Ігор СУРКІС: «Я вірю в Олега Блохіна»

Ігор СУРКІС: «Я вірю в Олега Блохіна»

Ігор Михайлович не приховує, що на нового наставника покладає великі надії.

- Олег Володимирович часто казав, що раніше багатьом з колишніх гравців «Динамо» надавався шанс попрацювати в клубі на посаді тренера. Зараз можу сказати, що коли ми хотіли запросити його в «Динамо», ця посада була зайнята. А коли назрівав момент зміни тренера, у Олега Володимировича була чудова кар'єра в національній збірній. Якщо ви пам'ятаєте, в 2006 році він вивів її в число восьми найсильніших у світі. Після Валерія Васильовича Лобановського ми ніяк не могли знайти тренера, який би вивів наш корабель на якісно новий рівень. Думаю, у Олега Блохіна це вийде. Я зробив пропозицію, вибір був за ним. Так, національна збірна - вершина тренерської кар'єри, але Олег Блохін в ній багато чого вже досяг. Напевне, його послідовники використають напрацьований матеріал і теж досягнуть певних успіхів. Сьогодні настав такий момент, коли харизматична фігура рівня Олега Блохіна, яка керується принципом «сказав-зробив», може нас вивести на новий рівень. Я в нього вірю. Пройде день-два, наш новий тренер підбере кваліфікованих помічників у свій штаб, і ми будемо рухатись, сподіваюся, до нових успіхів. А ту, ганьбу, яка у нас була останнім часом, змиємо нашими перемогами.

- На який термін розрахована угода?

- На чотири роки. Я б хотів, щоб Олег Блохін став для нас тренером калібру Алекса Фергюсона в "Манчестер Юнайтед", або того ж Валерія Лобановського. Щоб його робота в клубі тривала дуже довго. Але для цього, я не приховую, повинні бути гарні результати і якісна гра. При цих складових Олег Володимирович буде працювати до тих пір, поки у нього будуть сили і можливості. Посада головного тренера «Динамо» непроста і життя Олега Володимировича напевно зміниться. Якщо в збірній були періоди між матчами, час для роздумів, то в клубі це щоденна робота, найчастіше в стресовій ситуації. Але я на своїй посаді в такій ситуації перебуваю вже 12 років.

- На осінню частину турнірної дистанції завдання перед Олегом Блохіним поставлені?

- Боротися за звання чемпіона України і, однозначно, вийти з групи в Лізі чемпіонів. У будь-якому разі, грати команда повинна так, щоб уболівальники навіть у разі невдачі не могли виказати їй претензії в небажанні боротись чи низькій самовіддачі. Звісно, я розумію складнощі пов'язані з приходом нового головного наставника. Зараз тренер повинен протестувати гравців, дізнатися їхній фізичний стан. У нас і раніше були провали, але я не пам'ятаю, щоб команда програвала дві поспіль гри 1:4. Ті, хто раніше командою керували, говорили, що «Шахтар» сильніший за нас. Я розумію, може це так і є, в «Шахтарі» теж люди не сидять склавши руки. Але говорити, що це нормально, не до лиця київському «Динамо». Це та позиція, в якій ми зійшлися з Олегом Володимировичем. Я вчора пізно ввечері йому зателефонував, а сьогодні буквально з восьмої ранку ми обговорювали всі моменти його майбутньої роботи. Що зробити, щоб команда заграла і знову почала радувати вболівальників? Чесно кажучи, серце у мене почало боліти після домашньої гри з «Боруссією». Сталося те, чого я боявся найбільше - глибокий провал. З нього тепер потрібно виходити і на Олега Володимировича та його тренерський штаб я покладаю великі надії.

- Коли Олег Блохін буде представлений гравцям «Динамо»?

- У середу об 11 ранку на тренуванні. До цього проведемо нараду. О 13 годині відбудеться наша спільна прес-конференція.

- Як поставилися до того, що Олег Блохін в жовтні поєднає роботу в «Динамо» і національній збірній?

- Абсолютно нормально. Наскільки я знаю, у Федерації футболу зрозуміли Олега Володимировича. Він пояснив, що робота тренером в «Динамо» - мрія всього його життя. Ви знаєте, часто згадую слова мами Олега Блохіна, Катерини Захарівни, теж динамівки, яка задається питанням: «А чому? А коли ти очолиш «Динамо»? Скажу відверто, перебуваючи на її похороні я підійшов до батька Олега Володимировича, Володимира Івановича, і сказав: «Ваш син буде тренувати« Динамо», він це заслужив». Заслужив усією своєю кар'єрою, при чому не лише будучи футболіста, але і тренера. Зараз команді «Динамо» потрібно багато, але водночас і мало. Перш за все, почати з дисципліни. Деякі гравці вважають себе зірками, хоча насправді такими не є. Ми часто звинувачуємо у всіх невдачах тренера, але і футболісти теж повинні розібратися, чому все так відбувається. Чому на сьогоднішній день амбіції команди вищі за їхні особисті. Я збирав команду перед стартом Ліги чемпіонів, все це пояснював. Зараз є 22 рівні по силі гравці, одні грають, інші - ні. У підсумку відбуваються речі, вирішити які може лише головний тренер. У здібностях Олега Блохіна я не сумніваюся, він швидко все розставить на свої місця. У нього буде єдиний колектив.

- Чи не виникне між тренером і гравцями проблеми мовного бар'єру, адже в збірній його не було?

- Ви знаєте, 90% футболістів «Динамо» розуміють нашу мову, є прогрес і у тих новачків, які прийшли влітку, вони інтенсивно займаються з викладачами. Якщо питання все ж виникнуть, в клубі працюють професійні перекладачі. Втім, необхідний емоційний заряд тренера гравці зрозуміють і без них. Нашим футболістам не потрібно пояснювати, якою величиною у футболі є Блохін. Можна увімкнути комп'ютер і переконатися в цьому! Я Олегу Володимировичу дав повний карт-бланш. Настане зимова перерва і якщо ми побачимо, що команду потрібно ще посилити, для цього буде все зроблено. Раніше тренер підбирав гравців під своє бачення футболу, зараз у нас новий тренер. Багато чого буде залежати від того, хто увійде до штабу його помічників. Ці питання ми не обговорювали, я повністю довіряю Олегу Блохіну і покладаюся на його вибір.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер