Кубок України. «Металіст» - «Динамо»: ключові протистояння

Кубок України. «Металіст» - «Динамо»: ключові протистояння

Тоді в рамках 9-го туру Прем'єр-ліги «жовто-сині» в Харкові розгромили киян із рахунком 3:0. З тих пір минуло півроку, термін за футбольними мірками не дуже великий, але за цей час дуже багато води витекло. Якщо подивитися на зміни, які сталися за цей час у командах, головним чином, у «Металісті», то вони величезні.

«Металіст» vs обставини

Якщо ще до зимової перерви головним протистоянням у поєдинку між киянами і харків'янами вважалося суперництво Хачеріді - Девіч, то зараз обидва футболісти точно не зіграють у майбутньому матчі. Перший - через травми, а другий - оскільки перейшов узимку до російського «Рубіна». Таким чином, господарям доведеться боротися не лише з київськими гостями, але й із власними втратами. Інші кадрові проблеми харків'ян не менш істотні, і про них уже багато говорилося.

Через фінансові труднощі подав у відставку головний тренер Мирон Маркевич, який, по суті, створив команду, покинули колектив капітан Хосе Соса та бразилець Жажа Коельо, щойно відновив тренування після травми Моледо. Безумовно, все це не може не позначитися на бойовій потужності господарів.

Утім, напередодні матчу з «Динамо» з'явилася інформація про те, що до команди повернувся аргентинський півзахисник Алехандро Гомес. Але чи зможе він допомогти у кубковому поєдинку «Металісту» - велике питання, адже тренерський штаб може довірити місце на полі лише підготовленому футболісту, а де перебував Гомес увесь цей час, як тренувався, чи підтримував форму, відомо лише йому самому.

Паритет сторін у майбутньому поєдинку може підрівняти фактор свого поля. У цьому сезоні на виїзді динамівці в битві з сильними суперниками виступають не найкращим чином. Харків'яни ж, навпаки, в домашніх стінах непереможні. У дев'яти проведених у цьому чемпіонаті поєдинках вони перемогли сім разів, а два матчі завершили внічию.

Гоменюк vs Віда

Ще один мінус для «Металіста» - проблеми з атакуючою ланкою. Враховуючи всі кадрові втрати, в розпорядженні Ігоря Рахаєва залишився лише один номінальний нападник - Володимир Гоменюк. Чи зможе він повноцінно замінити найрезультативнішого гравця харків'ян Девіча - складно відповісти ствердно. Нападнику доведеться докласти ще чимало сил, праці й терпіння, щоб наблизитися до досягнень натуралізованого серба в «Металісті» та завоювати таку ж любов уболівальників.

Мабуть, головний недолік Володимира - відсутність достатньої ігрової практики, адже поки виступав Марко, він часто залишався в запасі. Крім того, футболіст не надто виразно провів спаринг із «Ворсклою» та офіційний поєдинок УПЛ з «Говерлою». Але на його користь говорить його досвід. Перейшовши у 19-річному віці в «Таврію», Гоменюк швидко став основним гравцем, а пізніше капітаном команди і її найкращим бомбардиром. Саме в Сімферполі він отримав свій перший виклик до національної збірної України. Причому, у свій час під керівництвом наставника головної команди країни Михайла Фоменка гравець працював і в «Таврії». А от прізвисько «Кримський Руні» закріпилося за нападником ще за колишнього тренера Федорчука.

Надалі Володимир пограв за «Дніпро» і київський «Арсенал», звідки в останній день трансферного вікна, 2 вересня 2013 року на правах оренди перейшов у «Металіст», де був покликаний замінити аргентинця Крістальдо.

Гоменюк невеликого зросту, але забити з другого поверху для нього зовсім не проблема. У будь-якому випадку, в матчі з «Динамо» Володимиру знадобиться підтримка в особі флангових півзахисників, адже він не належить до нападників, які опускаються занадто низько в середину поля в пошуках м'яча.

Сам Володимир визнає і розуміє всю серйозність матчу з «Динамо»: «Зараз кияни виглядають цілісніше, ніж восени. І фізично вони стали сильнішими. А лідери у них усе ті ж самі - Ярмоленко, Мбокані, Гусєв».  
Що стосується киян, то не можна не зазначити факт пропуску майбутньої зустрічі центральним захисником Євгеном Хачеріді.

У цій ситуації основне навантаження і відповідальність за те, щоб стримувати атакуючі пориви господарів буде лягати на центральну вісь оборони гостей, представлену Александаром Драговичем і Домагоем Відою.

В минулому матчі з запорізьким «Металургом» Віда, що заповнив вакансію, що утворилася після травми Хачеріді, в цілому, відіграв досить надійно і впевнено. Але поєдинок з «Металістом» стане для нього справжнім випробуванням. Якщо впорається і зуміє виправдати довіру тренерського штабу - у хорвата є шанс нав'язати конкуренцію за місце в динамівській основі. А це того варте, адже для нього ігрова практика в клубі означає подвійну ціну, так як відправитися до Бразилії на ЧС-2014 він може тільки при активному прояві своїх ігрових якостей в кожному з майбутніх матчів.

Тренерська дуель

Виконуючий обов'язки головного тренера «Металіста» Ігор Рахаєв намагається робити все, щоб його команда залишалася зібраною, гідно завершила другу частину чемпіонату і не випала з трійки призерів.

Через перенесення матчів харків'яни у весняній частині сезону провели лише один поєдинок - вдома проти ужгородської «Говерли» (1:1). Але навіть по грі з нею було видно, що фізичні кондиції у команди залишають бажати кращого.

Перенесення матчу з «Севастополем» виявилось для Рахаєва і його підопічних зовсім недоречним. Зате мотивація і настрій на чвертьфінальний поєдинок у його футболістів буде позамежною, та й часу на підготовку до матчу було більше.

Що стосується Олега Блохіна, то, на думку фахівців, не тільки матч із «Металістом», але і весь наступний тиждень буде для нього визначальним, як із точки затвердження ігрового потенціалу «біло-синіх», так і турнірних перспектив у боротьбі за титул чемпіона УПЛ та тріумфу в Кубку України.

Можливо, в останніх двох матчах із аутсайдерами чемпіонату наші футболісти виглядали не надто переконливо, але у двох турах вони набрали шість очок, забили шість м'ячів і скоротили відставання від лідируючого «Шахтаря» до двох балів. Попереду для багатьох динамівських зірок маячить перспектива гучно заявити про себе і повноцінно засяяти, адже їх і запрошували до Києва саме для цього, чи не так?

Як би там не було, з упевненістю можна сказати одне: на нас чекає захоплюючий кубковий поєдинок, який стане справжнім іспитом для обох команд. Причому оцінок буде всього дві: «здав» і «не здав». В останньому випадку - без права перездачі.

Світлана Полякова

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер