НСК «Олімпійський» та ФК «Динамо» презентували проект «Маю право почути!»

НСК «Олімпійський» та ФК «Динамо» презентували проект «Маю право почути!»

Останнього тижня вересня у світі відзначається Міжнародний тиждень глухих. Цього року він проводився в Україні з 22 до 28 вересня. Враховуючи велику кількість уболівальників із порушенням слуху (відповідно до загальноєвропейської статистики, люди з повною або частковою втратою слуху складають від 4 до 10% мешканців країни), НСК «Олімпійський» виступив із ініціативою із запровадження перекладу за допомогою жестів під час проведення післяматчевих та передматчевих прес-конференцій, що відбуватимуться на арені. Також на НСК «Олімпійський» буде виділено окремий сектор, де буде запроваджена нова послуга – підвищення сигналу для прослуховування на пристроях коментарю матчів. У майбутньому планується введення сурдокоментаря матчу в цьому ж секторі.

Нагадаємо, що на НСК «Олімпійський» уже впроваджено аудіо-описовий коментар для людей із вадами зору. Він здійснюється на хвилі 96,7 FM.

Під час прес-конференції відбулася урочиста презентація проекту та меморандуму про співпрацю.

Директор департаменту зі зв’язків із громадськістю футбольного клубу «Динамо» (Київ) Микола Іванович Несенюк:

- Футбольний клуб «Динамо» Київ завжди дуже уважно ставився до роботи з уболівальниками. Після того, як ми повернулися на нашу історичну домашню арену, НСК «Олімпійський», ми щільно співпрацюємо з керівництвом стадіону та разом, спільними зусиллями робимо все для того, аби створити максимально сприятливі умови для зручності всіх уболівальників «Динамо» під час перегляду матчів, для того, щоб вони отримували під час гри максимальне задоволення. Ми дуже раді тому, що стадіон започатковує таку ініціативу, й що люди з обмеженими можливостями зможуть повною мірою насолоджуватися матчами. Це дуже потрібна справа. Нам дорогі всі наші вболівальники, кожен із них, неважливо, скільки їх буде загалом – п’ять тисяч або п’ятдесят. Збоку футбольного клубу «Динамо» Київ, збоку клубної структури, яка працює з уболівальниками, буде максимальне сприяння в усіх цих починаннях, буде надана вся необхідна допомога для того, щоб люди з порушеннями слуху могли насолоджуватися матчами за участю «Динамо».

Виконавчий директор Державного підприємства «Національний спортивний комплекс «Олімпійський» Володимир Володимирович Спільніченко:

- НСК «Олімпійський», як найбільша спортивна та культурна арена країни, однаково піклується про комфортність кожного вболівальника. Так, у нас є спеціально облаштовані місця для людей на візках, відбувається аудіо-описовий коментар для людей із проблемами зору, котрий кожен може почути, налаштувавшись на певну хвилю на своїх телефонах або радіоприймачах. Ми не зупиняємося на досягнутому: саме тому ми виступили з ініціативою щодо введення коментаря за допомогою жестів. Спочатку такий коментар буде під час проведення передматчевих та післяматчевих прес-конференцій. У майбутньому ми плануємо робити такий коментар у спеціально облаштованому секторі. Хотілося би подякувати всім нашим партнерам, які підтримують нас у таких починаннях. Сподіваюся, що до запровадження такого роду ініціатив долучаться й представники ЗМІ. Адже всі мають право чути та відчувати себе рівноцінними членами суспільства. Для НСК «Олімпійський» важлива комфортність перебування кожного вболівальника.

Народний депутат України, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Верховної Ради України, президент Національного комітету спорту інвалідів України (Національного Параолімпійського комітету України) Валерій Михайлович Сушкевич:

- Насамперед, хочу подякувати керівництву НСК «Олімпійський» за те, що ви виступили з цією ініціативою. Пам’ятаю, як кілька років тому, перед Євро-2012, ми будували цей стадіон. Тут ще було все розібране, навіть трибуни, всюди лежали уламки, а ми на візках, із незрячими проходили разом із експертами УЄФА кожну сходинку, розписували кожну ситуацію. Не для того, щоб було більше вболівальників. Я радію з того, що у вас завжди достатньо вболівальників. Питання не в цьому, а у понятті рівних прав та можливостей кожної людини. На мою думку, футбол – один із величезних промоутерів того, що пов’язане з рівними правами людей. У неділю, 27 вересня, ми провели в Києві всеукраїнський марш миру та прав людини, загальне гасло якого лунало так: «Україні – мир та право на життя». Ми звернулися до світової спільноти з проханням забезпечити мир в Україні, а також рівні права людей із інвалідністю. Хочу запропонувати на додаток до проекту таку ініціативу. Можливо, не на весь час матчу, але під час основних коментарів диктора по стадіону, щоб на табло стадіону з’являлося віконце із сурдоперекладом. А загалом, якщо цей проект буде реалізовано, це буде досягнення нашої спортивної інфраструктури та наближення до європейських стандартів прав людей. Ми справді рухаємося в Європу.

Перший віце-президент Українського товариства глухих (УТОГ) Ірина Іванівна  Чепчина:

- Ще під час Євро-2012 на державному рівні було вирішено питання стосовно створення окремої групи нечуючих волонтерів, які володіють міжнародною мовою жестів. Ця група дуже добре себе зарекомендувала, але головне, що подібна волонтерська група була унікальною, першою у світі. Ось і тепер адміністрація НСК «Олімпійський» підготувала справді чудовий проект. Маю надію, що люди з порушеннями слуху відтепер почуватимуться впевнено, на рівні з іншими вболівальниками.

Після завершення прес-конференції відбулося нагородження державними нагородами – орденами «За мужність» I ступеня, а також «За заслуги» ІІІ ступеня спортсменів-дефлімпійців, які показали феноменальні результати на чемпіонатах світу, Європи, дефлімпійських та Параолімпійських іграх.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер