Прес-реліз Спортивного арбітражного суду щодо рішення відносно позову «Динамо» до ФФУ

ПРЕС-РЕЛІЗ

Спортивний Арбітражний Суд (CAS) підтверджує, що команди ФК «Динамо» Київ (УПЛ, U-21 і U-19) зазнали технічної поразки від ФК «Маріуполь».

Лозанна 20 лютого 2018 - Спортивний Арбітражний Суд (CAS) відхилив апеляції, подані ФК «Динамо» Київ стосовно трьох своїх команд (УПЛ, U-21, U-19) проти Федерації футболу України щодо рішень, прийнятих Апеляційним комітетом ФФУ (АК ФФУ) 14 листопада 2017 року. У цих рішеннях АК ФФУ підтвердив рішення, прийняті Контрольно-дисциплінарним комітетом ФФУ, згідно яких командам ФК «Динамо» Київ було присуджено технічні поразки (0:3) за неявку на матчі проти команд ФК «Маріуполь», а також накладено штраф на команди ФК «Динамо» Київ .

У своїх апеляціях, поданих 8 грудня 2017 року до CAS, ФК «Динамо» Київ виправдовував свою відсутність у Маріуполі інформацією, отриманою від правоохоронних органів, які підтверджували, що в цьому місті було небезпечно проводити матчі через військовий конфлікт у регіоні. ФК «Динамо» Київ аргументував, що у нього була поважна причина не з’явитися на вищевказані матчі згідно застосовних правил. 12 лютого 2018 року в штаб-квартирі CAS було проведено слухання, на якому призначена по цій справі Колегія арбітрів CAS (Софокліс Пілавіос, Греція (голова колегії), Мікеле Бернасконі, Швейцарія, і Хендрік Кеслер, Нідерланди) заслухала сторони, їх представників і свідків.

Колегія вважає, що, так як відповідні матчі не були заборонені будь-яким місцевим або державним органом, Дирекція української Прем'єр-ліги повинна була бути, згідно відповідних правил, компетентним органом для прийняття рішення щодо того, чи були поважні підстави або навіть причини форс-мажору для перенесення матчів за часом або місцем. Оскільки ФК «Динамо» Київ не подавав такий запит до Дирекції УПЛ для прийняття рішення з даного питання, Колегія дійшла висновку про те, що апеляція повинна бути відхилена без необхідності визначення, чи становили питання безпеки в регіоні поважну причину для «Динамо» Київ не відвідувати матч. Однак, Колегія також визначила, що ФФУ не змогла завчасно прояснити ситуацію і її комунікація зі сторонами була неясною. Таким чином, плутанина, що виникла, завдала шкоди ФК «Динамо» Київ. Як наслідок Колегія прийняла рішення, що судові витрати повинні понести обидві сторони в рівних частинах.

Так як рішення в цих справах має вплив на турнірну таблицю 1-го етапу чемпіонату України, а 2-й етап повинен розпочатися 10 березня, Колегія опублікувала своє рішення без обґрунтувань. Повне судове рішення, з обґрунтуваннями, буде опубліковано найближчим часом.