Ігор Суркіс: «Доля чемпіонства вирішиться в зустрічі з «Шахтарем»

Ігор Суркіс: «Доля чемпіонства вирішиться в зустрічі з «Шахтарем»

Після матчу «Динамо» – «Металіст» (3:0) до журналістів першим традиційно вийшов президент столичного клубу Ігор Суркіс:

- Ігоре Михайловичу, що сталося в моменті з вилученням Девича?

- Я не бачив, що там сталося. Нехай із цим розбирається арбітр.

- Після матчу із «Закрпаттям» у команді все налагодилося?

- Все й було гаразд. Програти можна будь-якому супернику, це футбол. Я не знаю, чи була справедливою червона картка, але у Нінковича, можливо, подвійний перелом. У тому епізоді вилучення було стовідсотковим. Після матчу із «Закарпаттям» я сказав, що ми з Валерієм Георгійовичем зробимо все можливе, щоб швидко привести команду до тями. Ця гра нам була необхідна, перш за все, у психологічному плані. У кваліфікації головного тренера і своїх футболістів я не сумніваюся жодної хвилини. Валерій Газзаєв створював великі команди.

- Ви застосували певні санкції?

- Були й санкції, і все, що належить у таких випадках. Не за те, що команда програла – повторюся, поступитися можна будь-якому конкуренту. У зв’язку з цим у мене перед очима домашній матч із «Дрогедою», коли м’яч котився уздовж лінії воріт. Тоді вболівальники, напевно, мали рознести наш стадіон по цеглинці, і мали б рацію. А в тому сезоні ми дійшли до півфіналу Кубка УЄФА. Навпаки, поразки роблять сильнішими. У людей також бувають і зльоти, і падіння. Але найголовніше, я не побачив, що в Ужгороді команда б’ється за результат і за динамівську емблему. Я сказав усім: «Якщо хтось не хоче грати в цій команді, літом ми будемо створювати нову». Звичайно були застосовані і штрафи.

- Після матчу із «Закарпаттям» ходили розмови, що футболісти щось не поділили в роздягальні, зокрема, Вукоєвич і Ярмоленко…

- Це емоції, і я їх вітаю. Жодних бійок не було. Якщо ви хочете знати з перших вуст, як усе було, я вам розповім. Вукоєвич сказав Ярмоленку, що потрібно забивати, Андрій щось йому відповів, і почалася нормальна чоловіча перестрілка. Можете запитати в Йожефа Сабо про те, як він Медвідя лупцював, коли той не забивав м’ячі. Це переживання за результат. А якщо люди приходять до роздягальні, сідають і ні про що не говорять, не ставлять один одному претензій, значить, їх нічого не хвилює окрім тих грошей, які вони тут отримують. Мені такі футболісти в команді не потрібні. Це ж я сказав позавчора на зборах.

- Можна сказати, що після сьогоднішньої перемоги «Динамо» подолало смугу невдач?

- Я взагалі не бачив ніякої смуги і ніякої кризи. Команда просто не могла виграти. Причини цього потрібно було розібрати головному тренеру і гравцям. Я втрутився лише з однієї причини – в Ужгороді я побачив, що гравці неначе робили послугу, перебуваючи на полі. Претензії в мене були лише стосовно самовіддачі.

- Штрафні санкції стосувалися всіх?

- Абсолютно всієї команди. У фінансовому плані. А якщо вони не виграють золоті медалі, то відчують це ще більше.

- Що ви сказали гравцям і тренеру сьогодні після матчу?

- Подякував за гру. Найголовніше, що я побачив сьогодні – величезну самовіддачу і бажання. Як зліва від Маграо, так і праворуч від Сильви. Справа навіть не в рахунку. Команда включила високу швидкість і хоче перемогти. Але після того, що сталося, необхідний час, щоб знову налагодити ігрові зв’язки і зробити так, щоб команда працювала, як єдиний механізм.

- Тепер найголовніше – зберегти відрив у два очки й в очній зустрічі обіграти «Шахтар»?

- Найголовніше – підійти до гри в Донецьку з такою кількістю очок, яка залишала б нам шанс виграти золоті медалі. Причому не має значення, чи то в нас буде плюс два, чи то у «Шахтаря». Все буде вирішуватися в очній зустрічі. Хто переможе, той і стане чемпіоном. Так цікавіше для вболівальників, мене, як президента клубу, напевно, і для Ахметова, і для тренерів обох команд. Крім того, хто посяде друге місце, - не потрапить безпосередньо до групового етапу Ліги чемпіонів. Значить, ця команда раніше повернеться з відпустки, раніше почне підготовку до сезону, і у футболістів буде менше часу, щоб присвятити своїм сім’ям. За цим стоїть напружена праця, значно важча, якби команда потрапила до групи безпосередньо. Але якщо «Динамо» потрапить до Ліги чемпіонів із другого місця, і виступить там успішніше, ніж минулого року, я на це погоджуюсь.

- Ви заборонили футболістам давати інтерв’ю?

- Я заборонив це робити таким гравцям, як Хачеріді й Ярмоленко. Наприклад, Андрій не мав права поводитися із журналістами так, як він зробив. Якщо він не футболіст, нехай іде працювати вантажником чи до шахти. Я йому так і сказав. За це він був оштрафований на велику суму. А пригадайте останнє інтерв’ю Хачеріді, в якому він ставить під сумнів наше чемпіонство. Мені такі панічні настрої не потрібні, оскільки я, як президент клубу, якраз роблю все для того, щоб «Динамо» виграло чемпіонат. У гравців підвищена мотивація, хороша зарплата. Коли вони навчаться правильно спілкуватися із представниками ЗМІ і з повагою ставитися до професії журналістів, тоді хай спілкуються. А поки в них немає культури, вони не можуть цього робити. Гравці київського «Динамо» не мають права так поводитися. Кожен виконує свою роботу. Коли виграли – всі обнімаються, цілуються, роздають інтерв’ю направо і наліво. Нехай краще після поразок, у важкий час розкажуть, чому їх змінюють на 30-й хвилині і нехай пояснять уболівальникам, чому в третій чи четвертій грі вони не можуть забити м’яча в порожні ворота. Вони мають розуміти, в якій команді грають. До речі, сьогодні я вдячний уболівальникам, які заповнили не тільки трибуни стадіону, але й усі схили.

- Заборона розповсюджується лише на цих двох футболістів?

- У команді є такі футболісти, як Шевченко, Мілевський, Нінкович, Вукоєвич – бійці до мозку кісток. Ось нехай вони і дають інтерв’ю.

- Тепер Ярмоленко буде ненавидіти журналістів...

- Запевняю вас, через певний час він полюбить вас ще більше. Я абсолютно погоджуюсь із тими журналістами, які підняли це питання. Начебто Ярмоленко нічого не сказав, але безпосередньо образив людину, а цього робити не можна.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер