Олег Задерновський: «У медіа-просторі все, як у футболі, якщо ти зупинився, то програв»

Олег Задерновський: «У медіа-просторі все, як у футболі, якщо ти зупинився, то програв»

Усе більше любителів футболу дізнаються про динамівські новини за допомогою засобів зв’язку останніх поколінь. Про те, як офіційному клубному сайту вдається не відставати від часу, а інколи його і випереджати, розповів його керівник Олег Задерновський.
    
- Розпочну з того, що за підсумками сезону 2012/13 офіційний сайт «Динамо» був визнаний Прем’єр-лігою найкращим серед сайтів футбольних клубів України. У сезоні 2013/14 дирекція УПЛ переможця не оголошувала, таким чином, перше місце в нас ніхто не відбирав. Маємо надію, що Прем’єр-ліга цього сезону визначиться з найкращими клубними сайтами й наш буде знову на чільному місці.  

- Що саме дозволило досягти подібного визнання?

- Головним у роботі має бути професіоналізм. Наш сайт по-своєму є унікальним, бо ми, працюючи щодня по 24 години, без відпусток та вихідних, висвітлюємо практично всі сторони динамівського життя. Маємо цілу піраміду, починаючи від дитячих команд нашої Академії, ветеранів та команд усіх рівнів. Наші колеги з офіційних сайтів зарубіжних футбольних клубів досить часто обмежуються лише новинами своєї головної команди та офіціозом. Ми ж підходимо до формування інформаційної стрічки неформально, даючи максимально можливий потік різноманітних новин, постійно розширюючи їх спектр. Судячи з мого спілкування зі своїми колегами з великих європейських клубів, скажу, що їм є вже чому в нас повчитися. Ми також беремо в них усе найкраще, і це природний взаємообмін, бо в наш інформаційний час щось засекретити практично неможливо.   

- Офіційний сайт ФК «Динамо» Київ єдиний в Україні, який проводить прямі репортажі та висвітлює в максимальному обсязі матчі молодіжних команд клубу. Який інтерес до них із боку відвідувачів порівняно з першою командою?

- Справді, у цьому з нами ніхто в Україні та й у цілому світі конкурувати досі не в змозі. Журналісти та фоторепортери працюють на місцях проведення матчів не тільки першої команди, а також «Динамо» U-21 та «Динамо-2», виїжджають на проведення фіналів ДЮФЛУ.  На нашому сайті дуже легко орієнтуватися та черпати інформацію як простим уболівальникам, так і професійним журналістам, бо в матч-центрі до й після проведення гри вся повна картина поєдинку, яка такою й залишиться назавжди. Інтерес до чогось просто так не виникає. Його треба ретельно готувати та прищеплювати. Інтерес до нашої молоді постійно зростає. Це підтверджує наставник першої команди Сергій Ребров, який постійно слідкує за юними гравцями й залучає кращих із них до роботи з основним складом.

- Як побудований процес висвітлення чергового матчу «Динамо»? Скільки журналістів та технічних працівників у ньому задіяні?

- Це дуже цікаве питання. У нас свій футбол, тільки інформаційний, у якому немає дрібниць. Ми з командою разом і в дні перемог, і в дні поразок, яких, на щастя, стає все менше. Футболістам і тренерам не просто витримати навантаження протягом сезону, але й нам, тим, хто про це пише й це показує, не легше. Щодня маємо щонайменше 20 000 допитливих відвідувачів, які, цікавлячись життям «Динамо», не просто споживають інформацію, а й критикують нас, указуючи на наші помилки. Ми їм за це щиро вдячні, бо тільки разом можемо вдосконалюватись і розвиватись. Працюємо за чітким планом, де роль кожного гравця нашої «інформаційної команди» (на матчі працює зазвичай 10-12 людей) чітко розписана. Детальна розповідь про це, я гадаю, не дуже цікава. Головне – результат. Уже за годину по закінченню поєдинку вся інформаційна картина гри на нашому сайті як на долоні.

- У «Динамо» чимало фанатських сайтів, де також публікуються новини з життя клубу. Чи є в офіційного сайту з ними комунікація?

- Справді, у «Динамо» найбільше сайтів від уболівальників. Деякі з них дещо відрізняються від своїх закордонних аналогів. У цивілізованому футбольному світі сайти вболівальників є не комерційними, вони об’єднані навколо щирої симпатії й любові до свого клубу. А в Україні найбільші сайти вболівальників перейшли на комерційну основу, що створює певні проблеми в їхніх стосунках із офіційним сайтом «Динамо», звідки вони черпають основний потік інформації, за допомогою якої привертають користувачів, а потім укладають угоди з рекламними компаніями. Для взаємовигідних відносин із сайтами вболівальників ми розробили й розмістили на нашому офіційному сайті «Угоду користувача», аби згадані сайти абсолютно безкоштовно (!) узаконили свої стосунки з футбольним клубом «Динамо» (Київ). Досі жоден із сайтів уболівальників цю угоду не підписав.

- Наскільки впливає на відвідуваність сайту успіхи чи невдачі «Динамо» або сезонний фактор? Яка зараз популярність сайту?

- Звісно, у дні перемог інтерес до клубу зростає, а в часи невдач трохи падає. У пікові дні кількість відвідувачів коливається від 50 до 70 тисяч, а в середньому цей показник десь на рівні 30-40 тисяч на день.

- Яка з трьох мов, на яких представлений контент, найбільше використовуються відвідувачами? Із чим пов’язаний перехід головної сторінки на українську мову?

- З перших днів 2014 року ми планово перейшли на україномовну версію сайту як на головну. Це планувалося заздалегідь і є логічним, адже розповідаємо відвідувачам не про «Динамо» з Москви, Тбілісі або Дрездена, а про київське «Динамо»! Багато хто говорив, що після переходу на українську відвідувачів у нас стане менше, але можу сказати, що цього не сталося. Паралельно ми практично одночасно (окрім онлайн репортажів) подаємо всю інформацію англійською та російською мовами. Зауважу, що офіційний сайт ФК «Динамо» (Київ), єдиний поки що серед сайтів вітчизняних топ-клубів, має головну сторінку українською мовою.

- ФК «Динамо» Київ віднедавна почав транслювати матчі з передсезонних зборів. Як це вдалося здійснити? Інтерес із боку глядачів виправдав очікування?

- Починаючи з січня поточного року, усі спаринги нашої головної команди тепер можна переглядати на новоутвореному каналі «Динамо Київ YouTube». Попит із боку вболівальників на прямі трансляції матчів команди на зимових і літніх зборах існував уже досить давно. Але для того, щоб це стало реальністю, знадобився певний час. На першому етапі клуб наймав місцеву телекомпанію й платив їй за кожну трансляцію. Це невигідно, та й якість «картинки» була посередньою. Тому клуб вирішив купити для цих трансляцій спеціальну відеоапаратуру, що дозволило запустити клубний канал в YouTube. Зрозуміло, була проведена чимала попередня робота, більшість якої лягла на плечі нашого фахівця Віталія Пекшева, що в координації з «Агентством Інтернет Прав» успішно вирішив усі технічні питання. Результати показів перевершили всі очікування. Першу гру в прямій трансляції з Іспанії (проти другого складу «Борусії» з Менхенгладбаха)  дивились одночасно близько 25 000 відвідувачів, а загалом цей поєдинок переглянуло майже 100 000! Не зменшився інтерес і під час наступних матчів.

- На початку цього року був відкритий канал  «Динамо» Київ YouTube. У чому відмінність цього каналу від «Динамо Київ ТВ»?

- Це два напрямки, які об’єднані навколо відеопоказу життєдіяльності «Динамо». Вони різняться з комерційних позицій. Так, наприклад, УЄФА дозволяє клубним ЗМІ лише лімітоване використання свого відеоконтенту, а на YouTube, навіть на  клубний, це не розповсюджується, тоб то практично забороняється. Узагалі, «Динамо ТВ» – це дуже хороша платформа, якою володіє клуб і де архівується вся клубна відеопродукція, тож, якщо припустити, що YouTube перестане функціонувати, у нас нічого не пропаде. Щодо власне розповсюдження інформації, то зараз в Інтернет-просторі YouTube є світовим лідером. Як приклад, тільки за перший місяць своєї роботи телеканал «Динамо» Київ YouTube зібрав більше мільйона переглядів!      

- Сайти провідних європейських клубів багато уваги приділяють комерційній складовій, частина контенту є платною. В Україні зараз такі тенденції актуальні?

- Практично всі клуби дуже ретельно захищають свої комерційні права на клубний бренд. В Англії, наприклад, клуби продають власний відеоконтент шляхом передплати за символічні гроші. У Франції це розповсюджено й на текстові матеріали. Щодо «Динамо», то ми будемо й надалі надавати прихильникам клубу можливість безкоштовно отримувати всю інформацію, яка продукується клубними ЗМІ. Але ми просимо сайти вболівальників та інші футбольні мережі поважати комерційні права бренду футбольного клубу «Динамо» (Київ) і використовувати наш контент відповідно до чинного законодавства.  

- Усе більше людей користуються Інтернетом із мобільних телефонів або планшетів. Це для сайту зручність чи проблема?

- Очевидно, що все більше й більше користувачів переходять на бездротові ґаджети. Нами розроблені дуже модернові та якісні мобільні додатки для платформ Android та iOS з такими модулями, як «Online-бронювання й купівля квитків на матчі», «Електронний квиток», «Розсилка клубних новин», «Клуб», «Сезон», «Матч-центр», «Магазин «Динамо» (Київ), «Фотогалерея», «Віртуальні тури», «Динамо Web TV», «Онлайн-трансляція матчів», «Фан-територія», «Програма лояльності». Зараз потрібно це тільки втілити в життя.

- Технології та подача інформації в Інтернеті постійно вдосконалюються. Які плани розвитку офіційного сайту «Динамо»?

- Ми намагаємося не відставати від часу. 2012-го на офіційному сайті був запущений мультиінформаційний матч-центр, наступного року – протокольна база даних усіх матчів «Динамо» Київ у чемпіонатах України, 2014-го зроблено перехід на україномовну версію, у 2015-му започаткували власними силами прямі трансляції контрольних поєдинків, а також прес-конференцій матчів чемпіонату України у форматі HD. Зараз у наших планах, крім мобільних додатків і розвитку клубних соціальних мереж, розширення відеопоказу всієї інформаційної лінійки першої команди, а також показ повноцінних трансляцій (із титрами та коментатором) матчів молодіжної клубної команди. У медіа-просторі все, як у футболі. Тільки постійний рух у правильному напрямку може привести до перемоги!

Матеріал журналу «Динамо Київ» (№2 (79)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер