Леонід МИРОНОВ: «Проведемо загальний медогляд – і подивимося, хто як готувався у відпустці»

Леонід МИРОНОВ: «Проведемо загальний медогляд – і подивимося, хто як готувався у відпустці»

Футболісти, які відпочили й набралися сил, зберуться на базі в Кончі-Заспі, а у п’ятницю-суботу пройдуть поглиблений медогляд перед відльотом на навчально-тренувальний збір до Іспанії.

Про те, що чекає на динамівців під час медичного обстеження, офіційному сайту розповів лікар «Динамо» Леонід Миронов.

- Раніше подібні медогляди називалися диспансеризацією, зараз це традиційне медичне обстеження перед початком нового сезону. 11-12 січня футболісти пройдуть лікарське обстеження у клініці «Борис», до якого футболістам не звикати. Їм доведеться здати аналіз крові, сечі, пройти електрокардіограму, ехокардіограму, ультразвукове обстеження внутрішніх органів.

У цьому році в нас дещо змінена програма, оскільки включено ще додаткове ультразвукове обстеження судин шиї та головного мозку. Пов’язано це з тим, що гравці часто б’ють по м'ячу головою, й останнім часом у них часто відбуваються навантажувальні зміни в шийному та грудному відділах хребта, які вимагають ретельного контролю. Додатково футболісти, які мали певні проблеми із суглобами, пройдуть обстеження у вигляді магнітно-резонансної томографії – колінного, гомілкостопного чи плечового суглобів.

Також у нас заплановано спеціальне медичне та спортивно-тренерське тестування у вигляді шаттл-тесту. Його проведуть фахівці лабораторії Науково-дослідного інституту фізичної культури та спорту професора Дрюкова, провідною в галузі спортивної медицини, яка курирує вітчизняних олімпійців. 12-го січня вони приїдуть до нас цілою бригадою зі своїм сучасним обладнанням, і, як я вже сказав, футболісти пройдуть так званий шаттл-тест. На кожного гравця буде одягатися спеціальне обладнання, з комп’ютерними датчиками та маскою, і в польових умовах у закритому манежі буде проведено тестування на футбольному полі. За підсумками даного дослідження ми, в першу чергу, отримаємо велику інформацію, корисну для тренерського штабу, як навантажувати гравців, в якому стані вони перебувають та як правильно дозувати навантаження для них.

Під час тесту буде проведено біохімічний забір крові, як до фізичного навантаження, так і після нього, для визначення лактатної кривої, що допоможе нам визначити рівень функціонального стану футболіста, а також його фізичної працездатності. Після того, як ми отримаємо дані дослідження, футболісти будуть розбиті по групах, і тренерському штабу буде доволі легко планувати спеціальну, бігову, швидкісно-силове навантаження, витривалість і т.д.

- Подібні нововведення у традиційному медогляді футболістів були побажанням тренерського штабу «Динамо»?

- Ні, взяти подібну методику на озброєння було запропоновано медичним штабом команди, оскільки вона вже протягом кількох років використовується провідними клубами світу. Це найсучасніша діагностика, яка допоможе у правильному плануванні навчально-тренувального процесу на весь рік. Відзначу, що подібне тестування плануємо провести також у середині сезону та після його завершення.

- Під час відпустки чи отримують клубні лікарі відомості про стан здоров’я футболістів? Або гравці фактично належать самі собі?

- Кожен футболіст перед відпусткою отримує індивідуальну програму, за якою він має готувати себе до виходу з відпустки. Коли ж футболісти роз’їжджаються по всьому світу, звичайно, клубні лікарі не контактують із ними. Ось побачимося 10-го числа, коли всі зберемося на базі, проведемо загальний медогляд – і подивимося, хто як готувався у відпустці.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер