Медобстеження динамівців: звичні процедури та нововведення

Медобстеження динамівців: звичні процедури та нововведення

Цього разу для медогляду був передбачений один день. У клініці зібралися всі футболісти, що брали участь у вчорашньому тренуванні, а також до них приєднався Лукман Аруна. Всього 13 осіб. Подібний захід чекає і решту команди, щоправда збірники, які повернутьсь у розташування «Динамо» трохи пізніше, пройдуть процедуру медобстеження вже після збору в Австрії, орієнтовно 28-29-го червня.

У суботу футболісти почали з'їжджатися до клініки на 9-у ранку. Раніше за всіх з'явився Сергій Люлька, незабаром після нього прийшов Сергій Сидорчук, також раніше впоратися з медоглядом вирішили Євген Макаренко та Георгій Бущан. До слова, останній примудрився посеред літа підхопити ангіну, і видужувати буде вже безпосередньо в Австрії на зборі. А в Артема Кравця почав боліти зуб мудрості, так що крім всіх лікарів, йому довелося відвідати ще й стоматолога.

У порядку черги гравці заходили до кабінетів невропатолога, терапевта, травматолога, окуліста, лора. Зробили кардіограму, УЗД черевної порожнини та серця. Також здали весь спектр аналізів, поміряли тиск та антропометричні дані. Причому, найбільше часу футболісти проводили в кабінеті УЗД, оскільки обстеження було більш, ніж ретельним. Як і взимку, пройшли днамовци й додаткову діагностику – ультразвукове дослідження судин шиї та головного мозку. Пов'язано це з тим, що гравці часто б'ють по м'ячу головою і у них відбуваються навантажувальні зміни у шийному та грудному відділах хребта, які вимагають особливого контролю. Не обійшлося і без нововведень, про які розповів лікар команди Леонід Миронов:

- Сьогодні футболісти проходять додаткове обстеження - денситометрію. Це нова діагностика, яка визначає структурну масу тіла. Іншими словами, ми визначаємо процентний вміст жиру в організмі конкретного футболіста. Також дивимося, скільки відсотків від загальної маси тіла займає м'язова маса, рідина, чи вистачає кісткам кальцію. Це дослідження дуже важливе для нас, воно дає багато інформації.

Всі хлопці з'явились у призначений час, пройшли планове медичне обстеження, яке показало, що майже всі здорові, за винятком воротаря Георгія Бущана. Йому потрібно додаткове обстеження, за результатами якого будемо вирішувати, що з ним робити далі, і чи зможе він поїхати разом з нами на збір, оскільки в будь-якому випадку він пройде терапію антибіотиками протягом, як мінімум, п'яти днів. А у цей період, природно, великі навантаження заборонені.

- Повернулися з оренди Макаренко і Бертольо, які близько року не знаходились під вашим наглядом...

- Так, до них ми будемо застосовувати більш ретельний підхід і більш уважно вивчимо їх біохімічний аналіз крові.

- Як проходить підготовка до зборів у клубних лікарів? Напевно, у вас не менше роботи, ніж у футболістів...

- Так, медична служба працює вже протягом чотирьох днів у плані комплектації всіх медичних препаратів, необхідних для загальної терапії за крайньої потреби. Також ми складаємо список і комплектуємо контейнери препаратами для підтримки та виведення футболістів на оптимальну функціональну форму – це спортивна фармакологія. Ми беремо з собою досить багато наукового та медичного обладнання – і діагностичного, і лікувального фізіо-терапевтичного.

www.fcdynamo.kiev.ua

* фото А.Лукацького

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер