Кубок України. «Динамо» – «Чорноморець»: ключові протистояння

Кубок України. «Динамо» – «Чорноморець»: ключові протистояння

Воротарі

Фактично в команді є три основних голкіпера – Олександр Шовковський, Максим Коваль та Олександр Рибка. Всі троє є футболістами високого класу.

На даний момент найбільше матчів у сезоні серед воротарів провів Коваль – 13, в яких пропустив 15 голів (із урахуванням Кубка України – 14 матчів, 17 голів). Рибка відіграв сім матчів плюс одну зустріч Кубка України та пропустив у них 11 м'ячів.

Єдиний, у кого статистика в плюсі – Шовковський – п'ять пропущених у семи зустрічах чемпіонату країни. В.о. головного тренера «біло-синіх» Сергію Реброву належить після наради з Михайлом Михайловим зробити важливий вибір, від якого може багато чого залежати в майбутньому поєдинку.

На воротарській позиції одеситів присутня стабільність в особі Дмитра Безотосного. 30-річний голкіпер від початку й до кінця зіграв у 26 матчах нинішнього сезону, будучи основним голкіпером своєї команди ось уже три роки.

Не можна сказати, що Дмитро – воротар без огріхів, адже час від часу у нього також трапляються «ляпи», але на куражі він здатний неодноразово парирувати, здавалося б, «мертвий» м'яч. Чудово проявив він себе й на європейській арені в нинішньому сезоні, ставши одним із творців успіху «Чорноморця», який пробився до плей-оф Ліги Європи.

Захист

Насамперед, потрібно поглянути на турнірну таблицю. «Динамо» в 26 турах дозволило суперникам забити у свої ворота 32 голи. У 30 турах минулого сезону наша команда мала лише 23 «пробоїни», а якщо звернути увагу на позаминулий чемпіонат, то в ході всієї турнірної боротьби «біло-сині» пропустили лише 12 голів. Як ми бачимо, з кожним сезоном цей показник зростає майже в два рази!

Головна причина подібного – нестабільність у центрі оборони. Після того, як влітку команду залишив багаторічний лідер Тарас Михалик, ставка тренерським штабом робилася на дует Євген Хачеріді – Александар Драгович. Травми, однак, зробили свої корективи, внаслідок чого одного з них раз по раз замінювали Домагой Віда, Євген Селін, правий захисник Данило Сильва та навіть номінальний опорник Огнєн Вукоєвич.

Особливо гострою виглядає відсутність Хачеріді, якого не може повноцінно замінити жоден із вищенаведених гравців. Із «Чорноморцем» він також не зіграє, додавши ще одне питання до задачника на гру для Реброва. Зате з оборонцями на флангах питань не буде. На лівому займе свою позицію Євген Макаренко, який розкрився у цьому сезоні, справа ж не підлягає сумніву вибір на користь Данило Сильви.

У наших суперників ситуація кардинально протилежна. Одесити – команда, яка пропустила найменше в поточному чемпіонаті України – лише 21 м'яч. У цьому, безумовно, заслуга головного тренера Романа Григорчука, який після того, як взимку з команди пішли бразилець Фонтанелло (18 матчів восени) та австрієць Бергер (17 ігор у першій частині сезону), які складали центральну оборонну вісь, спромігся знайти гідну альтернативу.

Основна пара центрбеків з кінця березня – Тейку-Кутас. Останній, до речі, вихованець київського «Динамо», є номінальним фланговим захисником, але, судячи зі статистики та результатів команди, чудово почувається й у центрі оборони. Нігерієць Адольф Тейку має позиційне чуття, але іноді губиться під тиском суперників.

На лівому та правому флангах зараз у «моряків» діють два різнопланових гравці. Павло Ребенок, який відіграв першу половину сезону за «Ворсклу», відзначається своїми швидкісними даними, а Євген Зубейко – бойовим характером та непоступливістю.

Півзахист

У «біло-синіх» великий вибір гравців середини поля, оптимальне поєднання яких так і не зміг підібрати за час свого керівництва Олег Блохін. Півзахист за схемою 4-5-1 відіграє ключову роль у командній побудові, але її розрізнені шматки зшити до цільного костюму виявилося для вже колишнього тренера непосильним завданням.

Маючи блискучого опорника оборонного плану Мігеля, бойовитого Огнєна Вукоєвича, креативного й забивного Юнеса Беланда (шість голів у поточному сезоні УПЛ) та швидкісні крила на флангах в особі результативного Джермейна Ленса (п'ять забитих м'ячів) та винахідливого Андрія Ярмоленка, плюс таких запасних, як Аруна, Сергій Сидорчук та Роман Безус, команда діяла ситуативно, більше підлаштовуючись під суперників, ніж нав'язуючи їм власну гру.

Питання в тому, який варіант обере на матч проти «Чорноморця» Ребров, враховуючи факт того, що його команді доведеться долати масовані й, що найголовніше, вміло побудовані редути суперника.

У «Чорноморця» навесні також є ударний кулак у центрі поля, але, на відміну від динамівського, трійка футболістів у ньому не змінюється від матчу до матчу. Пов'язано це насамперед із тим, що у зв'язку з тим, що табір одеситів залишили ключові півзахисники бразилець Андерсон Сантана (14 матчів осінньої частини сезону), іспанець Сіто Рієра (16 поєдинків) та француз кот д'івуарійського походження Франк Джа Джедже (16 зустрічей), у «Чорноморця» залишилася доволі коротка «лава».

Фактично Григорчуку довелося замінити командний двигун, спробувавши зберегти його потужність.

При цьому, в першу чергу, відзначимо Олексія Гая, який, судячи з усього, в Одесі переживає другу молодість.

Хто ще добре грає навесні в одеситів, так це грузин Торніке Окріашвілі. Незважаючи на те, що хлопець зачастив по орендах («Іллічівець», із зими – «Чорноморець»), для нього не складає проблем демонструвати високий рівень футболу. Типовим «трудягою» цього тріо є Кирило Ковальчук, який також надійно цементує середину поля та грає в цьому сезоні практично без замін.

Звернемо увагу й на бразильського лівого півзахисника Лео Матоса, який важко входив у чемпіонат, але потім набрав пристойну форму.

Атака

Порівняння атаки «Динамо» та «Чорноморця» дає ефект, подібний обороні, але з точністю до навпаки.
«Біло-сині» друга за атакуючою силою команда в УПЛ, маючи на поточний момент 50 забитих голів, у той час як «моряки» лише 29 раз спрямовували м'ячі до сітки воріт суперників, посідаючи за цим показником поки лише 9-е місце.

Майже половина динамівських голів припадає на флангового Андрія Ярмоленка (11 м'ячів) та висунутого на вістря Дьємерсі Мбокані (13). Можливо, конголезець забив би й більше, але він часто в пошуках м'яча опускався донизу, не встигаючи потім бути в потрібному місці під час атаки. Ярмоленко ж, у свою чергу, маючи завдяки своїй неабиякій індивідуальній майстерності мінімум три-чотири гарних гольових моменти в кожній грі, далеко не завжди належним чином ними розпоряджається.

Тим не менш, сумніватися в тому, що саме ці два футболісти можуть вирішити результат майбутнього протистояння, сумніватися не доводиться.

Одесити мають одного яскраво вираженого нападника Олексія Антонова. Форварду не вдалося проявити себе в клубах рівня «Металіста» та «Дніпра», але ось що стосується інших колективів («Іллічівець», «Кривбас»), то за сезон він забивав не менше десяти м'ячів. Схоже, швидкий та технічний нападник не має наміру відступати від традиції, адже й у нинішньому, дебютному для себе, сезоні за «Чорноморець» у його активі вже дев'ять влучних ударів, включаючи один у нещодавньому матчі чемпіонату проти «Динамо»...

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

* фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер