Олег БЛОХІН: «Що підготував на матч із «Зенітом», те й зробив»

Олег БЛОХІН: «Що підготував на матч із «Зенітом», те й зробив»

- Вітаю всіх уболівальників «Динамо» з перемогою. Була хороша гра. Хотів би подякувати всім, хто прийшов на стадіон, 30 тисяч глядачів ми не збирали навіть в останніх матчах чемпіонату України. Ну і, звичайно, дякую за увагу пресі.

У принципі, для даного етапу підготовки, вважаю, команда виглядала непогано, а іноді й дуже добре. Звичайно, позначилася втома гравців, а також той факт, що в нашому складі на поле вийшло багато молодих хлопців. Хочемо ми того чи ні, а українці мають грати.

Що ж стосовно тих придбань, які ми зробили, то за всіма цими футболістами ми давно стежили. І, вважаю, це придбання топ-рівня. Гадаю, новачки додадуть родзинки грі нашої команди. До слова, я вже поставив завдання перед президентом, щоб були придбані лівий захисник та центральний захисник. Отже, президенту нема коли розслаблятися, він також буде в напрузі.

А даними придбаннями я дуже задоволений – ці футболісти були запрошені на конкретні позиції, які вимагали підсилення. Цих гравців не вистачало «Динамо».

- «Зеніт» грав майже в бойовому складі. Ви ж зробили ставку на молодь – чи було це певним ризиком із вашого боку?

- Якщо граєш у футбол, завжди існує ризик. Хто не ризикує, той не п'є шампанського. До того ж, молоді українські гравці повинні мати шанс проявляти себе, адже не можемо ж ми ставити їх на поле штучним чином. Тому ризик, звичайно, був. Але заміни в перерві я запланував заздалегідь. Одним словом, що підготував на цей матч, те й зробив. Хочу нагадати, що в даний момент ми проходимо підготовчий період, і поки ще дуже мало часу працюємо. Хтось швидше входить у сезон, хтось повільніше. Одна група наших гравців приїхала після відпустки 19-го числа, інша 21-го, а Ленс, Мбокані та Велозу працюють лише три дні. Тому в нас є три групи гравців, і наше завдання, як можна швидше знайти оптимальний стан команди. Тому поки в нас не завжди виходять бажані моменти в грі. Але, гадаю, в наступному матчі, 3-го липня, Ленс, Мбокані та Велозу зіграють по 20-30 хвилин.

- Ви придбали гравців атаки, а як можете оцінити гру «Динамо» попереду в цьому матчі.

- Важко сказати... Я хотів би мати в розпорядженні більш гострого, швидкого, спритного нападника. Але вважаю, на даний момент Кравець виконує ту роботу, яка є. Мехмеді – не нападник, він – гравець середньої лінії. На даному етапі в нас просто немає форварда, грали як «Барселона» (посміхається). Але свій м'яч забили. Мессі теж не грає чистого нападника, але забиває в сезоні 60-70 м'ячів.

- Як впливає на підготовку команди проведення «Об'єднаного турніру»?

- Якби не було цього турніру, ми поїхали б на другий збір до Австрії. Але наша підготовка не змінюється, просто з'явилися матчі, які ми б усе одно грали на зборі. Вчора була важке тренування, навантаження я не зменшую. Ми йдемо за своїм планом, але в тактичному плані ще толком попрацювати не встигли, поки заклали функціональну підготовку. А в тактичному плані тренувань толком поки не було, футболісти набігали кілометраж та виконували необхідний обсяг роботи. Повторюся, гравці приїжджали групами. Спочатку могли грати лише вісім на вісім, тут тактику не награєш. Потім приїхали українські збірники, які перебували під різним навантаженням, і повернулися в різному стані, потім – хорвати, зараз ось – новачки. Словом, через те, що хтось почав працювати раніше, а хтось пізніше, я взагалі не готуюся до ігор турніру, я дивлюся, хто мені підходить, а хто – ні, хто як грає. Але в останніх матчах ми вже більше уваги будемо приділяти тактичним схемам. Поки ми провели лише одне тренування, присвячене стандартним положенням, весь інший час хлопці отримували фізичне навантаження. Одним словом, готуємося до сезону через цей турнір.

- Наявність цих новачків змінить малюнок гри «Динамо»?

- Я поки бачив лише, як вони бігають. А виглядають добре – красені, ні в кого немає зайвої ваги. Щоправда, всі одружені (посміхається).

- На матчі порожніми були секторт, які зазвичай займають «ультрас» «Динамо»...

- (Перебиваючи). Я зрозумів питання. Я вже знаю, де сидять ультрас. Але ті питання, які вони порушують, до мене жодного ставлення не мають. Я відповідаю за команду й на питання, пов'язані з нею. А їхній протест проти об'єднаного чемпіонату – не моє питання.

- Але їхню відсутність ви сьогодні відчули?

- Я вважаю, і ультрас, і звичайні вболівальники – це обойма київського «Динамо».

- Ви неодноразово казали, що в «Динамо» будете брати лише тих футболістів, які будуть віддавати усього себе за футболку «Динамо». Тим не менш, клуб купляє Мбокані, який не приховує, що до останнього чекав пропозиції з Англії. Як ви це поясните? Крім того, коли Мбокані та Аруна були в «Монако», вони робили те ж саме, що й Алієв із Мілевським у «Динамо»...

- Дуже непорядне та провокаційне питання. Я б на місці Мбокані зараз встав та пішов із прес-конференції. Ми за нього боролися. Є ринок. За Мбокані стежили кілька клубів – й англійські, й італійські, й іспанські. Ми перебили цей ринок. Що тут поганого? Навпаки, потрібно подякувати президенту клубу, що він вчинив грамотно й розумно, що в підсумку зміг придбати Мбокані в «Динамо». Футболіст тренується лише два дні. А з його особистим життям ми розберемося, насамперед, він сам розбереться.

- Чому ані в матчі зі «Спартаком», ані в сьогоднішньому матчі в заявці «Динамо» не було Рубена, Бертольйо та Богданова. Ви на них продовжуєте розраховувати?

- Богданова ми віддаємо в оренду, наскільки я знаю. Бертольйо – теж. Намагаємося віддати в оренду й Рубена. Тому що до моєї схеми він не вписується й не може її зрозуміти. Вже рік давали йому шанс...

- Чи не здається вам, що з придбанням Бельханда в лінії півзахисту «Динамо» тепер буде перебір?

- Чому? З деякими будемо розлучатися. Ведуться переговори з деякими футболістами, судячи з усього, вони залишать клуб. Трансферне вікно закривається наприкінці серпня, й багатьох футболістів «Динамо» в новому сезоні ви не побачите. Таке життя, селяві. Тому перебору не буде, не хвилюйтеся.

- На якій позиції ви бачите Бельханда?

- Скрізь! Окрім воротарської позиції, тому що він за ростом не підійде (посміхається). А ось Мбокані може й у ворота стати.

- Яке завдання стоїть перед «Динамо» в Лізі Європи?

- Завдань своїх ми не знімаємо. Але в першу чергу нам потрібно створити команду. Після моєї хвороби були проблеми, можливо, тому ми й посіли третє місце. Зараз завдання – боротися лише за перше місце. Ми взяли гравців на ті позиції, які вимагали підсилення. Не може Ідейє грати півтора року в усіх турнірах без перерви, він просто не витримає. Крім того, вважаю, має бути здорова конкуренція. Коли її немає, футболісти починають гуляти, ходити по барах. Зараз у нас не хочеш грати – до побачення, в дубль! Тренуйся там, якщо тобі це подобається. Все просто: грають ті, хто, на думку тренера, добре підготовлений. Будуть гуляти – гр.ати не будуть. Можливо, хтось вміє і грати, і гуляти? Можливо, не знаю. Але мені здається, це важко. Гадаю, футболісти приїхали до нашого клубу не для того, щоб гуляти, а показувати свій рівень.

© www.fcdynamo.kiev.ua

* фото В. Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер