ЛЄ. Плей-офф. 1-й матч. ФК «Актобе» – «Динамо». Прев'ю

ЛЄ. Плей-офф. 1-й матч. ФК «Актобе» – «Динамо». Прев'ю

«Динамо»: повернутися на переможну стежку

Новий сезон в єврокубках найтитулованіший клуб України розпочинає з раунду плей-оф у Лізі Європи, турніру, в якому «біло-сині» в останніх п'яти матчах не знають перемог. Після тріумфу в Києві над турецьким «Бешикташем» (1:0) 20 жовтня 2011 року динамівці в подальших поєдинках, які включили в себе два розіграша другого за значенням на континенті змагання, три рази зіграли внічию та двічі програли, за різниці забитих та пропущених м'ячів 5-7.

У нинішній похід за славою та визнанням в Європі команда входить зі значно підсиленим складом та найсерйознішими амбіціями. Незважаючи на невдалий старт у чемпіонаті української Прем'єр-ліги, головний тренер команди Олег Блохін навіть не допускає думки про те, що команда не зможе пробитися до групового етапу змагання, яке помітно поліпшило за останні роки свій імідж та престиж: «До Ліги Європи ми маємо проходити. І ми пройдемо, в цьому я впевнений».

Динамівці з усією серйозністю поставилися до ФК «Актобе», який став їхнім суперником на початковій для «біло-синіх» стадії турніру. Для перегляду та визначення сильних та слабких якостей казахстанського клубу було відряджено Сергія Реброва, який побував на грі чемпіонату Казахстану, в якій актобінці поступилися на виїзді клубу «Ордабаси» (2:1).

- Нашого суперника в жодному разі не можна недооцінювати. Вважаю, що «Актобе» – команда середнього рівня, яка із таким подразником, як київське «Динамо», може вичавити з себе найкращу гру за історію клубу. Матч, на якому я був присутній, навряд чи можна вважати показовим: в «Актобе» знали, що на трибунах стадіону присутні представники тренерського штабу «Динамо» й, можливо, саме з цієї причини на поле в цьому поєдинку не вийшли їхні 3-4 гравці основного складу. Абсолютно напевно можна сказати, що «Актобе» – команда дисциплінована, яка намагається все робити компактно й максимально злагоджено. При цьому в її складі є швидкісні та креативні гравці.

До Актобе Олег Блохін вирушив із 21 гравцем, серед яких немає воротаря Георгія Бущана, захисників Євгена Селіна та Данило Сильви, півзахисників Дениса Гармаша та Ніко Кранчара, які відновлюються після отриманих травм.

Про мотивацію же команди на майбутню гру розповів один із нинішніх лідерів «біло-синіх» Андрій Ярмоленко: «Я не відкрию істини, якщо скажу, що ми зобов'язані пройти до групового раунду Ліги Європи. Ми налаштовуємося на серйозний поєдинок у Казахстані, оскільки господарі напевно будуть грати з великим бажанням та віддачею. Але й у нас, я впевнений, із настроєм буде все гаразд».

ФК «Актобе»: виконуючи завдання президента

Для футбольного клубу «Актобе» майбутній поєдинок із київським «Динамо» стане ювілейним 35-м в єврокубковому реєстрі. У них команда в 13-ти здобули перемоги (11 удома), вісім завершила внічию та 13 програла, вперше в цьому сезоні вийшовши до четвертого раунду кваліфікації. Для цього команді Володимира Нікітенка знадобилося крок за кроком подолати опір вірменського «Гандзасара» (2:1, 2:1), норвезького «Ходда» (0:1, 2:0) та ісландського «Брейдабліка» (1:0, 0:1 (2:1 – пен.).

На головній арені ФК «Актобе» в лідерах із 2005 року, коли команда вперше виграла титул чемпіона Казахстану. З того часу клуб, який фінансується акіматом Актюбінської області (акімат – регіональний орган виконавчої влади в Казахстані), жодного разу не випав із призової трійки, ще тричі вигравши національний чемпіонат (2007, 2008, 2009) та додавши до цього перемоги в Кубку (2008) та Суперкубку Казахстану (2008, 2010).

Поточний сезон для команди складається успішно. «Червоно-білі» лідирують у казахстанській Прем'єр-лізі, випереджаючи свого головного конкурента карагандинський «Шахтар» на три очки.

Охарактеризувати же лідерів нинішнього складу нашого суперника надамо Сергію Реброву:

- Це Сергій Ковальчук, який грав у московському «Спартаку», а також Сергій Давидов (екс-півзахисник «Кубані» та казанського «Рубіна»). Окрім того, виокремлюється центральний захисник Праймус (збірна Тринідаду і Тобаго). Ну а особливе враження в плані лідерських якостей, звичайно ж, залишає півзахисник Марат Хайруллін (на фото).

Він діє по всьому полю й демонструє доволі пристойний рівень майстерності та самовіддачі. Втім, останнє стосується всього «Актобе», якщо судити за тими матчами, що я бачив. Нарешті, не можна не згадати капітана команди Петра Бадла, який, до речі, пограв і в Україні. Хоч він і віковий футболіст (37 років – прим. ред.), але це спражній лідер команди, достатньо досвідчений, хороший гравець.

Є у складі «Актобе» й серйозна втрата. Провідний захисник команди Еміль Кенжисариєв (29 матчів у єврокубках) у ніч із 9 на 10 серпня був жорстоко побитий у центрі Алма-Ати й упав у кому. Після проведеної операції його поступово виводять із цього стану, але про футбол поки мови не йде.

Про завдання та цілі ФК «Актобе», поставлені ще після завершення минулого сезону, найкраще говорять слова президента клубу Сагата Енсегенули: «Всі хочуть працювати в «Актобе», адже в нас найкраща в Казахстані база. Нам давно час виходити до групи Ліги Європи».

Ми з вами десь зустрічалися

Майбутній поєдинок між «Актобе» та київським «Динамо» стане першим офіційним між двома клубами. Проте, головні тренери команд Володимир Нікітенко та Олег Блохін майже ціле десятиліття змагалися один із одним в якості футболістів в часи союзних чемпіонатів. Перша така зустріч відбулася 26 червня 1978 року в Алма-Аті, де місцевий «Кайрат», за який виступав нинішній керманич «Актобе», зіграв унічию (0:0) з київським «Динамо» Олега Блохіна. У наступні роки вони зустрічалися на футбольних полях обличчям до обличчя ще 14 разів, в яких команда киянина перемогла вісім разів, чотири рази зіграла внічию та двічі поступилася колективу алмаатинця. В цих матчах найкращому бомбардиру в історії радянського футболу Блохіну вдалося забити сім голів. Також неодноразово проти Нікітенка та його «Кайрата» грали в чемпіонатах СРСР й нинішні помічники головного тренера київського «Динамо» Андрій Баль та Олексій Михайличенко.

Шляхи гравців нинішніх складів двох клубів кілька разів перетиналися на рівні національних збірних. Так, динамівці Огнєн Вукоєвич та Ніко Кранчар не лише вийшли на поле 14 жовтня 2009 року в Астані у грі відбору на ЧС-2010 Казахстан – Хорватія (1:2), а й забили по голу у ворота збірної господарів, у складі яких був Юрій Логвиненко. Шляхи динамівця Александара Драговича та актобінців Сидельникова, Хайрулліна та Гридіна перетнулися 11 жовтня 2011 року також в Астані в поєдинку відбіркового турніру Євро-2012 між національними командами Австрії та Казахстану, що завершився внічию – 0:0.

Доповнити же картину взаємовідносин між командами може й старший тренер Академії «Динамо» (Київ) Олександр Іщенко, який працював головним тренером ФК «Актобе» у 2003-му році.

Атмосфера

Динамівці вперше гостюватимуть в Актобе – центрі Актюбінської області, з населенням трохи більше 400,000 людей. Область межує з шістьма областями Казахстану, з Росією та Узбекистаном. У ній зосереджені всі запаси хромової руди Казахстану, третина запасів титану, а також кобальт, мідь, цинк, фосфорити, вугілля та золото.

Місто виникло на місці фортеці Ақтөбе, заснованої в 1869 році флігель-ад'ютантом царського двору полковником Боргом для забезпечення захисту внутрішньої частини Оренбурзького краю від набігів казахів Малої орди. Ақтөбе перекладається з казахського як білий пагорб (ақ – білий, төбе – пагорб).

Стадіон ім. Кобланди-батира (героя національного епосу) знаходиться в центральній частині Актобе. Безпосередньо до арени прилягають проспект Абулхаир хана (зі сходу) та проспект Алії Молдагулової (з півночі). Поблизу розташовані Палац спорту «Конис» та розважальний комплекс «Рахат».

У двох хвилинах пішки знаходиться автобусна станція «Стадіон». Із різних районів міста дістатися сюди можна такими маршрутами: № 1, 3, 4, 8, 8А, 11, 12, 15, 16, 48.

Нагадаємо, що білоруський арбітр Олексій Кульбаков дасть стартовий свисток матчу 22 серпня о 16.00.

Перед грою організатори матчу планують блискавичне модульне шоу.

Судячи з футбольного ажіотажу, що панує в місті, всі квитки на 12,729 місць (ціна 1000 тенге, еквівалент 50 гривень) на цей матч будуть реалізовані! Для вболівальників «біло-синіх» виділено 6-й сектор. Квитки до нього вболівальники нашої команди можуть придбати з 10.00 до 18.00 у касі № 3.

Олег Задерновський

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер