Марек КОНЕЧНИЙ: «Кількість зарубіжних команд на Murapol Cup збільшилася з 2-х до 10-ти»

Марек КОНЕЧНИЙ: «Кількість зарубіжних команд на Murapol Cup збільшилася з 2-х до 10-ти»

Уже кілька років поспіль у ньому беруть участь команди ДЮФШ «Динамо» ім. Валерія Лобановського. Цього року підопічні Володимира Анікеєва та Віктора Усова посіли друге місце, обігравши в півфіналі дортмундську «Боруссію» 5:1 і поступившись у фіналі бельгійському «Андерлехту» 0:3.

Murapol Cup уперше відбувся дев'ять років тому, його організатором є польська Акаждемія 21, а проходить він під патронатом мера міста Кракова. Про те, як зароджувався і розвивався турнір, ми поцікавилися у його організатора і президента Академії U-21 Марека Конечного:

- Перший турнір відбувся дев'ять років тому. Ми почали з 12-ти команд, із яких дві були європейські, це «Лідс Юнайтед» і «Боруссія» Дортмунд, а решта - польські. Тепер до нас приїжджають вісім команд із Європи і всього чотири польських колективи. Серед іноземних команд, які ми приймали, - «Селтік» (Шотландія), «Шахтар» (Донецьк), «Славія» (Прага), «Ювентус» (Турин), «Інтер» (Мілан), «Евертон», «Твенте», «Манчестер Сіті» і багато інших видатних команд. Щороку я намагаюся вдосконалювати турнір, робити його кращим і привносити щось нове.

- «Манчестер Юнайтед» і «Боруссію» можна назвати завсідниками Murapol Cup?

- Не можу сказати, що вони беруть участь щороку, але для «МЮ» це був п'ятий турнір, а для «Боруссії» - третій. Часто до нас приїжджає київське «Динамо» - уже вшосте, також не рідкісний гість голландський «Херенвен». Для мене це велика честь приймати команди таких видатних клубів. Представники «МЮ» часто запитують мене, чи збираюся проводити турнір, оскільки завжди приїжджають із задоволенням.

Цього року у нас в Кракові вперше побували чотири зарубіжних команди: «Порту» (Португалія), «Еспаньол» (Іспанія), «Спарта» (Чехія) та «Андерлехт» (Бельгія). Сьогодні Murapol Cup досить популярний у Європі, і в мене є інформація, що наступного разу серед учасників буде англійський «Ліверпуль», італійська «Рома», іспанський «Віляреал», голландський «Аякс». Тож, вважаю, через рік у турнірі братимуть участь десять європейських команд, тож вийде ще цікавіше!

- Коли ви заснували цей турнір, це були єдині в Польщі змагання такого високого рівня?

- Я почав працювати з дітьми в якості тренера в краківській «Віслі» - одному з провідних польських клубів. Моєю мрією було створити турнір, у якому б брали участь видатні клуби. Двадцять років тому це було зробити дуже важко, зараз, якщо у тебе є гроші і спонсори, усе стало трохи легше. І я почав працювати в цьому напрямку.

- Ви завжди проводите змагання серед дітей одного віку?

- Так. Коли ми дев'ять років тому відкрили Академію 21, одинадцятилітні хлопці були в ній найстаршими. Тому і перший турнір пройшов серед футболістів цього віку. Відтоді щороку в Murapol Cup беруть участь команди футболістів U-11.

- Спочатку було складно переконати команди приїхати до вас, доводилося вмовляти?

- Так, дуже важко, оскільки зарубіжні команди не знали про нас. Мій добрий друг, Якуб Блащиковські, екс-футболіст «Боруссії», допоміг запросити дитячу команду цього німецького клубу. Також у мене є дуже хороший друг, який працює тренером в Англії, він допоміг із приїздом «Лідса». Оскільки перший турнір пройшов успішно, на наступний рік ми спробували налагодити зв'язок з іншими клубами.

Тепер і зовсім немає проблем із запрошенням топ-клубів, оскільки він став популярним, усі знають, що склад учасників дуже сильний, що змагання проходять на високому рівні, тому, звісно, багато хто вже самі запитують і хочуть до нас приїхати.

- Ви самостійно вирішуєте майже всі організаційні питання. Як вам вдається все встигати? Звідки берете сили і час?

- Навіть не знаю. Я дійсно дуже багато роблю сам. Є дві-три людини, які допомагають мені під час турніру, але до його початку вирішенням усіх питань займаюся я. Можливо, я трохи божевільний, але насправді, мені подобається постійно бути залученим до процесу, я живу цим і все роблю з душею і від щирого серця. Багато роботи залишається і після закінчення змагань. Потрібно відправити додому команди, простежити, щоб усе було в порядку. Крім того, маю оплатити всі рахунки, тож можу відпочити лише через 2-3 дні після закінчення спортивної частини.

- А що входить у ваші обов'язки до приїзду команд?

- Забезпечити квитки на літак, проживання, харчування, безпосередньо спортивну складову, дозвілля команд у вільний час, організувати екскурсії містом, похід до зоопарку, аквапарку і т.д. Чи були курйозні моменти? На щастя, ми не загубили жодної дитини, ніхто не спізнювався на літак. Цього року була невелика проблема з автобусами, які перевозили команди на ігри і назад, але це робочі моменти. Словом, я намагаюся все робити якнайкраще, тож сподіваюся, усі їдуть від нас задоволеними.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер