Ігор СУРКІС: «Неприпустимо, щоб «Динамо» грало за порожніх трибун»

Ігор СУРКІС: «Неприпустимо, щоб «Динамо» грало за порожніх трибун»

- Я би не сказав, що перемога в Казахстані була непереконливою. Ми забили три м'ячі на важкому полі, що говорить про те, що в нас усе гаразд із атакою. Але не все гаразд із обороною, її необхідно «відредагувати». Усі чекають сенсації – що з придбанням нових гравців «Динамо» почне грати як раніше, але для цього потрібен час. Для цього необхідно, щоб у команді було створено хороший мікроклімат, була здорова конкуренція, а кожен футболіст, який виходить на футбольне поле, розумів, для чого він виходить, і які завдання вирішує. А хто не виходить – розуміє, чому: чи то через травми, чи то через те, що поступається в кондиціях своєму колезі. Словом, якщо буде створено таку довірчу й дружню атмосферу, цим гравцям до снаги замахнутися на багато чого. Повторюся, потрібен час, якого журналісти й вболівальники часом не дають ані тренерському штабу, ані самим гравцям. Я впевнений, що в Олега Володимировича та його команди все складеться.

- Після матчу в Запоріжжі Олег Володимирович казав, що йому шкода й команду, й свою роботу, й президента, оскільки команді не дають грати судді. Як можете прокоментувати ці слова?

- Олег Володимирович – людина емоційна, напевно, такий же, як і я. Добре, що на цю прес-конференцію не потрапив я сам, оскільки мої слова були б ще більш жорсткими та критичними. Так, як останнім часом судять «Динамо»... Навіть якщо нам за щось мстять, це проявляється занадто демонстративно. Я хочу зупинитися на двох моментах: усім було добре видно, що Хачеріді ледь не знесли голову, й відразу момент із Мбокані, коли було не призначено стовідсотковий пенальті. Навіть ті телеканали, які постійно критикують «Динамо», визнали, що одинадцятиметровий був стовідсотковим. Емоційні висловлювання Блохіна мені зрозумілі, оскільки він витрачає сили та здоров'я. Ви чудово знаєте, що майже рік тому в нього була важка хвороба, після якої не так легко відновитися. А з таким суддівством можна запросто отримати ще один інсульт чи інфаркт на лавці. Є очевидні речі: якщо був пенальті в наші ворота – ставте, якщо у ворота суперника – теж. Судіть те, що бачите, нам допомога суддів не потрібна, оскільки окрім розслаблення команди вона нічого не дає. Це те, що я хотів сказати, вже заспокоївшись після матчу в Запоріжжі. Сподіваюся, це були не упереджені помилки, а випадкові. Подивимося, що буде надалі.

- Чи готові ви подавати якусь скаргу?

- На жаль, скарги в нас не приймаються. Цікаво, яка буде реакція, й що скаже з приводу суддівства в Запоріжжі Колліна? Повторюся, якщо в нашому футболі ця людина з якихось причин зникне, такі скандали будуть після кожного туру й після кожної гри. Запевняю вас, своїм західним менталітетом він робить усе, щоб наші арбітри судили чесно. Але часом на них впливають якісь фактори: чи то погодні умови, чи то вони погано сплять, чи то ще щось... Звичайно, мовчати я не буду. Є багато інструментів, окрім нашої федерації футболу, щоб звернути увагу міжнародної громадськості, що відбувається в нашому суддівстві. І якщо змусять, я перший скористаюся цими способами.

- Із «Актобе» «Динамо» буде грати за порожніх трибун. На ваш погляд, чи позначиться це на грі?

- У будь-якому випадку, це величезні іміджеві втрати для клубу. Це неприпустимо, щоб команда рівня «Динамо» грала за порожніх трибун. Але зараз увесь клуб і я, зокрема, відповідаємо за тих горе-вболівальників, які стали причиною події. Більше того, ці четверо або п'ятеро негідників (інакше я їх назвати не можу), які вивісили та скандували фашистські речівки, позбавили в середньому 25-30 тисяч уболівальників можливості бути присутніми на цій грі. У нас обмежена квота на цей матч – 70 осіб, включаючи команду. Акредитація журналістів також проходила через УЄФА. Але ми мАємо через це пройти й зробити так, щоб подібного більше не повторилося. Ви же чудово розумієте, що скільки б людей ми не залучали, якщо з'являться 2-3 таких негідників, виявити їх дуже складно. Враховуючи, що УЄФА дуже жорстко реагує на подібні речі, санкції можуть бути найжахливішими.

- Чи намагалися ви якось вирішити це питання з фан-клубом ?

- Тут справа не у фан-клубі. Я зустрічався з ними, у нас хороші, довірчі стосунки, ми багато в чому йдемо один одному назустріч. Щоб і вони почувалися комфортно, й решта вболівальників. У цьому випадку, вважаю, був провокаційний момент. Упущення служби охорони стадіону й нашої було в тому, що якимось чином змогли пронести на стадіон мегафон, в який кричали ці речівки. Нам дали два матчі дискваліфікації, але потім УЄФА пішло назустріч та залишило один. Сподіваюся, більше цього не повториться. Футбол – для глядачів, а без глядачів – це зовсім інше задоволення.

- А що сказала фан-клуб із приводу цього інциденту?

- Вони самі засмучені, що не зможуть завтра бути присутніми на матчі й будуть робити все для того, щоб подібного не повторилося.

- Зараз активно обговорюється перемога «Дніпра» над «Шахтарем», яку багато в чому забезпечив колишній гравець «Динамо» Роман Зозуля. Чи не виникає у вас бажання повернути його назад?

- Мені некоректно втручатися у внутрішні справи «Дніпра», тому коментувати не буду. Я не знаю, коли у Зозулі добігає завершення контракт із «Дніпром». Романа було цивілізованим чином продано до «Дніпра», там він, завдяки своїй праці, став гравцем основного складу команди, виборов це місце. Ось коли Зозуля не продовжить свої контрактні зобов'язання із «Дніпром» або ще щось, тоді й будемо про це говорити. Я вважаю, в нас достатньо укомплектована команда. Зозуля, забивши два м'ячі «Шахтарю», – молодець, але говорити про те, що в нас є стосовно нього плани, я би не став. Він – гравець « Дніпра». Потрібно намагатися жити цивілізовано. Провокувати Зозулю на те, щоб після всіх своїх досягнень у «Дніпрі» він перейшов до «Динамо», я не збираюся.

- Чи здивував вас рахунок першого матчу в Актобе – 3:2?

- Це футбол, рахунок може бути будь-яким. Вважаю, ми забили три м'ячі – це добре, а те, що пропустили два – дуже погано. Між обороною та атакою має бути баланс. Ми пропускаємо майже в кожній грі, тому є питання до гравців оборонного плану. Загалом, не можна розділяти команду на лінії, і в атаці, і в обороні мають брати участь усі. Над цим працює Олег Блохін, проводяться тренування. Не сумніваюся, що завтра буде ротація складу. Сподіваюся, футболісти, які вийдуть на поле, навіть якщо нечасто потрапляють до основного складу, доведуть, що є бойовою одиницею, на них можна розраховувати. Нехай хлопці продемонструють свої найсильніші якості й порадують уболівальників, які будуть дивитися матч по телевізору, хоч і таким невтішним, але виходом до групового етапу Ліги Європи. Я не можу сказати, що ми відчуваємо радість із приводу потрапляння до Ліги Європи. «Динамо» має боротися за Лігу чемпіонів.

- Клубом враховані преміальні за вихід до групи Ліги Європи?

- Преміальні завжди враховані, оскільки футболісти – професіонали та грають за гроші.

- Багато футбольних експертів кажуть, що після кількох поразок шанси на чемпіонство для «Динамо» вже втрачені. Чи вважаєте ви так? Якщо «Динамо» не виграє чемпіонат у цьому сезоні, скільки часу ви готові дати цим гравцям та тренерському штабу?

- Поки я президент клубу, я маю чекати, яким би не був тренерський штаб. Вважаю, що в нас ще нічого не втрачено. Команда має показувати чемпіонську гру, щоб говорити про золоті медалі. Коли вона буде її демонструвати, стадіон буде заповнений. Тоді й уболівальники зможуть побачити, що нам не дадуть стати чемпіонами через якісь сторонні чинники. Але сьогодні команда дуже далека від чемпіонської гри. Нам потрібно її ставити, добре грати, щоб говорити про подальші плани. А зараз нам дуже важко дається кожен матч, на жилах, але для мене це не дивно. Ми купували п'ятьох футболістів – гравців своїх національних збірних – і розуміли, що їм потрібен час на адаптацію, на те, щоб звикнути до нашого тренерського процесу, зігратися й розуміти один одного спиною. Коли це станеться, запевняю вас, і команда почне боротися за чемпіонство. Давайте сьогодні будемо говорити не про чемпіонство, а про рівень гри нашої команди, яка б радувала вболівальників. А потім уже станемо рахувати очки, забиті та пропущені м'ячі.

- Як ви оцінюєте гру «Актобе» та їхні шанси?

- Я з повагою ставлюся до цієї команди, адже виховувався в колишньому СРСР. Я чудово пам'ятаю той футбол, пам'ятаю матчі « Динамо» з « Кайратом», які завжди проходили у важкій боротьбі. «Актобе» – достатньо серйозний суперник, із яким не можна розслаблятися. Вважаю, «Динамо» зараз сильніше, тому, сподіваюся, завтра ми пройдемо казахстанську команду. Це хороший суперник, який надав нам гідний опір у першому матчі.

- А який рахунок буде?

- Я рахунок не вгадую.

- Блохін сказав, що готовий до того, щоб команді всі матчі давалися на жилах, але при цьому «Динамо» стало чемпіоном.

- Він правильно сказав. І для тренера, і для гравців результат – перш за все. Я хотів би бачити красивий та якісний футбол у виконанні нашої команди, а не нервову кінцівку, яка з якихось причин була в Запоріжжі.

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер