Проект «Футбол і закон»: що треба знати під час виїзду до Казахстану

Проект «Футбол і закон»: що треба знати під час виїзду до Казахстану

Консультацію для Фан-клубу ФК «Динамо» Київ надав начальник Головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко:

Перебуваючи в Казахстані, громадяни України зобов’язані неухильно дотримуватися законодавства цієї країни. Незнання місцевих законів не звільняє від відповідальності за їхнє порушення.

Республіка Казахстан – одна з країн Центральної Азії, дев'ята у світі за площею.

Казахстан є найрозвиненішою країною Центральної Азії.

Астана - сучасна столиця Казахстану, будівництво якої йде швидкими темпами. Готелі високого рівня, дзеркальні хмарочоси, широкі проспекти і красиві набережні: саме такою вона постає сьогодні. Відтоді, як місто оголошено майбутньою столицею країни і за указом президента Назарбаєва замінило Алмати 1997 року, воно «пережило» бурхливе зростання і стало другим за величиною в Казахстані.

Органи влади: Казахстан - унітарна держава з президентською формою правління. Президент є главою держави і верховним головнокомандувачем.

У Казахстані мешкають представники понад 130 націй і народностей, багато з яких мають власні культурні центри. Для вирішення питань щодо здійснення конституційних прав представників кожного народу, що проживає в Казахстані, щодо користування рідною мовою та культурою, у 1995 була створена Асамблея народів Казахстану, що займається виробленням стратегічних завдань національної політики в країні.

Чисельність населення становить більше 17 мільйонів жителів. Велику частину території країни складають пустелі - 44% і напівпустелі - 14%.

Офіційна мова – казахська, але більшість володіє російською.

Національна валюта - казахстанський тенге.  Введена в обіг 15 листопада 1993 року.

Способи Оплати: Більшість Європейських та міжнародних кредитних карт, у тому числі Visa, Master Card, Euro Card, приймаються у великих готелях міст Алмати, Астани, і так само у великих магазинах і ресторанах.

Зауважте, розраховуватися рублями офіційно не можна. У всіх обмінниках можна поміняти гривні, євро чи долари на офіційні тенге.

У місцевих банках клієнтам часто можуть відмовити в прийомі старих, рваних і потертих купюр, тому при обміні грошей просіть нові банкноти.

У Казахстані немає переходу на зимовий і літній час. Місцевий час відрізняється від київського за зимовим часом - на 4 години.

Між Україною та Республікою Казахстан діє безвізовий режим.

Це означає, що громадяни України можуть перебувати на території Казахстану до 90 днів протягом 180 без реєстрації в органах міграційної поліції (відповідно до Протоколу до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Казахстан про взаємні поїздки громадян), але потім українці мають зареєструватися.

Медичне обслуговування. Швидка медична допомога громадянам Республіки Казахстан, іноземцям та особам без громадянства, які перебувають на її території, надається безкоштовно за рахунок коштів державного бюджету РК.

Інші види медичного обслуговування здійснюються в рамках страхової медицини (платно).

Переходити дорогу потрібно дуже уважно, адже водії часто можуть порушувати правила дорожнього руху.

Державні установи відкриваються в основному о 9:00, а закриваються о 18:00.

Також у країні діє: обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів, а саме:

- легкових, вантажних автомобілів, автобусів, мікроавтобусів, мототранспорту та причепів до них, трамваїв і тролейбусів;

- які тимчасово в’їхали на територію РК;

- вищеперелічених ТЗ, що доставляються своїм ходом з організацій-виробників, ремонтних і торгових організацій.

Розмір страхової премії залежить від:

- місця реєстрації ТЗ;

- типу ТЗ;

- віку і стажу водіння клієнта;

- терміну експлуатації.

Транспорт:

Місцевий транспорт не представляє особливої складності для туристів, незважаючи на те, що більшість покажчиків та інформаційних табло - на казахському. Допомогу в пошуку потрібного маршруту нададуть місцеві жителі і водії автобусів, усі вони прекрасно розуміють і розмовляють російською.

Запобіжні заходи:

При плануванні будь-якої закордонної подорожі зробіть ксерокопію особистих документів. Це пришвидшить процедуру поновлення документів у разі їхньої втрати/крадіжки.

Що робити, якщо документи/паспорт украли?

1. Звернутися до місцевої поліції. У разі, якщо документи не знайдено – взяти у правоохоронних органах відповідну довідку для пред’явлення в Посольстві.

2. Звернутися до Посольства України (з 12 листопада 2018 знаходиться за адресою: вул. Жилой, 12, м. Астана) та отримати необхідний/втрачений документ.

На вулиці уникайте вуличних демонстрацій та інших випадків великих скупчень людей. Без особливої потреби не носіть із собою великі грошові суми.

Стежте за своїм багажем, не залишайте його без нагляду навіть на короткий час.

Пам’ятайте, консульська посадова особа не може виконувати функції адвоката чи юридичного консультанта, а також не може брати участь у розслідуванні злочину або в юридичних процедурах від вашого імені.

 

Телефони екстрених служб та інші корисні номери:

101 - протипожежна служба

102 - поліція

103 - швидка медична допомога

104 - служба газу

112 - служба аварійно-рятувальних робіт (служба порятунку)

171 - замовлення міжміських та міжнародних переговорів

118 - довідкова служба операторів місцевого телефонного зв'язку

169 - платна довідково-інформаційна служба

 

Телефони Посольства України в Республіці Казахстан:

+7 (7172) 400757 (загальний), +7 (7172) 577025 (консул), +7 (705)7556610 (гаряча лінія, телефонувати виключно в разі загрози життю чи загибелі громадян України).

 

У разі виникнення у Вас проблемних питань з місцевими органами державної влади, Ви можете в тому числі звернутись до Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Республіки Казахстан, який знаходиться за адресою: м.Астана, вул. Кабанбай батира, буд. 28, 3-й під’їзд, тел. 8 (7172) 72-01-64.

Фан-клуб Динамо

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер