документ дитини, диппаспорт тощо);

-         можуть обґрунтувати мету та умови свого перебування в ЄС;

-         мають достатні фінансові активи як для перебування в ЄС, так і для повернення в Україну, або ж здатні отримати їх законним чином;

-         не перебувають у переліку осіб, яким заборонено в’їзд до ЄС;

-         не становлять загрозу для громадського порядку, безпеки, громадського здоров’я та міжнародних відносин.

Безпека:

У Швейцарії існує не так багато заборон і правил поведінки. Але, так як ви є гостем країни, то повинні поважати і дотримуватися їх. Швейцарці - дуже культурні, добрі і відкриті люди, тому для них не припустимі п'яні дебоші і жаргонні слова у спілкуванні. Це найголовніше, що ви повинні запам'ятати. Тепер познайомимося з іншими основними законами Швейцарії:

Суворе обмеження на куріння. У країні курити не можна не лише в громадських місцях, а й на балконах, в кімнатах з вентиляційною витяжкою (щоб дим не проник у чужі квартири). Загалом, швейцарці зовсім не люблять людей, що палять, особливо жінок.

Заборона на пікніки. Якщо ви хочете влаштувати невеликий пікнік на зеленій галявині в парку, то не радимо цього робити. У країні такий вид відпочинку, на жаль, заборонений. Хоча, наприклад, у парку розваг Гуртен, що розташований у Берні, такий вид відпочинку навіть вітається.

Заборона на фотографування. Проводити фотозйомку не можна не лише в приміщеннях пам'яток, а й у місцевих ресторанах, готелях, центрах розваг.

У Швейцарії не можна смітити. Взагалі. Навіть якщо випадково у вас випав невеликий фантик, то негайно викиньте його в смітник або сховайте в кишеню. Це стосується і недопалків. За порушення вам випишуть штраф сумою у 135 франків.

Водити автомобіль можна після досягнення 21 років. Людям, яким виповнилося 60, це заборонено.

Якщо раптом ви захворіли, то негайно звертайтеся до місцевих лікарень. Швейцарці абсолютно не люблять перебувати поруч із хворою людиною, вас можуть навіть не впустити у громадський транспорт або ресторан. До речі, в лікарні ви повинні будете показати свій прищеплювальний лист, де буде вказано, що всі необхідні щеплення у вас є, інакше вам відмовлять у лікуванні й можуть депортувати.

Повага до приватного життя. Це, скоріше, правило, а не закон. Хоч швейцарці добрі й усміхнені, але дуже серйозно ставляться до особистого простору. Якщо ви не знайшли місце для себе в ресторані, то навіть не намагайтеся до будь-кого підсісти за столик. Не можна і фотографувати місцевих жителів без їхнього дозволу.

Обмеження шуму. Строго заборонено шуміти у Швейцарії після 21.00 і до 7.00. У цьому обмеженні вказано навіть допустимий рівень шуму в децибелах. Звук биття посуду, зрушення меблів, ударів у долоні неприпустимі після 21.00.

Медичні гарантії під час поїздки:

Під час відвідання Швейцарії рекомендується мати медичну страховку, яка повинна покривати весь період перебування у країні. Міжнародний медичний страховий поліс можна придбати у страхових компаніях. Зазвичай він не передбачає надання стоматологічної допомоги і допомоги при лікуванні хронічних захворювань.

Якщо у Вас не буде страховки, а лікуватись таки доведеться, то перед лікуванням необхідно сплатити послуги готівкою. У разі екстреної госпіталізації або евакуації на батьківщину може знадобитися сума в тисячі доларів.

У разі візиту до лікаря або госпіталізації необхідно внести депозит або подати медичну страховку. У разі відсутності страховки оплата здійснюється готівкою на місці.

Медичні послуги досить дорогі, серйозні проблеми зі здоров'ям, що вимагають госпіталізації або евакуації з країни, можуть коштувати тисячі швейцарських франків.

Консультація лікаря коштує від 250 шв. фр., повне обстеження (1-2 дні) з проведенням широкого спектру діагностичних заходів коштуватимуть від 2500 до 3000 шв. фр.

Щоб повернутись додому…

Документи для перетину державного кордону громадянами України:

-         паспорт громадянина України, якщо поїздка разом із дітьми – паспорт дитини

У разі втрати громадянином України, який постійно проживає в Україні, зазначених документів за межами території України, документом, який дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичними представництвами та консульськими установами України за кордоном.

У передбачених міжнародними договорами України випадках замість документів, зазначених вище, для виїзду за кордон можуть використовуватися інші документи.

Відповідно ст. 33 Конституції України громадянин України за жодних обставин не може бути обмежений у праві в'їзду в Україну

Куди звертатись у разі втрати документів чи надзвичайних ситуацій?

У разі втрати/викрадення/пошкодження або закінчення вільних сторінок у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичними та консульськими установами, на підставі наявних у заявника документів, у співпраці з відповідними підрозділами МВС України та керуючись чинним законодавством України, вирішується питання підтвердження особи заявника та належності його до громадянства України для подальшого оформлення таких документів:

Станіслав Куценко - начальник Головного територіального управління юстиції у місті Києві.

Фан-клуб «Динамо» Київ

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер