МІГЕЛЬ. Шлях на Мундіаль (+ ВІДЕО)

МІГЕЛЬ. Шлях на Мундіаль (+ ВІДЕО)

Цього року у Бразилії португальці теж входять до списку з десяти-дванадцяти головних претендентів на титул чемпіонів, збірних, які мають набагато більші шанси на тріумф у порівнянні з рештою.

Безперечно, одним із ключових гравців нинішньої збірної Португалії є київський динамівець Мігель.

Він узяв участь у всіх 12-ти матчах своєї збірної у кваліфікації до ЧС-2014, причому всі провів у стартовому складі. Будучи заміненим упродовж зустрічі у п’яти з цих матчів, Мігель у підсумку провів на полі 944 хвилини з 1080 можливих. Окрім Велозу, всі 12 матчів відбору провели лише двоє – голкіпер Руй Патрисіу та півзахисник Жоау Моутіньйо, причому вони відіграли всі матчі відбору до ЧС узагалі без замін.

У відбіркових іграх до ЧС-2014 Мігель відзначився трьома гольовими передачами (у матчах з Ізраїлем, Росією та Швецією), отримав одну жовту картку.

Кваліфікація до ЧС-2014

Португалія потрапила до групи F, де суперниками «селесао» стали Росія, Ізраїль, Північна Ірландія, Азербайджан та Люксембург.

Підопічні Паулу Бенту розпочали відбір украй невдало, у першому ж матчі поступившись у гостях головному конкуренту в боротьбі за перше місце – збірній Росії, яку очолює Фабіо Капелло (0:1). Далі були невиразна нічия в домашній грі з Північною Ірландією (1:1), в якій португальці аж ніяк не планували втрачати очки. Ці матчі відбувалися наприкінці 2012-го року, в якому Португалія зупинилася за крок до фіналу чемпіонату Європи, лише в серії пенальті поступившись у Донецьку майбутньому володарю трофею – збірній Іспанії.

Динамівський португалець із сумом згадує виліт із Євро-2012: «Головне, що ми тоді здобули, – це досвід. Ось тільки успіху не вистачило. У півфіналі з Іспанією нам не пощастило. Сам матч, на мою думку, вийшов чудовим. Можливо, якби нам трохи більше пощастило, – вийшли б до фіналу. Чемпіоном у підсумку стала Іспанія, з чим я її й маю привітати. Таке життя…»

2013-й рік розпочався для команди Паулу Бенту також невдало – виїзною нічиєю з Ізраїлем (3:3), причому гості врятувалися від поразки лише в компенсований час. Далі були три перемоги, серед яких і реванш у протистоянні з Росією, яку Португалія переграла з тим же рахунком (1:0). До речі, єдиний гол у тій грі Поштига забив із передачі Мігеля.

Але далі була ще одна нічия, тепер уже на своєму полі, зі збірною Ізраїля (1:1), яка в підсумку коштувала Португалії першого місця у групі й передбачала, що за путівку до мундіалю команда Бенту побореться у стикових матчах.

У плей-оф португальцям відверто не пощастило з жеребом. Гіршим варіантом, аніж Швеція, була б лише Франція, яка в підсумку потрапила в суперники Україні.

Але й протистояння Португалії зы Швецією футбольний світ оцінював як втрату для мундіалю однієї з сильних команд. У першому матчі португальці на своєму полі домоглися лише мінімальної перемоги (1:0), яку наприкінці поєдинку приніс гол Криштіану Роналду, який він забив із передачі його друга Мігеля.

Матч-відповідь у Швеції став справжнім бенефісом зіркового гравця мадридського «Реала», який за кілька місяців отримав приз найкращого гравця світу. Роналду відзначився хет-триком, на що шведи відповіли лише дублем також зіркового Златана Ібрагимовича. У підсумку перемога Португалії 3:2 у матчі та 4:2 у протистоянні, й це передбачало, що Мігель та компанія поїдуть на мундіаль.

«На жаль, ми не змогли виконати головне завдання – вийти з першого місця у групі. Довелося пробиватися до Бразилії через стикові ігри. Але в підсумку ми продемонстрували блискучу командну єдність у прагненні потрапити на чемпіонат світу. Тепер потрібно якомога краще підготуватися, щоб гідно зіграти з класними збірними та пройти якомога далі», – підбив підсумок відбіркового етапу Мігель.

Підготовка до події року

Після завершення кваліфікації та перед початком чемпіонату світу в графіку збірної Португалії було заплановано чотири контрольних матчі, три з яких уже відбулися. У березні «обрані» розгромили Камерун (5:1), дублем у тому матчі відзначився Роналду, один із м’ячів забивши з передачі Мігеля, який вийшов на заміну наприкінці гри.

У травні-червні португальці зіграли на своєму полі з Грецією (0:0) та на нейтральному з Мексикою (1:0) та Ірландією (5:1).

Мігель провів перші два матчі без замін, а проти ірландців вийшов на останню десятихвилинку на заміну.

Для Мігеля підготовка до ЧС-2014 проходила як на футбольному полі, так і поза ним. Він знявся у кліпі до пісні, присвяченій майбутній події номер один у футбольному світі.

«Про можливість зіграти на такому турнірі можна лише мріяти. Мені вдалося насолодитися цим почуттям у ПАР. Черговий такий виступ – мрія будь-якого футболіста. Особливо якщо врахувати, що мундіаль відбудеться в Бразилії, де вболівальники обожнюють футбол. Це буде унікальна й незабутня подія!» – ділиться своїм очікуванням від чемпіонату представник київського «Динамо» в одній із найсильніших збірних планети.

Фінальний етап

Безпосередньо на чемпіонаті світу Португалія зіграє у групі G, до якої також потрапили збірні Німеччини, США та Гани.

Розпочнеться для команди Бенту мундіаль матчем із номінально найсильнішим суперником – Німеччиною. Цей поєдинок відбудеться 16 червня у Сальвадорі.

22 червня у місті Манаус Португалія зіграє з США, а в заключному турі 26 квітня у столиці Бразилії поміряється силами з Ганою.

«Готуватися необхідно з особливою ретельністю. Такі збірні, як Німеччина, завжди є претендентами на перемогу в будь-якому турнірі. Також ми будемо грати зі збірною США, де футбол бурхливо розвивається, й командою Гани, яка вже виграла кілька турнірів в Африці й є серйозним суперником. У чемпіонаті візьмуть участь усі найкращі збірні світу, й ми хочемо проявити себе найкращим чином», – запевняє Мігель.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер