Павло Чередніченко: «В онлайн-тренуванні за допомогою конференц-зв'язку задіяли Костянтина Вівчаренка» (ВІДЕО)

Павло Чередніченко: «В онлайн-тренуванні за допомогою конференц-зв'язку задіяли Костянтина Вівчаренка» (ВІДЕО)

У віковій групі U14 (футболісти 2006-го року народження) тренери Олексій Дроценко і Павло Чередніченко проводять онлайн-тренування за допомогою одночасного конференц-зв'язку всіх футболістів. У неділю в такому тренуванні був задіяний футболіст юнацької та молодіжної команд «Динамо» Костянтин Вівчаренко. Детальніше про те, як іде навчання, розповів тренер «Динамо» U14 Павло Чередніченко:

- Ми отримали програму від нашого директора школи Олександра Іщенка та тренерів-кураторів Рамона і Гільєрме на перший період карантину. Хлопці індивідуально виконували завдання і надсилали відео- та фотозвіт про кожен тренувальний день. У нас є група у вайбері, у якій хлопці діляться повідомленнями.

Ще до того, як посилили заходи карантину - закрили всі спортивні майданчики і заборонили перебувати в парках і скверах, - ми розпочали спільну роботу на міць на всі групи м'язів. Для цього використовуємо програму Zoom. Відео в цій програмі хорошої якості, і воно дозволяє виконувати всі необхідні завдання. Добре видно всіх хлопців, а підключитися для них зовсім нескладно - це можна зробити за допомогою будь-якого телефону, планшета або комп'ютера.

Наприклад, сьогодні початок тренування було призначено на 12.00, за п'ять хвилин до цього я в групі у вайбері скинув інформацію про конференц-зв'язок, і за вказаним посиланням хлопці змогли зайти в програму. Я, як адміністратор групи, дав підтвердження, уся наша команда і тренер Олексій Дроценко змогли підключитися, і ми виконали тренування, заплановане за нашим графіком. Виходить повноцінна робота, тільки дистанційна. Хто живе в приватному будинку, виконує завдання на вулиці у дворі, це, в основному, іногородні хлопці, а решта - з дому. Це і є онлайн режим тренувань нашої групи U14.

- Як часто ви проводите сеанси такого конференц-зв'язку і тренування онлайн?

- Для хлопців програма розписана на кожен день, а три-чотири рази на тиждень ми збираємося всі разом, щоб «побачитися», поспілкуватися, оскільки всі скучили один за одним, і провести тренування. А в ті дні, коли футболісти займаються самі, вони скидають фото і відео своєї роботи в загальну групу. Плюс, у кожного є спеціальні годинники з пульсоміром, які показують ЧСС (частоту серцевих скорочень), і за допомогою цього зворотного зв'язку ми - тренери - знаємо, що робив наш футболіст, яку дистанцію пробіг або проїхав на велосипеді, з яким пульсом, і скільки калорій витратив. Але це ми використовували до посилення правил карантину.

Словом, стежимо, щоб усі підтримували себе у формі і вдосконалювали її, виконуючи програму і додатково займаючись іншими видами спорту. Також до нашої програми підключається тренер із фізпідготовки, який керує вправами зі свого боку і контролює виконання.

- На сьогоднішнє тренування ви підключили Костянтина Вівчаренка?

- Так, хотів зробити сюрприз для хлопців і запросив Костю провести спільне тренування. Узимку він їздив на збір із першою командою і є для хлопців прикладом для наслідування. Футболісти були приємно здивовані і працювали з подвійним бажанням та ентузіазмом, незважаючи на те, що навантаження було чималим і обсяг роботи пристойний.

Напередодні ми з Костею обговорили план тренування, він запропонував деякі вправи з арсеналу першої команди, деякі - свої, а я скорегував кількість повторень, дозування і чергування фаз роботи та відпочинку. Костя показував вправи, а я коригував кожного з гравців, оскільки в програмі Zoom можна заходити у відео кожного гравця і дивитися, хто і як виконує завдання. Можна вибрати такий ракурс, щоб було видно людину у весь зріст, а також скорегувати освітлення. Спочатку налаштування камери і звуку займало певний час, але потім хлопці призвичаїлися. Також добре видно, хто в якій формі себе тримає, яке у хлопців харчування і т.д. Зазначу, що поки що всі в хорошому стані, справно займаються, оскільки всі ми сподіваємося, що після закінчення карантину чемпіонат України відновиться. Словом, робота ведеться, тільки не на футбольному полі, а на екрані монітора.

У схожий спосіб діти проходять і навчання у школі, коли вчителі через Zoom підключають увесь свій клас, і проводять уроки.

- Чи плануєте підключати до тренувань інших футболістів із команд U19 і U21?

- Поки ні з ким конкретно не домовлявся, з Костею був пробний варіант, і вийшло дуже круто. Дуже хотілося б, щоб така практика тривала, можливо, навіть, за участю футболістів першої команди.

Враженнями від тренування і дебюту в ролі тренера поділився Костянтин Вівчаренко:

- У такому тренуванні в режимі онлайн брав участь уперше. Але під час карантину це єдиний спосіб. З хлопцями позаймались дуже добре, усе сподобалося, враження залишилися найприємніші. Заняття пройшло у відмінній атмосфері, ми і жартували, і старанно працювали, словом, вистачало всього. Гадаю, надалі будемо продовжувати подібні заняття.

Вправи для тренування ми вибирали разом із тренером Павлом Чередніченком, дозували їх, обговорювали, які краще дати хлопцям і в якій кількості. Коли програма була готова, запропонували її хлопцям.

Було приємно, що всі до мене прислухалися і намагалися ретельно виконувати завдання. У ролі тренера, звісно, мені було незвично, оскільки я футболіст і зазвичай сам слухаю настанови тренерів.

Чи суворий тренер із мене вийшов би? Складно сказати. Потрібно ще всьому вчитися, пізнавати, щоб надалі можна було застосовувати знання на практиці, або хоча б визначитися, чи ставати мені тренером.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер