Кубок України. 1/2 фіналу. «Динамо» – «Чорноморець». Прев’ю (+ ВІДЕО)

Кубок України. 1/2 фіналу. «Динамо» – «Чорноморець». Прев’ю (+ ВІДЕО)

Гра на НСК «Олімпійський» відбудеться у середу, 7 травня. Стартовий свисток головного арбітра зустрічі, харків’янина Анатолія Абдули, пролунає рівно о 19:00.

«Динамо»: віддати всі сили в боротьбі за Кубок

Невдало проводячи поточний сезон в УПЛ, «біло-сині» все ще мають чудовий шанс виграти інший трофей – Кубок України. До омріяного кубку залишилося зробити два кроки – спочатку пройти півфінальний бар’єр у вигляді «Чорноморця», а потім перемогти у фінальному поєдинку.

Це останній шанс для безумовно амбітних гравців «Динамо» досягти успіху вже у цьому сезоні. Здобуття Кубка було б відрадою й для вболівальників, які вже зачекалися трофеїв від улюбленої команди, останній із яких датований 2011-м роком, коли «біло-сині» здобули Суперкубок України. У Кубку України динамівці востаннє тріумфували ще в 2007 році, а останні два сезони навіть не виходили до фіналу.

Безумовно, на користь «Динамо» має зіграти фактор свого поля, адже матч відбудеться на «Олімпійському», на який цього вечора, безумовно, завітає багато вболівальників київської команди.

Цих стимулів має бути більш ніж достатньо, аби перемагати та здобувати путівку до фіналу, незважаючи на всі проблеми, перед якими постала наша команда протягом сезону.

Нарешті в команди Сергія Реброва було достатньо часу, аби підготуватися до наступного суперника, а не просто відновитися, як це було, коли команда проводила по два матчі на тиждень.

Про те, що ця підготовка буде ґрунтовною, Сергій Станіславович пообіцяв відразу після програного попереднього матчу із «Металургом»: «Звичайно, хотілося б мати більше часу на підготовку. До кубкового поєдинку з «Чорноморцем» цей час у нас буде – будемо намагатися ретельніше та серйозніше підготуватися до цього поєдинку».

У грі з «Чорноморцем» «Динамо» не зможе розраховувати на Домагоя Віду, який отримав жовту картку у чвертьфінальному двобої із «Металістом». Нагадаємо, за регламентом турніру гравець, який отримав другу картку в розіграші, має пропустити наступну гру. По одному «гірчичнику» в цьому розіграші Кубка України мають Євген Хачеріді, Огнєн Вукоєвич, Сергій Сидорчук, Лукман Аруна, Олег Гусєв, Роман Безус та Джермейн Ленс.

«Чорноморець»: момент істини

Суперником «Динамо» стане команда, яка на даний момент посідає найвищу сходинку серед усіх українських клубів в рейтинзі Міжнародної федерації футбольної історії і статистики (IFFHS). У найсвіжішому, квітневому, рейтинзі «Чорноморець» у порівнянні з минулим місяцем опустився з 53-го місця на 57-ме, «Динамо», у свою чергу, – з 76-го на 83-тє.

Але залишимо статистику на окремий матеріал, а зараз сконцентруємося на загальній картині у «Чорноморці». У Прем’єр-лізі одесити все ще мають шанси як здобути медалі (ці шанси були б ще вищими, якби «Чорноморець» здобув перемогу над «Металістом» минулого вікенду), так і опинитися поза зоною єврокубків.

Щоправда, для команди Романа Григорчука є ще один спосіб забезпечити собі єврокубки на наступний сезон – виграти лише один матч та вийти до фіналу національного Кубка.

До речі, саме «Чорноморець» є першим володарем цього трофею в історії незалежної України. Успіх фінального матчу 1992-го року, коли було обіграно «Металіст», «моряки» повторили за два роки, здолавши у фіналі «Таврію». Минулого сезону одесити зупинилися за крок від свого третього тріумфу в цьому турнірі, поступившись у вирішальному матчі «Шахтарю».

Наставник «Чорноморця» вважає хорошим результатом для своєї команди навіть факт потрапляння до півфіналу: «У кубковій грі такі слова як фаворит чи гранд трохи нівелюються. Суперники за рахунок емоційного стану часто зрівнюються. Навіть якщо одна команда слабша, то за рахунок настрою вона може десь підтягуватися до рівня суперника. Для нас це складний поєдинок, ми граємо на виїзді, вдома нам легше, вболівальники дуже сильно допомагають, і тут я відчуваю хорошу ауру. Зрозуміло, на виїзді такого не може бути, для нас це маленький мінус, але ми дуже серйозно готуємося. Те, що ми в півфіналі, – вже подія, а вихід до фіналу для «Чорноморця» – досягнення. Ми будемо прагнути робити все, що в наших силах для цього».

Окрім аури домашнього стадіону, до гри з «Динамо» «Чорноморець» підходить практично без втрат. Немає у «чорно-синіх» і дискваліфікованих на цю гру. По одному попередженню мають Олексій Антонов, Торніке Окріашвілі, Кирило Ковальчук та Ринар Валєєв.

Історія кубкового протистояння

У Кубку України шляхи «Динамо» та «Чорноморця» перетиналися лише одного разу – у сезоні 1997/1998.

Тоді динамівці здобули розгромні перемоги у чвертьфіналі, який складався з двох матчів. Цікаво, що зараз у складі динамівців досі грає воротар Олександр Шовковський, а команду тренує в.о.головного тренера Сергій Ребров. Також у клубі тренерами працюють Віталій Косовський (U-21), Олексій Герасименко (U-19), Олег Венглинський (U-17) та Юрій Дмитрулін (U-16).

1/4 фіналу Кубка України. 1-й матч

10.04.1998. Київ. Стадіон «Динамо». 7 000 глядачів

«Динамо» – «Чорноморець» – 3:0 (2:0)

«Динамо»: Шовковський, Лужний (к), Каладзе, Головко, Гусін, Дмитрулін, Кардаш (Венглинський, 79), Герасименко (Калитвинцев, 46), Косовський (Радченко, 83), Шевченко, Ребров. Тренер – Валерій Лобановський.

«Чорноморець»: Долганський, Колчин, Скоропад, Сушко, Пец, Щекотилін, Шутов, Шахгельдян (Козакевич, 46), Зотов (к) (Погорєлов, 79), Мглинець (Гапон, 46), Колесниченко. Тренер – Леонід Буряк.

Голи: 1:0 Шевченко (13), 2:0 Герасименко (40), 3:0 Ребров (72).

Матч-відповідь

24.04.1998. Одеса. Центральний стадіон ЧМП. 6 000 глядачів

«Чорноморець» – «Динамо» – 1:4 (1:2)

«Чорноморець»: Винокуров, Колчин, Скоропад, Бахарєв, Пец, Гапон, Шутов (Погорєлов, 74), Гусейнов, Зотов (к), Мглинець, Серьогін (Козакевич, 53). Тренер – Леонід Буряк.

«Динамо»: Шовковський, Лужний, Михайленко (Ващук, 46), Головко, Гусін, Дмитрулін, Каладзе, Калитвинцев (к), Косовський (Герасименко, 46), Шевченко, Ребров (Маковський, 63). Тренер – Валерій Лобановський.

Голи: 0:1 Шевченко (24), 0:2, 1:4 Ребров (36, 52-пенальті), 1:2 Скоропад (36), 1:3 Герасименко (50).

У часи СРСР «Динамо» та «Чорноморець» зустрічалися в кубку двічі, й обидва рази далі по дистанції крокував київський клуб.

28.06.1961. 1/32 фіналу.

«Чорноморець» – «Динамо» – 1:2

01.04. 1978. 1/8 фіналу. 1-й матч

«Чорноморець» – «Динамо» – 2:1

16.04. 1978. 1/8 фіналу. Матч-відповідь

«Динамо» – «Чорноморець» – 4:0

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер